ΠΡΟΣΩΠΟ

Μοναχός Επιφάνιος: Ένας πυρηνικός μάγειρας

Δεν περιγράφεται η βαθιά νοστιμιά των φαγητών του μοναχού Επιφάνιου. Σφραγίζουν με την πληθωρικότητά τους το αισθητήριο της γεύσης και ας είναι καμωμένα με ταπεινά υλικά.

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Μοναχός Επιφάνιος: Ένας πυρηνικός μάγειρας

Τα φαγητά του μοναχού Επιφάνιου είναι χειρονομίες πολιτισμού, η μαγειρική του ρέουσα, φαντασμαγορική, πλην όμως μετρημένη, με οικονομία και ακρίβεια. Αληθινός γαστρονόμος, μάγειρας πυρηνικός, ένας ιστοριοδίφης με κουτάλα είναι, στις μαρμίτες και στους ταβάδες του διακρίνουμε ίχνη της γαστρονομικής μας ιστορίας, πολύτιμα γευστικά σπαράγματα μιας μακραίωνης παράδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μυστικά της κουζίνας των μοναχών του Αγίου ΌρουςΤα μυστικά της κουζίνας των μοναχών του Αγίου Όρους

Όλες οι κουζίνες του ελληνικού κόσμου συναντιούνται στα πιάτα του. Όλη η ελληνική μαγειρική, αυτό το πολυσχιδές σύστημα από τοπικές τεχνικές, συσσωρευμένη πείρα, πρότυπα και συνδυασμούς γεννημένους και θεμελιωμένους κατόπιν μακρόχρονης δοκιμής στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Με γνώση βαθιά και αίσθηση των υλικών, των εποχών και των τόπων, με αφειδώλευτη αγάπη στη λιτότητα, στη γευστική σαφήνεια, μαγειρεύει σε ανοιχτές ξυλοφωτιές, με μοναδική ευχέρεια και ήσυχη αριστοτεχνία, μια κουζίνα που δεν συναντάμε συχνά: μια κουζίνα ζωντανή και της μνήμης. Φτωχική και πλούσια μαζί. Συνεχή.

Διαβάστε, διαβάστε και μαγειρέψτε, με τις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου, θα ανανεώσετε το γευστικό σας κλαβιέ. Με τα απλά υλικά του καλοκαιριού θα γευτείτε γεύσεις κοφτερές, ιδιάζουσες και συγχρόνως οικείες, με μια γλύκα, μια θέρμη που αγκαλιάζει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση βαθιάς ικανοποίησης και έκπληξης στο πρόσωπο του συγχωρεμένου του πατέρα μου, όταν είχα μαγειρέψει μια 25η Μαρτίου τον βακαλάο με τη λευκή σάλτσα του Επιφάνιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒακαλάος παστός αγιορείτικος, με πατάτες και άσπρη σάλτσαΒακαλάος παστός αγιορείτικος, με πατάτες και άσπρη σάλτσα

Είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους της ελληνικής μαγειρικής, ένας από τους σημαντικότερους μαγείρους της χώρας μας. Διαβάζω τις συνταγές του και δεν χορταίνω. Ξαναδιαβάζω και ξαλεγράρω μες στις σκούρες μέρες που διανύουμε. Όλο το καλοκαίρι είναι εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών