Τέλειος ο μεζές του Ντίνου Κιούση. Αρκεί να προμηθευτείτε εγκαίρως τα αναγκαία από τον ψαροπώλη αλλά και τον… χασάπη!

40' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το αρνίσιο γλυκάδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματά του. Μετά το αφαιρούμε, προσθέτουμε 120 ml ελαιόλαδο, τις γαρίδες, τα μύδια, τις γυαλιστερές, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 3 - 4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το καλαμάρι, ανακατεύουμε, ξανασκεπάζουμε και τα αφηνουμε άλλα 4 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι ξεσκέπαστο για άλλα 2 - 3 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά που έβγαλαν τα όστρακα. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη γλιστρίδα ή την αρμύρα, το σκόρδο, τα υπόλοιπα 70 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε όλα τα θαλασσινά σε μια βαθιά πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σαλάτα.
  3. Συνοδεύουμε με: Μια λευκή Σαντορίνη, να μοσχοβολήσει το τραπέζι μας ηφαίστειο!
  4. Συμβουλές: 
  5. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές. Ενα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, όπου όλη τη διαφορά την κάνει το αρνίσιο γλυκάδι που δίνει στα θαλασσινά τα αρώματά του. Φυσικά, επειδή είναι μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, αν δεν είστε φίλοι αυτών των αναμείξεων, μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή παραλείποντας το γλυκάδι.
  6. Οστρακα θα βρείτε άφθονα αυτή την εποχή φρέσκα και, όσον αφορά τις γαρίδες, οι ντόπιες προέρχονται κυρίως από το Βορρά. Δεν είναι απεριόριστες οι ποσότητες, όμως θα βρούμε και εισαγόμενες, ενώ υπάρχουν και αξιόλογες κατεψυγμένες τόσο σε ψαρομανάβικα όσο και σε σούπερ μάρκετ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών