ΚΟΣΜΟΣ

Όταν οι καλύτεροι νέοι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν το μέλλον της γαστρονομίας

Ο μεγάλος τελικός του S.Pellegrino Young Chef Academy Competition στο Μιλάνο ήταν μια συναρπαστική γιορτή γαστρονομικής αριστείας.

24.10.2023
Όταν οι καλύτεροι νέοι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν το μέλλον της γαστρονομίας

Το 2015 το S.Pellegrino ξεκίνησε τον διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef Academy με σκοπό να εντοπίσει τους καλύτερους νέους σεφ στον κόσμο. Περισσότερο όμως από ένας απλός διαγωνισμός, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να αναδειχθεί σε μια σημαντική πλατφόρμα, ένα φυτώριο, που προσελκύει, εκπαιδεύει και διασυνδέει την νέα γενιά ταλέντων της γαστρονομίας. Η πέμπτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μιλάνο ήταν μια συναρπαστική γιορτή όπου πολλά υποσχόμενοι σεφ από κάθε γωνιά του πλανήτη είχαν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους, τη δημιουργικότητα και το όραμά τους για το μέλλον του κόσμου του φαγητού.

Ο φετινός διαγωνισμός, στον οποίο αναμετρήθηκαν 166 νέοι σεφ από όλες τις γωνιές του πλανήτη, είχε ως αποκορύφωμα τον μεγάλο τελικό στο Μιλάνο, όπου οι 15 φιναλίστ παρουσίασαν τα signature πιάτα τους μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από διάσημους σεφ όπως οι Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau, Pía León και Nancy Silverton. Στο πλευρό τους είχαν σεφ-μέντορες, καταξιωμένους και πολυβραβευμένους σεφ από τις διάφορες χώρες συμμετοχής, οι οποίοι ήταν εκεί για να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε όλα τα επίπεδα.

«Βλέπω τους νέους σεφ να νοιάζονται πραγματικά για αυτό που κάνουν και αυτό με χαροποιεί» λέει ο Ιταλός μέντορας Andrea Aprea που διευθύνει την κουζίνα του ομώνυμου, βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου στο Μιλάνο. «Διοργανώσεις όπως το S.Pellegrino Young Chef Academy Competition δίνουν τεράστιο κίνητρο στα νέα ταλέντα και τους φέρνουν σε επαφή με την ουσία της δουλειάς. Γνωρίζουν ανθρώπους, μοιράζονται πληροφορίες, ιδέες. Ως μέντορας, συνεργάζεσαι στενά με τους νέους σεφ. Μέσα από συνεχή διάλογο και ανταλλαγή προσπαθείς να τους βοηθήσεις να ανακαλύψουν τρόπους να βελτιωθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτό τους – όχι μόνο τεχνικά, αλλά συνολικά» εξηγεί.

Μια παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων

Η δέσμευση του S.Pellegrino να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά γαστρονομικών ταλέντων ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Νέοι σεφ από περισσότερες από 70 διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν για να διαγωνιστούν, δημιουργώντας μια κοινότητα που ξεπερνά τα σύνορα και γιορτάζει τη διαφορετικότητα στη μαγειρική τέχνη. Οι νέοι σεφ είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να εξελιχθούν και να συνεργαστούν με προσωπικότητες με σημαντική επιρροή στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, εκφράζοντας παράλληλα το πάθος τους για το φαγητό.

Η μαγειρική αναμέτρηση

Η διοργάνωση του μεγάλου τελικού στο Μιλάνο ήταν το αποκορύφωμα μιας αυστηρής διετούς αγωνιστικής διαδρομής. Νεαροί σεφ από 15 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έφεραν τον καλύτερο τους εαυτό στο τραπέζι, ο καθένας παρουσιάζοντας από ένα πιάτο που αντιπροσωπεύει το γαστρονομικό του όραμα. Η ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του διαγωνισμού, καθώς οι νέοι σεφ άντλησαν έμπνευση από την πολιτιστική τους κληρονομιά, με φρέσκια ματιά. Ο Γρηγόρης Κίκης, ο Έλληνας σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Hervé που πριν λίγες μέρες απέσπασε το πρώτο του αστέρι Michelin, βασίστηκε στην ιδέα του μπακαλιάρου-σκορδαλιά: «Η έμπνευση μου ήταν το κυριακάτικο τραπέζι που όλοι οι Έλληνες αγαπάμε και ταυτόχρονα ένα εμβληματικό ελληνικό φαγητό, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Με έναν τρόπο προσπάθησα να τα ενώσω και τα δύο σε ένα πιάτο. Να φέρω το παραδοσιακό κοντά στο σύγχρονο και να προβάλω στο εξωτερικό την ελληνική κουζίνα» λέει ο ίδιος που, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά, έφτασε στο Μιλάνο με επτά βαλίτσες γεμάτες με ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα – από ναξιώτικες πατάτες και σκόρδο από τον Βόλο μέχρι στάκα και αγουρίδα από την Κρήτη και άγρια χόρτα απ’ όλη την χώρα. «Δεν έχω ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία» λέει σχολιάζοντας τον διαγωνισμό. «Έχω γνωρίσει κόσμο που ήθελα πολλά χρόνια να γνωρίσω και έχουμε αναπτύξει πολύ ωραίες σχέσεις. Το να τρως, να πίνεις και να γελάς με ανθρώπους που θαυμάζεις είναι κάτι μαγικό».

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε φέτος ο Πορτογάλος σεφ Nelson Freitas, με το πιάτο του «Τραγανό μπαρμπούνι, αχινός και σπιτικό μαύρο σκόρδο». Τρία ακόμα βραβεία δόθηκαν με σκοπό να υπογραμμιστεί η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η γαστρονομία στην κοινωνία: το βραβείο The Fine Dining Lovers Food for Thought πήγε στον Ian Goh και το πιάτο του «Heritage lamb», το βραβείο Acqua Panna Connection in Gastronomy δόθηκε στον νεαρό εκπρόσωπο της Κίνας Liu He-Sen ενώ o σεφ Artur Gomes κέρδισε επάξια το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης για το δυνατό μήνυμα περί βιωσιμότητας που κατάφερε να μεταδώσει.

Συνοψίζοντας το πνεύμα της γαστρονομικής γιορτής η Μεξικανή σεφ και μία από τους μέντορες του διαγωνισμού, σεφ Lula Martin Del Campo είπε: «Σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πως, παρόλο που ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους και βιώνουμε διαφορετικές καθημερινότητες, μοιραζόμαστε κοινή φιλοσοφία. Το κάθε πιάτο έχει και μια ιστορία πίσω του, που περιλαμβάνει από τη γη και τον αγρότη, μέχρι τον προμηθευτή, τον μάγειρα, ακόμα και τον σερβιτόρο και οι νέοι σεφ διηγήθηκαν πολλές τέτοιες ιστορίες μέσα από τη δουλειά τους. Χαίρομαι επίσης να βλέπω τους σεφ, που είναι σήμερα το μέλλον της γαστρονομίας, να ανταλλάσσουν ιδέες και πρακτικές και να δημιουργούν μια παγκόσμια κοινότητα. Να καταλαβαίνουν ότι το να μοιράζεσαι σε κάνει πιο δυνατό».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών