ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα της στιγμήςΤυρόπιτα της στιγμής
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα με δυόσμο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε.
  2. Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
  3. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).
  4. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
  5. Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  6. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C.
  8. Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια.
  9. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  10. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Μυστικά

Αντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού - είναι ο σύμμαχος μας για προσεγμένη διατροφή.

Συνοδεύουμε με μια Μαντινεία με ωραία οξύτητα και φρεσκάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών