20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
- Στη συνέχεια, τρίβουμε το ψωμί με τα χέρια μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να το στύψουμε.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τα 50 ml λάδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αυγό, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενο ρολό.
- Έπειτα, το τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα (φροντίζουμε να κλείσουμε τα ανοίγματα διπλώνοντας τις άκρες της λαδόκολλας κάτω από το ρολό).
- Το βάζουμε σε ένα σχετικά μικρό ταψί - δεν πρέπει να υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος ολόγυρα.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα το ρολό θα έχει «δέσει» και θα μπορεί να κρατήσει το σχήμα του.
- Το ξεφουρνίζουμε, λοιπόν, και προσεκτικά για να μην καούμε (φορώντας ίσως γάντια φούρνου) και για να μη σπάσει, το ξετυλίγουμε από τη λαδόκολλα και το βάζουμε ξανά στο ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 70 ml λάδι, τη ντομάτα, το ξίδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
- Περιχύνουμε το ρολό με την υποτυπώδη σάλτσα και το φουρνίζουμε πάλι.
- Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα.
- Αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού το σερβίρουμε σε φέτες με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Ένα κυπριακό χαρμάνι με Μαραθεύτικο, την τοπική ερυθρή ποικιλία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.