ΕΞΟΔΟΣ

Θεσσαλονίκη: 14 γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε

Οι βόλτες στην παλιά και τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, οι καινούργιοι φίλοι, οι παλιοί γνωστοί και οι γεύσεις της πόλης που δεν ξεχνιούνται με τίποτα.

18.01.2022| Updated: 24.01.2022
Θεσσαλονίκη: 14 γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε

Πέρασα φέτος τις γιορτές στη Θεσσαλονίκη. Ατέλειωτες βόλτες στην πρωτεύουσα του βορρά, με τον Βαρδάρη να με ξεμαλλιάζει και με τα ροζ δειλινά στην προκυμαία να με ξεμυαλίζουν. Μου λείπουν ήδη οι αυτοσχέδιες παρέες που δημιουργήσαμε «στο μπαμ» ένα μάτσο άγνωστοι που πάντα καταλήγαμε γνωστοί γνωστών. Όπως μου λείπουν και οι παρακάτω γεύσεις. Ακολουθούν, με εντελώς τυχαία σειρά.

Tom Dixon

Bιωματικός, εκθεσιακός χώρος του Άγγλου βιομηχανικού σχεδιαστή Tom Dixon

Πρωινός εσπρέσο στο Tom Dixon

Καθισμένη σε μια αυθεντική, αφράτη Wingback καρέκλα, έπαιρνα πρωινό εσπρέσο με παχύ καϊμάκι στον βιωματικό, εκθεσιακό χώρο του Άγγλου βιομηχανικού σχεδιαστή Tom Dixon. Καύσιμο που με πυροδοτούσε για ατέλειωτες βόλτες.

Tom Dixon: Χρυσοστόμου Σμύρνης 6, Τ/2310-22.90.90

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @surfermaya

Η γαλατόπιτα του Surfer Maya

Επιβεβαίωσε τον αστικό μύθο της πανηγυρικά. Φύλλο από ζύμη κρουασάν, κρέμα υπεργαλατενιοβουτυρένια, όσο πηχτή χρειάζεται για να μη χυθεί όταν την κόβεις. Σερβίρεται ζεστή σε θερμοκρασία μωρουδιακού γάλακτος. Πώς γίνεται να μη σου αρέσει.    

Surfer Maya: Σκρα 8,  Τ/2310-23.50.33

Τα μπάο του Thess Bao

Τα μπάο του Thess Bao

Δοκιμάσαμε και πετύχαμε τρία στα τρία. Όρθιοι στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, εξαφανίσαμε τα μπάο του Thess Bao τα οποια εκμηδένισαν όλες τις ανάλογες προηγούμενες εμπειρίες μας. Crowd pleaser το pulled pork μπάο με μαύρη μπίρα και μέλι. Από μέρα σε μέρα, οι Αθηναίοι αναμένουμε ανυπόμονα το opening του Thess Bao και στο Σύνταγμα!    

Thess Bao: Καλαποθάκη 3, Τ/2310-23.52.25

 

Η πίτσα Μαργαρίτα στην ολοκαίνουρια Signora Trattoria

Τρυφερή, νοσταλγική, αρκετή για να κλείσεις τα μάτια και να απολαύσεις αυτό το παντοτινό γιατρικό δώρο της ιταλικής κουζίνας. Μαζί κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Signora Trattoria: Παύλου Μελά 38, Τ/2310-23.82.33

 

Απεριτίβο στην Giulietta Spritzeria

Η Giulietta Spritzeria βρίσκονταν στη διαδρομή που κάναμε από το ξενοδοχείο μας προς τον Λευκό Πύργο. Pitch stop για απεριτίβο, κάθε ώρα της ημέρας. Ήπια πολλά, θυμάμαι λίγα. Σίγουρα θα ξαναπήγαινα για μια γύρα από το White Negroni.

Giulietta Spritzeria: Παλαιών Πατρών Γερμανού 33, Τ/2310-24.20.20

Ένα πιάτο με σέσκουλα στο Σέμπρικο

Ένα πιάτο λαμπερό και αισιόδοξο, όλο ζωντάνια, μάς τόνωσε τη μέρα που καθίσαμε στο Σέμπρικο. Σέσκουλα ελαφροβρασμένα τραγανά, ντοματίνια, μέλι, ξινότυρο, κρέμα και συμπαγείς ελιές σαρκώδεις. Όμορφα κι απλά.

Σέμπρικο: Φράγκων 2, Τ/2310-55.75.13

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olicatessen (@olicatessen_skg)

Μαρμελάδα μελομακάρονο Yiam στο Olicatessen

Η μαρμελάδα μελομακάρονο της Yiam που βρήκα στο Olicatessen, μοιάζει σαν ψέμα. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Περνάω συνήθως στο τέλος της βόλτας μου από το αγαπημένο μου παντοπωλείο της πόλης, γιατί πόση ώρα να κυκλοφορώ φορτωμένη τόσες τσάντες…

Olicatessen: Βίκτωρος Ουγκώ 4, Τ/23130-30.286

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα… μελομακάρονο!Μαρμελάδα… μελομακάρονο!

 

Δύο είναι τα στέκια για καλή μπουγάτσα

Όσα χρόνια κι αν ρωτάω πού να πάω για μπουγάτσα, η απάντηση δεν αλλάζει: στου Γιάννη ή στου Μπαντή. Να μην αλλάξει ποτέ εύχομαι. Πάω και στα δύο, πάντα. Και πίνω και σοκολατούχο γάλα, πάντα.

Μπουγάτσα Γιάννης: Μητροπόλεως 106, Τ/2310-25.73.75

Μπουγάτσα Μπαντής: Παναγίας Φανερωμένης 33,  Τ/2310-51.03.55

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Trizoni (@trizoni_sea_treasures)

Κακαβιά από πετρόψαρα στο Τριζόνι

Εκείνη τη βραδιά που είχε έξω ένα απίθανο κρύο, χαρήκαμε μια παχιά κακαβιά από πετρόψαρα στο ολοκαίνουργιο Τριζόνι, που προσγειώθηκε στην πόλη άρτι αφιχθέν από την Κρυοπηγή της Χαλκιδικής.

Τριζόνι: Λυκούργου 2,  Τ/2310-26.88.80

 

Μια κάβα που μεταμορφώνεται σε wine bar

Απόλαυσα μια Νάουσα Μαρκοβίτη του 2015 στο Moby Dick or The Whale. Έξω στο πεζοδρόμιο, στην κάβα της Μορκεντάου, που έτσι στα ξαφνικά μετατρέπεται σε wine bar και συναντάς φίλους, αγκαλιά με κρυστάλλινα ποτήρια, μισοί όρθιοι, μισοί καθιστοί στα χαμηλά περβάζια.

Moby Dick or the Whale: Μορκεντάου 5, Τ/2310-25.37.81

Η Μούργα είναι σταθερή αξία

Γαρίδες, αυγά μελάτα, πρόβεια κρέμα, πάστα σκόρδο

Δε θέλω καθόλου να περιγράψω το καλύτερο πιάτο που έφαγα στη Μούργα, γιατί τα λόγια είναι λίγα μπροστά στη νοστιμιά του. Βουβάθηκε όλο το τραπέζι. Θα πω απλώς: γαρίδες, αυγά μελάτα, πρόβεια κρέμα, πάστα σκόρδο. Και ψωμί για παπάρες.

Μούργα: Χριστοπούλου 12, Τ/2310-26.88.26

 

Το γαμοπίλαφο στο Χαρούπι

Κύριε Παπουτσάκη, θα μου στείλετε πακέτο ένα γαμοπίλαφο με πρόβειο γιαούρτι από το Χαρούπι σας; Με στοιχειώνει τα βράδια αυτό το νυφικό, κρητικό πιλάφι που μαγειρεύει με ζυγούρι και τόνους νοστιμιάς ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης στο κρητικό εστιατόριο στη Δόξης.   

Χαρούπι: Δόξης 4, Τ/698-85.26.262

Το αξέχαστο γεύμα του Ευαγγέλου στο Makedonia Palace

To αρνάκι σούβλας του Σωτήρη Ευαγγέλου σερβιρισμένο με πατάτες φούρνου

Τα κυριακάτικα πιάτα του Σωτήρη Ευαγγέλου

Μακάρι τα κυριακάτικα μεσημέρια μου να ήταν στο Salonica για πάντα. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Makedonia Palace, στην προκυμαία της πόλης, απολαύσαμε ένα αξέχαστο γεύμα από τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Θα μνημονεύω για πολύ καιρό το αρνάκι σούβλας κρυμμένο κάτω από μια στοίβα ξεροτηγανισμένες french fries, το μελωμένο ζαρκάδι με κάστανα και κυδώνια, το φανταστικό σέρβις, και τα θεσσαλονικιώτικου μεγέθους επιδόρπια.

Salonica, Makedonia Palace: Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2,  Τ/2310-89.71.97

Το καζάν ντιπί στου Χατζή

Τρεις λέξεις θα πω. Πολίτικο καζάν ντιπί. Κι άλλες τρεις. Γαλακτοπωλείο του Χατζή. Απλώς παραδεισένιο. Δοκιμάστε το και με ευχαριστείτε μετά.

Γαλακτοπωλείο του Χατζή: Παύλου Μελά 16, Τ/2310-28.46.20

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών