30'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Τεμάχια: για ρηχό ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τάρτα ντομάτας «τατέν», αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Έπειτα, αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας από το βαλσαμικό ξίδι.
- Kόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.
- Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατίζουμε.
- Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, για περίπου 40 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Στη συνέχεια, σκορπίζουμε τον βασιλικό.
- Καλύπτουμε τις ντομάτες με τη ζύμη. Όση ζύμη εξέχει την κόβουμε.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βαλσαμικό ξίδι με τη ζάχαρη και 50 ml νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν σιρόπι.
- Αποσύρουμε.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, σκεπάζουμε με πιατέλα μεγαλύτερη σε διάμετρο από το ταψί και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά
- Κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά της σούπας κατίκι και όση καραμέλα βαλσαμικού μάς αρέσει.
- Την τρώμε ζεστή. Δεν πειράζει αν η ζύμη μουσκέψει λίγο από τα υγρά της ντομάτας - είναι μέρος της νοστιμιάς.
Ζύμη μπριζέ (για 1 βάση τάρτας διαμέτρου 26 εκ.)
- Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε 250 γρ. αλεύρι μαλακό.
- Προσθέτουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι.
- Ρίχνουμε στο αλεύρι 125 γρ. κρύο βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους, και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε σταδιακά 3 - 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα.
- Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκουραστεί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.