Στην Τήνο οι Αποκριές συνοδεύονται με πλήθος από γλυκά, με τεχνικές που αποτελούν αμάλγαμα της τοπικής και της ενετικής παράδοσης. Ένα από αυτά είναι η «τούρτα», που δεν είναι άλλο από τη γνωστή πάστα φλώρα. Δοκιμάστε τη με γέμιση από μαρμελάδα κυδώνι, όπως προτείνει η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου, η οποία μελετά και καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια την κυκλαδίτικη κουζίνα. Σερβίρεται σε όλη τη διάρκεια του Τριωδίου, συνηθέστερα όμως την εβδομάδα της Τυροφάγου.
30'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την «τούρτα», την αποκριάτικη πάστα φλώρα της Τήνου, ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα, για να παραμείνει ωραία, θρυπτή η ζύμη στο ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από τη φόρμα και το στρώνουμε στο σκεύος, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε σύρριζα τις άκρες που εξέχουν. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη – πρέπει να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους.
- Με το άλλο κομμάτι ζύμης πλάθουμε κορδόνια με πάχος όσο το μισό μικρό μας δάχτυλο και τα τακτοποιούμε χιαστί πάνω στη γέμιση, με τις άκρες τους να ακουμπάνε στο χείλος της φόρμας.
- Τις πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν.
- Ψήνουμε την τούρτα/πάστα φλώρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη. Τη σερβίρουμε όταν κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.