ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜύδια αχνισμένα σε ξανθιά μπίρα και μουστάρδαΜύδια αχνισμένα σε ξανθιά μπίρα και μουστάρδα
40' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τηγανιά, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το αρνίσιο γλυκάδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματά του.
  2. Μετά το αφαιρούμε, προσθέτουμε 120 ml ελαιόλαδο, τις γαρίδες, τα μύδια, τις γυαλιστερές, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 3 - 4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το καλαμάρι, ανακατεύουμε, ξανασκεπάζουμε και τα αφηνουμε άλλα 4 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  4. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι ξεσκέπαστο για άλλα 2 - 3 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά που έβγαλαν τα όστρακα.
  5. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη γλιστρίδα ή την αρμύρα, το σκόρδο, τα υπόλοιπα 70 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε όλα τα θαλασσινά σε μια βαθιά πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σαλάτα.

Μυστικά

Είναι ένας εξαιρετικός μεζές. Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, όπου όλη τη διαφορά την κάνει το αρνίσιο γλυκάδι που δίνει στα θαλασσινά τα αρώματά του. Φυσικά, επειδή είναι μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, αν δεν είστε φίλοι αυτών των αναμείξεων, μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή παραλείποντας το γλυκάδι.  Όστρακα θα βρείτε άφθονα αυτή την εποχή φρέσκα και, όσον αφορά τις γαρίδες, οι ντόπιες προέρχονται κυρίως από το Βορρά. Δεν είναι απεριόριστες οι ποσότητες, όμως θα βρούμε και εισαγόμενες, ενώ υπάρχουν και αξιόλογες κατεψυγμένες τόσο σε ψαρομανάβικα όσο και σε σούπερ μάρκετ.

Στο ποτήρι μας: Μια λευκή Σαντορίνη, να μοσχοβολήσει το τραπέζι μας ηφαίστειο!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών