45' προετοιμασία
35' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 30

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ με το σύρμα) ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν παχύρρευστο και λείο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και έπειτα το αλεύρι, πασπαλιστά και σε δόσεις, χτυπώντας καλά με το σύρμα ή με το μίξερ μετά από κάθε δόση, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σφίγγει.
  3. Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ (με τον γάντζο) για 3-4 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.

Πιτάκια

  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε περίπου 30 κομμάτια, σε μέγεθος μικρού αυγού.
  2. Με την παλάμη μας πιέζουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να γίνει ένας δίσκος με διάμετρο 8-10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το μείγμα της γέμισης.
  3. Βρέχουμε περιμετρικά κάθε δίσκο με λίγο νερό και τον διπλώνουμε στη μέση, σκεπάζοντας τη γέμιση και σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί και τακτοποιούμε τα πιτάκια, αφήνοντας μικρή απόσταση ανάμεσά τους.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα πινέλο.
  7. Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  8. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών