ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣHalloween cupcakes με κολοκύθαHalloween cupcakes με κολοκύθα Τούρτα-υπερπαραγωγή, που αποτελείται από αγγλικό mud cake με λευκή σοκολάτα, δηλαδή κέικ πυκνό και υγρό σαν λάσπη (αυτό σημαίνει «mud cake»), με ενδιάμεσες στρώσεις από γκανάς και αρωματική βουτυρόκρεμα (η Σαμάνθα επέλεξε εσάνς μπανάνας, αλλά εμείς μπορούμε να βάλουμε βανίλια, πορτοκάλι και άλλα).

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Απλώνουμε ελάχιστη γκανάς καραμέλα στο κέντρο μιας μικρής βάσης τούρτας, για να σταθεροποιήσουμε εκεί τον πρώτο δίσκο mud cake. Τοποθετούμε στη βάση τον πρώτο δίσκο κέικ και τον καλύπτουμε ομοιόμορφα με μια καλή δόση κρύας βουτυρόκρεμας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Καλύπτουμε τη βουτυρόκρεμα με μια εξίσου γενναιόδωρη ποσότητα γκανάς, συνεχίζουμε τη διαδικασία με άλλους δύο δίσκους κέικ, τους οποίους καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα και γκανάς.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Σκεπάζουμε με τον τελευταίο δίσκο και με σπάτουλα ισιώνουμε τα πλαϊνά, με μαχαιράκι κάνουμε 6 τριγωνικές εγκοπές στην άκρη του επάνω δίσκου. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την τούρτα και με μαχαιράκι στρογγυλεύουμε την περιφέρεια του επάνω δίσκου.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Σε αυτό το στάδιο βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να σφίξει. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορούμε να τη σμιλέψουμε πιο εύκολα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με οδηγό τις εγκοπές στον επάνω δίσκο, κάνουμε κάθετες τομές προς τη στρογγυλεμένη βάση, για να φτιάξουμε τις αυλακώσεις της κολοκύθας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Κρατώντας το επάνω μέρος της τούρτας με μία ακόμα βάση τούρτας ή ένα πιατάκι, στρογγυλεύουμε τις άκρες του επάνω δίσκου κέικ, όπως κάναμε με τη βάση.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με τον ίδιο τρόπο στρογγυλεύουμε όλες τις γωνίες της τούρτας, για να φτιάξουμε τις καμπύλες της κολοκύθας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Τα κομμάτια που περισσεύουν από τα «στρογγυλέματα» δεν τα πετάμε: θα μας χρειαστούν για την καμπυλωτή κορυφή της τούρτας-κολοκύθας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Ζυμώνουμε αυτά τα περισσεύματα σε σφιχτό μείγμα και με αυτό «χτίζουμε» το επάνω μέρος της κολοκύθας, δίνοντας στρογγυλεμένο σχήμα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με τα πλαϊνά από τις παλάμες μας πιέζουμε το μείγμα αυτό στα σημεία όπου είχαμε κάνει τις αυλακιές στην τούρτα. Καλύπτουμε την τούρτα με μία γερή δόση γκανάς καραμέλα. Ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με σπάτουλα και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Απλώνουμε με τον πλάστη την πορτοκαλί ζαχαρόπαστα σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Μεταφέρουμε την τούρτα σε καθαρή επιφάνεια. Την καλύπτουμε με το φύλλο ζαχαρόπαστας, φροντίζοντας να το εφαρμόσουμε καλά, ακολουθώντας και τις φυσικές αυλακιές της τούρτας που έχουμε πλάσει. Ζυμώνουμε αυτά τα περισσεύματα σε σφιχτό μείγμα και με αυτό «χτίζουμε» το επάνω μέρος της κολοκύθας, δίνοντας στρογγυλεμένο σχήμα. Κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει στη βάση της τούρτας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Πιέζουμε από πάνω τις πτυχώσεις, η κολοκύθα είναι έτοιμη. Δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα λεία – άλλωστε ούτε οι αληθινές κολοκύθες είναι τέλειες. Φτιάχνουμε τα πόδια της μάγισσας και με ένα κομμάτι λιλά πάστας πλάθουμε ένα μπαστουνάκι με στρογγυλεμένο το ένα άκρο του.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Πιέζουμε ελαφρώς το στρογγυλό άκρο, φτιάχνοντας λεπτή μυτούλα, για την άκρη του παπουτσιού της μάγισσας. Διπλώνουμε το πόδι σε ορθή γωνιά και χαράσσουμε στο σημείο όπου θεωρητικά ενώνεται η κνήμη με το κουντεπιέ. Φτιάχνουμε και το άλλο πόδι.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Ανοίγουμε τη λαχανί πάστα σε λεπτό φύλλο και κόβουμε 2 στενές λωρίδες μήκους 10 εκ., τις οποίες αλείφουμε με λίγη βρώσιμη κόλλα (ή ζαχαρόνερο).

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Τυλίγουμε κάθε πόδι με την κορδέλα, σαν σπιράλ, για να φτιάξουμε τις μπότες της μαγισσούλας. Με λίγη βρώσιμη κόλλα κολλάμε τα πόδια στην κορυφή της κολοκύθας, τοποθετώντας τα έτσι ώστε να δείχνουν «σταυροπόδι».

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Από το λεπτό φύλλο λαχανί πάστας που ανοίξαμε κόβουμε ένα λουλούδι με το μεσαίου μεγέθους κουπάτ. Με το λαχανί αυτό λουλούδι-φούστα σκεπάζουμε τα πόδια της μάγισσας και καμπυλώνουμε ελαφρώς τα πέταλα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Καρφώνουμε το κάτω μέρος της μάγισσας πάνω στην κολοκύθα, με ένα καλαμάκι (στικ). Με τη ροζ πάστα φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και την πλάθουμε σχεδόν οβάλ, με τη μία άκρη λίγο στενότερη από την άλλη, για τον κορμό της μάγισσας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Περνάμε τον κορμό στο στικ, με τη στενή άκρη προς τα κάτω (είναι η λεπτή της μέση). Ανοίγουμε μικρό λεπτό φύλλο με τη λιλά πάστα και κόβουμε άλλο ένα λουλούδι, μικρού μεγέθους αυτή τη φορά.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Το περνάμε προσεκτικά από το κέντρο του τσικ και το ακουμπάμε στον κορμό της μάγισσας. Έτσι έχουμε φτιάξει το γιακαδάκι της φορεσιάς της. Κόβουμε μία στενή λωρίδα μήκους 5 εκ. από το λιλά φύλλο πάστας και τυλίγουμε τη μέση της μάγισσας, στην ένωση με τη φούστα, για να φτιάξουμε τη ζώνη της.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ροζ πάστα σε λεπτό φύλλο και κόβουμε ένα μικροσκοπικό λουλουδάκι με το ανάλογο κουπάτ. Κολλάμε το ανθάκι στη ζώνη της μάγισσας, σαν αγκράφα, με τη βρώσιμη κόλλα. Στο κέντρο του κολλάμε μία μικρή βρώσιμη πέρλα (κας κας).

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με ένα κομμάτι πάστας στο χρώμα του δέρματος πλάθουμε το χέρι της μάγισσας(5-6 εκ. μήκος), στενότερο επάνω. Πλάθουμε ένα στρογγυλό κομμάτι πάστας από το ίδιο χρώμα, για το κεφάλι της μάγισσας, και το περνάμε στο στικ.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Χαράζουμε ένα φαρδύ χαμόγελο με το μισό ενός μικρού στρογγυλού κουπάτ. Το χαμόγελο της μαγισσούλας θα γίνει πιο χαριτωμένο και γλυκό με δύο λακκάκια στις άκρες, τα οποία κάνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με 2 μικρές βρώσιμες, σκουρόχρωμες πέρλες (κας κας) φτιάχνουμε τα μάτια της μάγισσας. Με 1 πέρλα φυσικού χρώματος φτιάχνουμε τη μύτη. Φτιάχνουμε το δεύτερο χέρι της μάγισσας με την πάστα στο χρώμα του δέρματος και τη χαράζουμε στη μέση, ώστε να μπορεί να λυγίσει.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Λυγίζουμε προσεκτικά το μπαστουνάκι για να φτιάξουμε το λυγισμένο χέρι. Πιέζουμε ελαφρώς τη μία άκρη, για να γίνει η παλάμη. Κολλάμε το χέρι στον κορμό της μάγισσας και φέρνουμε την παλάμη στο στόμα της, για να τονώσουμε τη σκανταλιάρικη έκφρασή της.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Κόβουμε μικρά κομμάτια από την πάστα για τα μαλλιά, τα πλάθουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια 6 εκ. και τα στρίβουμε ανά 2, να γίνουν μπουκλωτά. Θα χρειαστούμε περίπου 24 μπαστουνάκια για να φτιάξουμε 12 μπούκλες, τις οποίες κολλάμε στο κεφάλι με τη βρώσιμη κόλλα. Πλάθουμε ένα μακρύ μπαστουνάκι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και φτιάχνουμε τις αφέλειες, με μυτερές άκρες.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με τη μαύρη πάστα πλάθουμε ένα στρογγυλό κομμάτι, με μυτερή τη μία άκρη και στρογγυλεμένη την άλλη. Πιέζουμε τη στρογγυλή άκρη στον πάγκο εργασίας για να ισιώσει η βάση του καπέλου.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Κολλάμε το καπέλο στα μαλλιά, έπειτα με το ειδικό ροδάκι ή με μαχαιράκι κόβουμε άλλη μία λεπτή λωρίδα, μήκους 4 εκ., από το φύλλο της λιλά πάστας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Τυλίγουμε τη λωρίδα στο καπέλο της μάγισσας και την κολλάμε, ενώ την άκρη του καπέλου την κάνουμε μυτερή και κάπως σγουρή. Με το πολύ μικρό κουπάτ λουλουδιού κόβουμε ένα ροζ ανθάκι, το κολλάμε στην κορδέλα του καπέλου και στερεώνουμε στο κέντρο μία βρώσιμη πέρλα.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Κόβουμε ένα κομμάτι πράσινης πάστας και το πλάθουμε οβάλ. Με μαχαιράκι κόβουμε κάθετα τη μία άκρη και λοξά την άλλη. Με δύο κομμάτια πράσινης πάστας πλάθουμε δύο λεπτά, μακριά μπαστουνάκια για τα κλωνάρια κισσού.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Τοποθετούμε το κοτσάνι στην κορυφή της κολοκύθας και στρίβουμε το ένα πράσινο κλωνάρι κισσού γύρω του. Βάζουμε το δεύτερο πράσινο κλωνάρι στριφτά στη βάση της κολοκύθας.

Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση Τούρτα κολοκύθα με έξτρα πλούσια γέμιση

Με κουπάτ κόβουμε 2-3 καρδιές από πράσινη πάστα. Ενώνουμε τα καμπυλωτά σημεία κάθε καρδιάς προς τα μέσα, για να θυμίζουν οι καρδιές φύλλα. Κολλάμε τα φύλλα σε διάφορα σημεία των κλαδιών κισσού. Η τούρτα μας είναι έτοιμη!

1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Mud cake λευκής σοκολάτας

Βουτυρόκρεμα

Γκανάς καραμέλας

Υλικά & εργαλεία διακόσμησης

Διαδικασία

Mud cake

  1. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ., με τοιχώματα ύψους τουλάχιστον 10 εκ., και το ντύνουμε εσωτερικά με χαρτί ψησίματος.
  2. Αν δεν βρούμε τόσο ψηλό ταψάκι, ντύνουμε και τα τοιχώματά του με χαρτί ψησίματος, το οποίο κόβουμε μερικά εκατοστά πάνω από το χείλος του ταψιού.
  3. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα, το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μέλι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να γίνουν λείο μείγμα. Αποσύρουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά.
  5. Τέλος, κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά (βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο – θα πρέπει να βγει καθαρή και στεγνή).
  8. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι.
  9. Έπειτα, το βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο, για να σφίξει.
  10. Το βγάζουμε και με ένα μαχαίρι του ψωμιού το κόβουμε οριζόντια σε 4 ισόπαχους δίσκους.

Βουτυρόκρεμα

  1. Βράζουμε σε κατσαρολάκι την κρυσταλλική ζάχαρη με το νερό για 2-3 λεπτά.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με την εσάνς βανίλιας και το γάλα.
  3. Ρίχνουμε την άχνη και χτυπάμε με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα, για 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για 10 λεπτά, για να αφρατέψει και να πάρει όγκο η κρέμα μας.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το άρωμα της επιλογής μας (μπανάνα, πορτοκάλι, καφέ ή άλλο) και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να σφίξει.

Γκανάς

  1. Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας-καραμέλας σε μεγάλο μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει λείο μείγμα.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν πυκνόρρευστη καραμέλα.

Μυστικά

  • Όταν συναρμολογήσουμε την τούρτα μας, την αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει, για να μπορούμε να τη σμιλέψουμε με το μαχαίρι στο σχήμα της κολοκύθας.
  • Το mud cake και τα δύο μείγματα της γέμισης μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη ημέρα και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Ακόμη, σίγουρα θα περισσέψει γκανάς, την οποία επίσης φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  • Όσο πιο κρύα είναι η τούρτα τόσο πιο εύκολα θα τη σμιλέψουμε και θα εφαρμόσει η ζαχαρόπαστα.
  • Μπορεί τα περισσότερα κοψίματα της ζαχαρόπαστας να γίνονται με ένα απλό μαχαιράκι, αλλά μερικά ειδικά (και οικονομικά) εργαλεία θα μας διευκολύνουν.
  • Τα μαλλιά της μαγισσούλας μπορεί να έχουν όποιο χρώμα θέλουμε: από ξανθό ή μαύρο μέχρι κοκκινωπό, ανακατεύοντας ζαχαρόπαστα με ανάλογο χρώμα, π.χ. καφέ με κόκκινη.
  • Αφήνουμε τα κομμάτια από σκουρόχρωμη ζαχαρόπαστα για το τέλος, για να μη βάψουμε τα χέρια μας και αλλοιώσουμε τα υπόλοιπα απαλά χρώματα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 34.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών