ΚΟΣΜΟΣ

Στους διάσημους λεμονόκηπους του Σορέντο

Παρακολουθήσαμε τη συγκομιδή λεμονιών στο κτήμα ενός «μικρού» βιοκαλλιεργητή του Σορέντο και τη μεταποίησή τους σε λικέρ στην παλαιότερη ποτοποιία της περιοχής.

09.10.2019| Updated: 22.01.2024
Φωτογραφία: Αλεξάνδρος Αντωνιάδης
Στους διάσημους λεμονόκηπους του Σορέντο

Διασχίζοντας την ακτογραμμή νοτιοανατολικά της Νάπολης, λίγο μετά την Πομπηία φυτρώνουν οι ξακουστές λεμονιές του Σορέντο και του Αμάλφι. Τα μοσχομυρωδάτα λεμόνια Limone di Sorrento και Limone Costa d’Amalfi χρησιμοποιούνται για τον πλούσιο χυμό τους και την αρωματική τους φλούδα. Στα μυρωμένα γλυκά, στις ξινές γρανίτες, στο περιβόητο λιμοντσέλο, που είναι μάλιστα χαρακτηρισμένο ως ΠΓΕ.

Ένα πολύ στενό δρομάκι οδηγεί στο κτήμα με τις λεμονιές του «προφεσόρε», λίγο έξω από το Σορέντο.

Μέσα από ένα στενό δρομάκι όπου ίσα που χωρούσε το αυτοκίνητο, ανάμεσα σε ψηλούς σαν φρούριο μαντρότοιχους, φτάσαμε στους σκεπαστούς λεμονόκηπους του «προφεσόρε» (καθηγητή), κατά κόσμον Carlo Cargiulo, ενός παλαίμαχου καθηγητή Ιστορίας, Τέχνης και Σχεδίου στην περιοχή Sant’ Agnello, λίγο έξω από το Σορέντο. Περιπλανηθήκαμε πάνω σε ένα μαλακό, καταπράσινο χαλί από βρύα, ανάμεσα σε καρδαμωμένα δέντρα, που καλλιεργούνται βιολογικά κάτω από μια πέργκολα καλυμμένη με δίχτυ. Γύρω στις 300 καλομαθημένες λεμονιές φροντίζει ο Carlo, ανάμεσα στις οποίες και Μαθουσάλες 200 ετών.

Φλούδες από ώριμα, γερά λεμόνια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του λιμοντσέλο.

Σκαρφαλωμένοι πάνω σε μια πελώρια σκάλα, δύο μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας, οι εργάτες διάλεγαν τα ώριμα γερά λεμόνια, εκείνα που είχαν φουσκώσει σαν μπαλόνια – και μόνο που τα έξυνες με το νύχι, μοσχοβολούσε ο τόπος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο συλλέγει τα λεμόνια, όπως απαιτεί η αυστηρή νομοθεσία του ΠΓΕ, και αμέσως τα στέλνει σε εργοστάσιο που τα ξεφλουδίζει, κρατάει τον καρπό για χυμούς και μαρμελάδες και στέλνει με τη σειρά του τις φλούδες στο ποτοποιείο Piemme για να ξεκινήσει η παραγωγή του λιμοντσέλο. Εκεί αναλαμβάνουν δράση η Fiorella di Palma, υπεύθυνη ποιότητας, και ο διευθυντής παραγωγής Pasquale Apreda. Oι φλούδες των λεμονιών κολυμπάνε μέσα σε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης 96% vol., όπου εκχυλίζουν τα πλούσια αιθέρια έλαιά τους.

Οι φλούδες των λεμονιών εκχυλίζονται μέσα σε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης 96% vol.

Το αρωματισμένο αλκοόλ γλυκαίνεται με ζάχαρη και αραιώνεται με νερό, μέχρι το ποτό να φτάσει στους 32% vol. Το γλυκόξινο Limoncello di Sorrento εμφιαλώνεται χωρίς καμία προσθήκη χρωστικών, συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων και διανέμεται στην Ιταλία και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μια μικρή ποσότητα την κρατούν στην άκρη, για να εμβαπτιστούν μέσα σε βαζάκια οι μικροσκοπικοί μπαμπάδες που φτιάχνουν οι ίδιοι στο ποτοποιείο, σε ειδικό χώρο με ζυμωτήριο και φούρνο. Από λεμόνια του Σορέντο, του Αμάλφι και του Κάπρι παράγεται και από άλλες ποτοποιίες Limoncello ΠΓΕ με τους αντίστοιχους γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

Που βρίσκουμε το λιμοντσέλο

Το ποτό της Piemme το βρίσκουμε ενδεικτικά στις κάβες Ανθίδης, Oak, Αμπατζής, Kylix. Στην αγορά θα βρούμε και άλλα αξιόλογα λιμοντσέλο της περιοχής, αλλά και από το Αμάλφι και το Κάπρι.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT