ΤΑΣΕΙΣ

Wecook: Μια κοινόχρηστη κουζίνα, 10 σεφ και delivery σε γυάλινο ταπεράκι

Μια κοινόχρηστη κουζίνα, στους Αμπελόκηπους, ενδυναμώνει ανεξάρτητους σεφ και διανέμει το φαγητό τους σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

26.04.2023| Updated: 05.05.2023
Φωτογραφίες: Ισίδωρος Μασκαλάρης, Κάρολος Μιχαηλίδης
Wecook: Μια κοινόχρηστη κουζίνα, 10 σεφ και delivery σε γυάλινο ταπεράκι

«Δεν είμαστε ghost kitchen, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!» λένε οι άνθρωποι του Wecook. Σε έναν φωτεινό χώρο περίπου 200 τ.μ. στους Αμπελοκήπους οχτώ μάγειρες δουλεύουν σε ισάριθμες ανοιχτές κουζίνες που επικοινωνούν μεταξύ τους. Από την τζαμαρία οι περαστικοί και οι γείτονες μπορούν να δουν ακριβώς τι γίνεται μέσα (δεν είναι σπάνιο να σταματήσουν, να μπουν μέσα και να μοιραστούν κάποιο σχόλιο). Η εικόνα θυμίζει περισσότερο κάποιον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής (χωρίς τις κάμερες και τους κριτές) παρά μια τυπική, ανήλιαγη, στενή κουζίνα εστιατορίου με φασαρία και φωνές. Ο κάθε σεφ δουλεύει μόνος του, μεθοδικά, στον σταθμό του και σε ένα κεντρικό πάσο το φαγητό πακετάρεται σε γυάλινο ταπεράκια για να φτάσει μέσω διανομής στον παραλήπτη του.

Έχοντας παραγγείλει απ’ έξω περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι θα ήθελα να παραδεχτώ και πετάξει με τύψεις τόσες και τόσες πλαστικές συσκευασίες, το πρώτο πράγμα που τράβηξε το ενδιαφέρον μου στο Wecook ήταν αυτό ακριβώς το γυάλινο ταπεράκι. Η νέα πλατφόρμα που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου κάνει το εξής απλό αλλά καταπληκτικό: βασισμένη στην ιδέα ότι θα παραγγείλεις και θα ξαναπαραγγείλεις σου φέρνει το φαγητό σε γυάλινο ταπεράκι. Όταν φας, το πλένεις και το κρατάς μέχρι την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις και θα το επιστρέψεις στον διανομέα για να καθαριστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Δεύτερο στοιχείο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν το ίδιο το φαγητό. Χωρίς να λείπουν και τα πιο φιλόδοξα πιάτα, εκείνα με τις πιο σύνθετες ή χρονοβόρες παρασκευές, στο μενού που αλλάζει καθημερινά βρίσκεις συνήθως και αρκετές πιο «καθημερινές» επιλογές. Δίπλα από κάθε πιάτα αναγράφεται το όνομα του σεφ που το έχει μαγειρέψει: οι κανελάτες, κοκκινιστές φακές με γαρύφαλλο και μπαχάρι του Δημήτρη Παπαπαναγιώτου, η σαλάτα με μαυρομάτικα του Γιώργου Παπαθανασίου, η βελουτέ ψαρόσουπα του Γιάννη Σοφικίτη ή το κοτόπουλο madras του Ali Rana για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε τα πιο ωραία λαδερά στην Αθήνα;Πού τρώμε τα πιο ωραία λαδερά στην Αθήνα;

Αφού κάποιος γραφτεί στην πλατφόρμα το Wecook, λαμβάνει κάθε πρωί, με ένα μήνυμα στο Whatsapp ή στο Viber, το μενού της ημέρας που αποτελείται από προτάσεις διαφορετικών σεφ κάθε φορά (συν κάποιες σταθερές). Στη συνέχεια μπορεί να κάνει την παραγγελία του απαντώντας στο μήνυμα ή επιλέγοντας το φαγητό της αρεσκείας του από το αντίστοιχο microsite και να πληρώσει το αντίτιμο με μετρητά ή μέσω pos στον χώρο του.

«Είναι όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Δεν δουλεύουμε πια για άλλους και δίνουμε παράλληλα βήμα και σε άλλους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο» λέει ο Δημήτρης Παπαπαναγιώτου, σεφ και μέλος της ομάδας του Wecook. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να δουλεύουν χρόνια στις κουζίνες και, παρόλα αυτά, να μην έχουν πουλήσει ποτέ κάτι ολόδικό τους. Συνήθως ακολουθούν τις ιδέες και τις οδηγίες άλλων, εκτελούν. Εδώ τους δίνεται η ευκαιρία να βγάλουν κάτι δικό τους προς τα έξω, στην αγορά. Να δοκιμαστεί η δουλειά τους και να πάρουν feedback» συμπληρώνει ο Ιουστίνος Σαρρής που είναι ο ιδρυτής του Wecook. «Το Wecook είναι μια κοινόχρηστη κουζίνα που απελευθερώνει τους σεφ-δημιουργούς από τους περιορισμούς της εργασίας σε ένα εστιατόριο και τους ενδυναμώνει ώστε να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Εμείς τους δίνουμε πρόσβαση στις απαραίτητες δομές και φροντίζουμε ώστε το φαγητό τους να φτάνει στους καταναλωτές μέσω διανομής» εξηγεί.

O Κάρολος Μιχαηλίδης (μερικοί τον γνωρίζουν και ως @thefoodarchitect) είναι και εκείνος μέλος της ομάδας. Είναι επίσης ο αρχιτέκτονας του χώρου (μαζί με τον Simone Di Nardi) ενώ μια μέρα τη βδομάδα φοράει την ποδιά του και μπαίνει πίσω από τον πάγκο για να μαγειρέψει τις δικές του σπεσιαλιτέ. «Σχεδιάζοντας τον χώρο ήθελα να δώσω στους σεφ κάτι που δεν θα έβρισκαν εύκολα σε άλλη κουζίνα, όπως χώρο και φυσικό φως» λέει ο ίδιος. Στον δεύτερο όροφο υπάρχει χώρος όπου οι σεφ μπορούν να κάνουν τις επαγγελματικές τους συναντήσεις ή να ασχοληθούν με την οργάνωση, την κοστολόγηση και την προώθηση της δουλειάς τους. «Ουσιαστικά κάθε σεφ τρέχει μια μικρή επιχείρηση. Εμείς τους απαλλάσσουμε, μεταξύ άλλων, από το άγχος στην οργάνωση της διανομής και της παραγγελίας των υλικών» συνεχίζει. Αυτή την περίοδο η λίστα με τους συνεργαζόμενους προμηθευτές είναι υπό διαμόρφωση. Προς το παρόν έχουν συνάψει συνεργασία με την Open Farm μέσω της οποίας έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα αγροκτήματα και μονάδες μεταποίησης και με τo WikiFarmer, απ’ το οποίο επίσης προμηθεύονται κάποια από τα υλικά. Όσο για τα ωράρια, ορίζονται από τους ίδιους τους σεφ και προσαρμόζονται στις ανάγκες τους: «Άλλος έχει παιδιά και μπορεί να έρχεται πρωί, άλλος απόγευμα. Επίσης ο καθένας συμμετέχει για διαφορετικό λόγο. Ο ένας από μεράκι, ο άλλος για ένα συμπληρωματικό εισόδημα κ.ο.κ.».

Τέλος, το Wecook προσπαθεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και με άλλους τρόπους, πέρα από το γυάλινο ταπεράκι. «Ζητάμε από τον κόσμο να σκεφτεί λίγο νωρίτερα σχετικά με τη διατροφή του και, αντί να επιλέξει κάτι την τελευταία στιγμή, να παραγγείλει τουλάχιστον μια ώρα πριν και με time slot. Για παράδειγμα κάνεις την παραγγελία σου στις 12 και σημειώνεις ότι θέλεις να παραλάβεις το φαγητό σου μεταξύ 1 με 2. Έτσι, αντί να φύγει ένας διανομέας με ένα ταπεράκι, οι παραγγελίες οργανώνται ανά περιοχές και φεύγουν τουλάχιστον ανά πεντάδες. Το να αντιμετωπίσεις τη διατροφή σου λίγο πιο συνειδητοποιημένα βοηθάει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

Info: wecook.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSupper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;Supper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών