ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Τι μήλα τρώμε στην Ελλάδα;

Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και αυτές με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον.

05.09.2021| Updated: 26.05.2022
Τι μήλα τρώμε στην Ελλάδα;

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

1 Starking Delicious

Τα πιο δημοφιλή μήλα στην ελληνική αγορά, κατοχυρωμένα με ΠΟΠ στη Ζαγορά Πηλίου. Με τη σφραγίδα «Ζαγορίν» του τοπικού συνεταιρισμού, τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα μανάβικα. Έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα, μεγάλο αστραφτερό καρπό με μασουράτο σχήμα.Πεντανόστιμα, ό,τι πρέπει σε μηλόπιτες, apple crumble κ.α.(Στην ίδια κατηγορία των κόκκινων μήλων ανήκουν και τα Jonagold, Red Chief, Imperial, Red Delicious, Scarlet, Jeromine).

2 Delicious Πιλαφά

Παλιά ποικιλία με ονοματεπώνυμο, που καλλιεργείται κυρίως στο αρκαδικό οροπέδιο. Τα Τριπόλεως είναι ΠΟΠ. Όψιμα, με θαμπή, κοκκινωπή φλούδα, είναι μαλακόσαρκα και ελαφρώς υπόξινα, με ανεπανάληπτο, νοσταλγικό άρωμα. Κυκλοφορούν περιορισμένες ποσότητες προς τα τέλη Οκτωβρίου. (ΑΒ Βασιλόπουλος, Δίκταμο, 4 Εποχές)

3 Φιρίκι

Από τις λίγες ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ακόμη, παρότι θεωρείται πολύ απαιτητική. Κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ στο Πήλιο, όπου καλλιεργείται στα ορεινά της περιοχής από τον 18ο αιώνα. Έχει μικροσκοπικό μακρουλό καρπό με γλυκιά γεύση και επίμονο άρωμα. Ωριμάζουν κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και γίνονται θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια πρώιμα φιρίκια που βγαίνουν τον Αύγουστο.

4 Ρενέδες

Παλιά ελληνική ποικιλία. Δυσεύρετα στις αγορές της Αθήνας, έχουν καρπό μεγάλο, χορταστικό και πεπλατυσμένο, με κιτρινοπράσινη φλούδα με καφέ στίγματα. Η σάρκα τους είναι συνεκτική, χυμώδης, με γεύση υπόξινη. (Ενδεικτικά, στις 4 Εποχές και στις βιολογικές αγορές από τον Γιάννη Αλμπάνη – Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Γέρακας, Παρασκευή: Χολαργός, Σάββατο: Βούλα)

5 Granny Smith

Πράσινα, φακιδωτά, όψιμα ξινόμηλα, αυστραλιανής προέλευσης, μεγάλου μεγέθους. Είναι χυμώδη, λευκόσαρκα και τραγανά, με σκληρό φλοιό και σάρκα. Συνιστώνται στους διαβητικούς. Φημισμένα είναι της Αγιάς, της Καστοριάς και της Κοζάνης. Ταιριάζουν πολύ σε πράσινες σαλάτες.

6 Pink Lady

Ντελικάτα και κομψά σε όψη, με ροζέ φλούδα με πράσινες λεπτομέρειες, έχουν σάρκα σφριγηλή, που αντιστέκεται στο δόντι, είναι ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά. Έχουν σφραγίδα που εγγυάται την ποικιλία τους. Δοκιμάστε τα με μέλι και ξινότυρο.

7 Royal Gala

Τα πρώτα μήλα που βγαίνουν στην αγορά και συγκομίζονται Ιούλιο έως Αύγουστο. Η μαλακιά φλούδα τους είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του κίτρινου, είναι γλυκόξινα, ζουμερά και αρκετά αφράτα. Μελώνουν έξοχα μέσα σε κέικ και τάρτες μήλου.

8 Golden Delicious

Τα λεγόμενα και μπανανόμηλα. Κατακίτρινα, σχεδόν εντελώς σφαιρικά, με λεμονίζουσα οξύτητα, πολύ αρωματικά. Είναι λεπτόφλουδα, ευμεγέθη, μεσφριγηλή, αφράτηκαι χυμώδη σάρκα μέτριας νοστιμιάς. Είναι ιδανικά για μακρά συντήρηση. Μαλακώνουν γρήγορα στο μαγείρεμα, ιδανικά για μαρμελάδες.

9 Mutsu ή Grispin

Πράσινα ξινόμηλα, λιγότερο ξινά και πιο ζουμερά από τα granny. Είναι όψιμα, συλλέγονται από Οκτώβριο έως αρχές Νοεμβρίου, είναι ιαπωνικής προέλευσης και ταιριάζουν σε σαλάτες και ποικιλίες τυριών, αλλά δίνουν και μυρωδάτους σχετικά άγλυκους χυμούς.

10 Fuji

H Rolls Royce των μήλων. Πολύ νόστιμα και αρωματικά, μεγαλόκαρπα ολοστρόγγυλα, κόκκινα-πορτοκαλί με σάρκα γλυκιά, τραγανή και ιδιαίτερα χυμώδη. Ωριμάζουν συνήθως όψιμα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Τα Καστοριάς, που είναι ΠΓΕ, είναι τα πιο δημοφιλή. Κρατάνε το σχήμα τους στο μαγείρεμα και ενδείκνυνται για ψητά γεμιστά.

11 Kiku

Τα μήλα Kiku κυκλοφορούν με τη βούλα που εγγυάται την ποικιλία τους. Έχουν ελλειψοειδές σχήμα και κόκκινο χρώμα ριγωτό, τραγανή, γλυκιά σάρκα και πλούσιο χυμό. Παράγονται κυρίως στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Πέλλα και στην Πιερία. Ιδανικά για χυμούς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών