Πρωτότυπη τάρτα ντομάτας ότι πρέπει για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο τραπέζι.
30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: για ρηχό ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την τάρτα ντομάτας «τατέν» προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας από το βαλσαμικό ξίδι.
- Kόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.
- Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, για περίπου 40 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο.
- Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το βασιλικό και καλύπτουμε τις ντομάτες με τη ζύμη.
- Οση ζύμη εξέχει την κόβουμε.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βαλσαμικό ξίδι με τη ζάχαρη και 50 ml νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν σιρόπι. Αποσύρουμε.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, σκεπάζουμε με πιατέλα μεγαλύτερη σε διάμετρο από το ταψί και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά της σούπας κατίκι και όση καραμέλα βαλσαμικού μάς αρέσει.
- Την τρώμε ζεστή. Δεν πειράζει αν η ζύμη μουσκέψει λίγο από τα υγρά της ντομάτας - είναι μέρος της νοστιμιάς.
Ζύμη μπριζέ: (για 1 βάση τάρτας διαμέτρου 26 εκ.)
- Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε 250 γρ. αλεύρι μαλακό και προσθέτουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι.
- Ρίχνουμε στο αλεύρι 125 γρ. κρύο βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους, και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε σταδιακά 3 - 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκουραστεί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.