ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Púro: Το πρώτο ελληνικό Single Barrel και Cask Strength τσίπουρο

Το τσίπουρο Púro του Θάνου Καραθάνου, το οποίο έφτασε να συγκρίνεται με τα κονιάκ, τώρα παρουσιάζεται σε μια νέα συλλεκτική, limited εμφιάλωση. 

13.01.2022| Updated: 14.01.2022
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Púro: Το πρώτο ελληνικό Single Barrel και Cask Strength τσίπουρο

«Πρωτοπόρος, ιδεολόγος και πεισματάρης». Έτσι περιέγραφα σε προηγούμενο άρθρο μου τον Θάνο Καραθάνο, αυτόν τον ταλαντούχο αποσταγματοποιό, καθηγητή, επιστημονικό συνεργάτη και υπεύθυνο των εργαστηρίων Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Οίνου-Αποσταγμάτων και Οργανοληπτικού Ελέγχου Τροφίμων-Ποτών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διδακτορικό στην παλαίωση αποσταγμάτων. 

Ο μάστερ των αποστάξεων, λοιπόν, παράγει εδώ και χρόνια ένα από τα εκλεκτότερα παλαιωμένα αποστάγματα της χώρας, ένα σπάνιο τσίπουρο που συνεισέφερε στην ανάδειξη της εν λόγω κατηγορίας ως premium, και βοήθησε με το παραπάνω στην αναβάθμιση του παραδοσιακού εθνικού προϊόντος. Το Púro, που παράγεται από σταφύλια των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων στο αρτιζανάλ αποστακτήριο στους πρόποδες των Αγράφων, στο Παλιούρι Καρδίτσας, κυκλοφόρησε πριν από 10 χρόνια. Είχε, ωστόσο, προϊστορία. Μελετημένο για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, έφτασε να συγκρίνεται με κονιάκ και πρωτοκλασάτα ουίσκι. 

Mια καινούργια συλλεκτική εμφιάλωση με την υπογραφή του κ. καθηγητή

Πρόσφατα, ο Θάνος μάς παρουσίασε μία ακόμα, εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής εμφιάλωση, το Púro Single Barrel, το πρώτο στην Ελλάδα Single Barrel και Cask Strength παλαιωμένο απόσταγμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το απόσταγμα -παραδοσιακά αναφέρεται κυρίως στα ουίσκι- προέρχεται από ένα μοναδικό βαρέλι και εμφιαλώθηκε σε μόλις 329 φιάλες, ακριβώς όπως βγήκε, χωρίς αραίωση με νερό, στους 50,4% vol αλκοόλης. Το απόσταγμα, που προέρχεται από στέμφυλα Μαύρου Μοσχάτου σοδειάς 2013, παλαίωσε και ωρίμασε 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, 77 μήνες στο βαρέλι, και εμφιαλώθηκε χωρίς καμία απολύτως επέμβαση ή προσθήκη παραμένοντας άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Το βαρέλι είναι από γαλλικά δάση βελανιδιάς, στο οποίο είχε παλαιώσει κόκκινο κρασί σε chateau του Μπορντό και στη συνέχεια λιαστό Μαύρο Μοσχάτο, ενώ υπέστη επεξεργασία από τον ίδιο τον παραγωγό, ο οποίος χρησιμοποίησε για το κάψιμό του ξύλα ελληνικής δρυός.

Μεγάλο απόσταγμα, μελετημένο και αλησμόνητο

Αυτή η συλλεκτική εμφιάλωση κυκλοφορεί σε συσκευασία ατομικού ξύλινου κουτιού και όλες οι φιάλες φέρουν χειρόγραφη αρίθμηση και την υπογραφή του παραγωγού. Πρόκειται για ένα βαθύ χαλκόχρωμο απόσταγμα με κοκκινωπές ανταύγειες, με παχιά δάκρυα που κυλούν στα τοιχώματα του ποτηριού αργά και μαρτυρούν τη συμπύκνωσή του. Η μύτη είναι γεμάτη φινετσάτα και γλυκά αρώματα τριαντάφυλλου, γύρης και εσπεριδοειδών, άφθονα αποξηραμένα κίτρινα φρούτα, βότανα, μέλι και σταφίδα. Η θαυμαστή πολυπλοκότητά του περιλαμβάνει ένα πολυσύνθετο μπουκέτο που παραπέμπει σε νύξεις βανίλιας, καρύδας, μπαχαρικών, πικραμύγδαλου, καραμέλας, καφέ, σοκολάτας, κέδρου, καπνού, πούρου. Στο στόμα είναι μεστό και θερμό από την έντονη αλκοόλη, που αναγνωρίζεται γευστικά σαν ένα γλυκό κάψιμο, έχει μεγάλη συμπύκνωση, ισορροπημένη γευστική ένταση και διάρκεια, μεταξένια υφή και πολύπλοκα αρώματα στόματος. Η επίγευσή του έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και φανταστική εξέλιξη. Θα το απολαύσετε σκέτο σε μεγάλο κολονάτο ποτήρι γευσιγνωσίας, μαζί με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά με πικρή σοκολάτα και καπνιστές λιχουδιές.

Σε επιλεγμένες κάβες. Ενδεικτικά, κάβες Ανθίδη, Greece and Grapes, Cava Anax.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών