ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Ένας Εξαρχειώτης παράγει άγρια βότανα σε αμοργιανούς βραχόκηπους

Πλούσια σε αιθέρια έλαια, τα βότανα Aegean Herbs του Αλέξανδρου Καλουτά παράγονται όπως η φύση της Αμοργού επιλέγει και έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

04.09.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Ένας Εξαρχειώτης παράγει άγρια βότανα σε αμοργιανούς βραχόκηπους

«Καλλιεργώ βιοδυναμικά σε αδάμαστα χωράφια. Στην πραγματικότητα κάνω ακαλλιέργεια», μου λέει ο Αλέξανδρος Καλουτάς καθώς περιδιαβαίνουμε σκουντουφλιστά, κάτω από τον ξερό ήλιο, ανάμεσα σε βοτανικούς βραχόκηπους. Ο Αλέξανδρος είναι παιδί των Εξαρχείων, όπως αυτοπροσδιορίζεται, και ζει στην Αμοργό από το 2013. Δεν είναι όμως Αμοργιανός. Τον τόπο τον επέλεξε και τον σεβάστηκε. Νοίκιασε στο νησί 50 στρέμματα ανάμεσα σε άλλα, ακαλλιέργητα χωράφια, με κριτήριο τη βιοποικιλότητά τους. Πήρε κομμάτια γης με αυτοφυή φασκόμηλα και άλλα με ενδημική άγρια ρίγανη, τη λεγόμενη αργανιά, που φύεται μόνο στην Αμοργό και στην ανατολική Κρήτη. Και συμβιβάστηκε με ό,τι έχει κανονισμένο η φύση. Κάθε χρόνο προσθέτει μερικά νέα φυτά: «Στο μέρος που αγαπάει να κάνει φασκόμηλο βάζω φασκόμηλα και ούτω καθεξής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μύρτιλα από το Αμύνταιο Φλώρινας που φτάνουν σε όλη την Ασία!Τα μύρτιλα από το Αμύνταιο Φλώρινας που φτάνουν σε όλη την Ασία!
Δύσκολοι βραχόκηποι, όχι ιδιαίτερα παραγωγικοί, και άφθονη χειρονακτική εργασία
Βιοδυναμική καλλιέργεια σε αδάμαστα χωράφια
Κλαδεύει επιλεκτικά και ποτίζει μόνο τα νεαρά φυτά, όταν πρωτοφυτευτούν

Έχει τις… ακαλλιέργειές του –όπως του αρέσει να τις χαρακτηρίζει– στη Λαγκάδα, στα Θολάρια, στον Ποταμό και στα Κατάπολα. Στην πλειονότητά τους βραχόκηποι δύσβατοι, που δεν είναι παραγωγικοί.

Κατά βάση τα κάνει όλα μόνος του. Μπορεί να μην κάνει πολλά από την άποψη των καλλιεργητικών παρεμβάσεων, όμως δεν είναι δα και εύκολη η χειρωνακτική εργασία, από το φύτεμα μέχρι τη συγκομιδή. Κλαδεύει επιλεκτικά και ποτίζει μόνο τα νεαρά φυτά, όταν πρωτοφυτευτούν.

Επιτρέπεται η είσοδος στα γαϊδουράκια, που είναι οι καλύτεροι επιλεκτικοί κλαδευτές των ξερών βλαστών. Αυτή η φυσική καλλιέργεια που έχει επιλέξει δεν είναι βέβαια αποδοτική: «Ένα στρέμμα συμβατικής ρίγανης δίνει τρεις με τέσσερις συγκομιδές τον χρόνο και αποδίδει περί τα 500 με 700 κιλά ρίγανη. Αντίστοιχα, 6 στρέμματα δικά μου έχουν μάξιμουμ μία συγκομιδή ετησίως με γύρω στα 200 κιλά απόδοση. Εις γνώσιν μου, λοιπόν, επιλέγω να διατηρήσω την αειφορία του αγρού. Το φυτό από τη φύση του δεν είναι φτιαγμένο για να συγκομίζεται ολόκληρο και συχνά. Γι’ αυτό κι εγώ τρυγάω τα 2/3 και κάθε τέσσερα με πέντε φυτά αφήνω ένα, το πιο εύρωστο, στην ησυχία του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο μέλι των βράχων: Ένα μοναδικό προϊόν της ΚαλύμνουΤο μέλι των βράχων: Ένα μοναδικό προϊόν της Καλύμνου
Με την ήπια, φυσική ξήρανση διατηρείται ένα ζωντανό πράσινο χρώμα

Η ξήρανση που ακολουθεί γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα. Εκτός από τη ρίγανη και το φασκόμηλο, έχει φυτέψει και μερικά στρέμματα με ελίχρυσο, βαλσαμόχορτο και λεβάντα. Τα καλλιεργεί κανονικά, χωρίς όμως συστηματικό πότισμα. Σχεδόν κανονικά δηλαδή, αφού στην πραγματικότητα δεν οργώνει, δεν σκαλίζει, δεν ρίχνει ζιζανιοκτόνα ούτε λιπάσματα, ούτε καν βιολογικά. «Με έναν τρόπο και πάλι, το φυτό μάς δίνει από μόνο του ό,τι μπορεί να δώσει αβίαστα». Συνεργάζεται επίσης με καλλιεργητές που έχει συναντήσει στις περιηγήσεις του στο Αιγαίο και συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις. Καλλιεργητές με θυμάρια, τριβόλια και λουίζες, από την Πάρο, τη Νάξο και άλλα νησιά.

Ο Αλέξανδρος χαρμανιάζει επίσης βότανα σε ωραία, αναζωογονητικά ροφήματα, παράγει εκχυλίσματα βοτάνων και συσκευάζει αρωματισμένο με βότανα αλάτι ανεπεξέργαστο από το Μεσολόγγι. Κι όλα αυτά κάτω από την επωνυμία Aegean Herbs, σε λιτές όμορφες συσκευασίες.

Πού τα βρίσκουμε: My Greek Taste, Tamarillo, Θανόπουλος, Groceristas, Φουντούκι, Melpas épicerie Grecque, Food we Love, Παντοπωλείο «Ανδριακόν» Άνδρος, Μαργιώρα Κύθνος, Νάξια Γη Νάξος, Gaia Delicatessen Σαντορίνη, Αυλή Ρέθυμνο, Τ’ Αναπλιώτικο Μπακάλικο Ναύπλιο, Δεξίμι Μεθώνη

Aegean Herbs, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/2285073.265, 6972-052.885.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών