ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπεργαμοντο γλυκο κουταλιουΓλυκό κουταλιού περγαμόντο
2 ώρες προετοιμασία
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: Για ένα μεγάλο βάζο

Διαδικασία

  1. Για τις ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου, πλένουμε καλά τα περγαμόντα. Τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι και κρατάμε τις φλούδες. Κόβουμε τις φλούδες σε μπαστουνάκια μήκους 5 εκ.
  2. Γεμίζουμε ένα μπολ με μπόλικο κρύο νερό. Ρίχνουμε τα μπαστουνάκια περγαμόντου μέσα στο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες. Στη διάρκεια των 24 ωρών, αλλάζουμε το νερό 3 φορές.
  3. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε τα μπαστουνάκια περγαμόντου σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας προκειμένου να στραγγίξουν.
  4. Μεταφέρουμε τα μπαστουνάκια περγαμόντου σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
  5. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε. Σουρώνουμε και πάλι τα μπαστουνάκια περγαμόντου και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξει τα πολλά νερά.
  6. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε το σιρόπι για 5 - 6 λεπτά (μετά το σημείο κοχλασμού). Μόλις περάσουν τα 6 λεπτά, προσθέτουμε τα μπαστούνια περγαμόντου.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το σιρόπι - περίπου 20 λεπτά, αν θέλουμε τα μπαστουνάκια από τις φλούδες περγαμόντου μαλακα και 40 λεπτά, αν τα θέλουμε σκληρά.
  8. Οση ώρα σιγοβράζουμε, ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει το περγαμόντο.
  9. Καλύπτουμε μια πιατέλα με λαδόκολλα. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το ξύσμα περγαμόντου. Ρολάρουμε ένα-ένα τα μπαστουνάκια από τις φλούδες του περγαμόντου μέσα στη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.
  10. Βάζουμε κάθε μπαστουνάκι περγαμόντου πάνω στην πιατέλα με την λαδόκολλα. Μόλις τα αραδιάσουμε όλα, αφήνουμε τις ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου για περίπου 10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, να στεγνώσουν. Αν τα έχουμε βράσει μόνο 20 λεπτά, χρειάζονται περισσότερες ώρες να στεγνώσουν.
  11. Οταν στεγνώσουν, τα τρίβουμε μεταξύ τους ώστε να φύγει η πολλή ζάχαρη. Αποθηκεύουμε τις ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου σε γυάλινα βάζα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών