ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλαΤυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα
15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για την τυρόπιτα

Για την ντοματοσαλάτα

Διαδικασία

Τυρόπιτα

  1. Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα της στιγμής, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το πιπέρι, την κανέλα (αν βάλουμε), το 1 αυγό και το 1 ασπράδι.
  3. Τον κρόκο τον βάζουμε σ' ένα μπολάκι, τον ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας νερό και το κρατάμε στην άκρη.
  4. Μ' ένα πινελάκι αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 3 φύλλα κρούστας, τσαλακωμένα, σε μονή στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να βγαίνουν οι άκρες τους έξω από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τους το μείγμα της φέτας-μπαχαρικών-αυγών.
  7. Τσαλακώνουμε τα άλλα 2 φύλλα κρούστας πάνω στη στρώση φέτας και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  8. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις τσαλακώνουμε, τις ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αλείφουμε όλη την πίτα με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.
  9. Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Ντοματοσαλάτα

  1. Βάζουμε τις πρασινάδες και τις ντομάτες σε μια σαλατιέρα με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, δίπλα στη ζεστή τυρόπιτα.

H τυρόπιτα αναζητεί ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα. Διαλέγουμε μια αρωματική Μαντινεία, μια φινετσάτη Ζίτσα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 40.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών