ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα σοκολάτας, η πιο κλασική και αγαπημένηΤούρτα σοκολάτας, η πιο κλασική και αγαπημένη
35' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Σιρόπι

Παντεσπάνι

Γέμιση

Επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για την τούρτα σοκολάτας με μαρμελάδα ξεκινάμε και φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°-180° C.
  5. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
  6. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  7. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  8. Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώνουμε ελαφρά.
  9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι.
  10. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για 20 λεπτά.
  11. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν είναι έτοιμο.
  12. Το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
  13. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  14. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί.
  15. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας ώσπου να έχουμε μια αφράτη μους.
  16. Τέλος, ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες ώσπου να αποκτήσουμε μια σφιχτή σαντιγί.
  17. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
  18. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή δίσκο για τούρτα ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ.
  19. Κόβουμε με ένα φαρδύ, οδοντωτό μαχαίρι το παντεσπάνι σε 3 δίσκους.
  20. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο μέσα στο τσέρκι και το βρέχουμε πολύ καλά με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  21. Αλείφουμε με μια καλή στρώση μαρμελάδα φραγκοστάφυλο και κατόπιν απλώνουμε τη μισή μους.
  22. Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε (σιρόπι, μαρμελάδα, μους).
  23. Σκεπάζουμε με τον τρίτο δίσκο.
  24. Τον σιροπιάζουμε και αυτόν και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  25. Οταν έχει παγώσει καλά η τούρτα, τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
  26. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με τη σαντιγί που έχουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα στο ψυγείο (περίπου 30 λεπτά).
  27. Γαρνίρουμε με φρέσκα φραγκοστάφυλα και ό,τι άλλα φρέσκα φρούτα εποχής μάς αρέσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 15.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών