ΕΞΟΔΟΣ

Οδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμε

Στο Μετς πηγαίνουμε για λαχταριστά πρέτζελ, ζουμερά χοτ ντογκ, old school μπέργκερ, σπιτικά μαγειρευτά και vegan λιχουδιές.

04.02.2022| Updated: 08.02.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Οδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμε

Πάει καιρός από τότε που η Αθήνα ξεπέρασε το ταμπού της εξόδου στον πιο…χαλαρωτικό δρόμο της. Η μικρή ανηφόρα της Αναπαύσεως που καταλήγει στο Α’ Νεκροταφείο έγινε σταδιακά μοδάτο στέκι με μοντέρνα καφέ, πιτσαρίες και εστιατόρια να «συγκατοικούν» με τα διπλανά μαρμαράδικα, τον Παπιό με τα φημισμένα κόλλυβα, τα λουλουδάδικα και τις παρκαρισμένες μαύρες λίμο. Η αλήθεια είναι πως η βόλτα στο Α’ Νεκροταφείο, ειδικά τις μέρες με λιακάδα, έχει τη δική της γοητεία. Μια ολόκληρη υπαίθρια έκθεση γλυπτικής κρύβεται άλλωστε εκεί μέσα. Δεξιά και αριστερά απ΄την Αναπαύσεως πάντως βρίσκουμε αγαπημένα στέκια για να γιορτάσουμε τη ζωή με φαγητό και ποτό.

Joshua Tree Cafe: Το diner του Μετς

Joshua Tree Cafe

Joshua Tree Cafe

Λαχταριστά χοτ ντογκ στο Joshua Tree
Πλούσιες σαλάτες στο Joshua Tree

Για vegan και χορτοφαγικές λιχουδιές έχουμε το Joshua Tree Cafe. Ανάλογα τη μέρα μπορεί κανείς να πετύχει στη βιτρίνα: από χειροποίητες μπάλες ενέργειας με κάσιους και ινδοκάρυδο μέχρι πλούσια brownies με βάση τη γλυκοπατάτα, μπισκότα με μια ιδέα αλμύρας από την προσθήκη πάστας miso ή μπισκότα από φυστικοβούτυρο, ωμό κακάο, σπόρους τσία, σιρόπι σφενδάμου και ανθό αλατιού. Πάνε ωραία με τον καφέ που σερβίρεται είτε στα τραπέζια του πεζοδρομίου είτε στο φωτεινό μέσα χώρο που έχει διακοσμηθεί έτσι ώστε να θυμίζει λίγο αμερικάνικο diner. Ο κατάλογος έχει ακόμη acai και smoothie bowls με εξωτικά φρούτα, πολύχρωμα latte και βιολογικό τσάι ενώ για όσους φτάνουν εκεί πεινασμένοι και έτοιμοι για κανονικό γεύμα το καφέ προσφέρει μπόλικες επιλογές. Μερικές από τις αγαπημένες μας είναι το T.L.T. (μια εναλλακτική εκδοχή του κλασσικου BLT με τόφου παναρισμένο σε πάνκο) και οι τραγανές, τηγανητές γλυκοπατάτες με τσίλι, σος αβοκάντο και φρέσκο κόλιανδρο, οι οποίες «φουλάρονται» και με ένα σωρό ακόμα υλικά, για όποιον το επιθυμεί. Γ.Π.

Αναπαύσεως 13, Μετς, Τ/ 210-9239747

Για hot dog στην Αμερικάνα

Στάση στην Αμερικάνα. Το street food στέκι έχει πάντα κάτι νόστιμο και λαχταριστό. Στο παράθυρο «ξεκουράζεται» μία τάρτα λεμονιού. Παραγγέλνουμε επι τόπου ένα κομμάτι που σερβίρεται σε χάρτινο πιατάκι, με την μαρέγκα να προστίθεται εκείνη την ώρα. Άγλυκη με τη καλή έννοια, ελαφριά και αφράτη, μας ανοίγει την όρεξη για τα αλμυρά. Παίρνουμε πρέτζελ με χοιρινό λουκάνικο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους με χοιρινό και μυρωδικά. Στο μενού της Αμερικάνα βρίσκουμε και χοτ ντογκ με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, ζυμωμένο με φυσικό προζύμι, παρέα με φυσικό honey roast λουκάνικο και μαγιονέζα δικής τους παραγωγής. Το λαχταριστό μπέργκερ τους είναι πάντα ψηλά στις προτιμήσεις μας. Μια πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο που μας αρέσει πολύ είναι ο «κουβάς» με crispy κοτόπουλο από φιλέτο μπούτι, σαν αυτό του kfc αλλά σε ποιοτική εκδοχή. Τα onion rings είναι άκρως εθιστικά. Στην Αμερικάνα φτιάχνουν και παγωτό εξαιρετικά μικρής παραγωγής με κατσικίσιο γάλα. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα που βρίσκουμε στην Αθήνα. Μ.Π.

Αμερικάνα, Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/ 210-92.42.966

Το κλασικό πια Κάιν

Κάιν

Κάιν

Κοκτέιλ στο Κάιν

Μάλλον το πρώτο μοντέρνο καφέ-μπαρ που προστέθηκε πριν χρόνια στη γειτονιά, το Κάιν είναι ακόμα μια κλασική επιλογή για χαλαρή έξοδο στο-περίπου-κέντρο. Το σκηνικό: μεγάλη μπάρα, η χαρακτηριστική τοιχογραφία του κακού Κάιν αλλά και απλωμένα τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα στο πεζοδρόμιο. Για καλό καφέ και ωραία ποτά. Γ.Π.

Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος 1, Μετς, Τ/210-92.27.616

Collibri: Πίτσα ή μπέργκερ

Colibri

Αν όχι το πρώτο μπεργκεράδικο στο κέντρο είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα. To Collbri στο Μετς άνοιξε το 2005 και είναι και γνωστό ως collibr-άκι (αδερφάκι του μεγάλου Collibri στην πλατεία Βαρνάβα). Το προτιμάμε όταν θέλουμε να κάτσουμε ήσυχα σε ένα από 2-3 τραπεζάκια του και να φάμε ένα περιποιημένο μπέργκερ. Το μπέργκερ στο Collibri είναι πληθωρικό και πολύ ζουμερό και βγαίνει σε διάφορες εκδοχές. Το ενισχυμένο cheeseburger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, τραγανό iceberg, ντομάτα, κρεμμύδι, pickles, ketchup, BBQ sauce και μαγιονέζα και το μπέργκερ με μπλε τυρί είναι στις πρώτες επιλογές μας. Μ.Π.

Αναπαύσεως 9, Μετς, Τ/ 210-92.14.277

Ολύμπιον: Ένα μαγειρείο-θεσμός

Είκοσι χρόνια περίπου βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση το Ολύμπιον, ένα καφενείο-μαγειρείο θεσμός στο οποίο συχνάζουν από συνταξιούχοι μέχρι νεαρόκοσμός. Τι ψάχνουν όλοι αυτοί; Καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό που δεν βγάζει κανέναν εκτός προϋπολογισμού. Περνάμε πρώτα από τη βιτρίνα με τα πιάτα ημέρας: κοτόπουλο στο φούρνο, γεμιστά, λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια, παπουτσάκια. Αγαπημένο πολλών είναι και τα ρεβύθια με μελιτζάνες σε κόκκινη σάλτσα με μπόλικο κρεμμύδι. Μαζί με λίγο πετιμέζι μπαίνουν στον φούρνο και βγαίνουν απίστευτα μελωμένα. Το old school, τραγανό σνίτσελ είναι επίσης από τα κλασικά τους. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό σερβίρουν μόνο στον εξωτερικό χώρο και εξυπηρετούν για take away. Γ.Π.

Αναπαύσεως 9, Μετς, Τ/210-92.44.388

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών