ΟΙΝΟΣ

Πάρτυ στην αυλή: τι πίνουμε με τους φίλους μας μέχρι 20 ευρώ

Επιστροφή στην Αθήνα με πάρτυ στην αυλή; Ναι! Τι πίνουμε με τους φίλους μας; Οι σομελιέ προτείνουν επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα μέχρι 20 ευρώ.

25.08.2022
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ επέλαση των ροζέΈρωτας για το ροζέ: όσα πρέπει να ξέρετε για το κρασί του καλοκαιριού

Pinot Grigio Fireman’s Line 2021, Schiopetto Winery, Friuli, Ιταλία, 20 €

Let’s get tropical, από το Friuli της βορειοανατολικής Ιταλίας και έναν μοντέρνο παραγωγό, ο οποίος φημίζεται για τα λευκά κρασιά του. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι αυτά της μπανάνας, του μάνγκο και του ανανά, συνοδευόμενα από αμυγδαλόψιχα, μάρτζιπαν και έναν βοτανικό χαρακτήρα που παραπέμπει σε φινόκιο. Το πολύ ζουμερό στόμα εξισορροπεί τον μεταλλικό χαρακτήρα και τη δροσερή οξύτητα. Ξεχωρίζει για την έντασή του, κάτι όχι τόσο σύνηθες για ένα Pinot Grigio. Συνδυάστε το με noodles ρυζιού, γαρίδες και σάλτσα γλυκόξινη ή τεριγιάκι.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Santiago Ruiz 2020, Albariño, Rías Baixas, Ισπανία, 16,10 €

Πληθωρικά αρώματα από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή που θυμίζουν μοσχολέμονο, καθώς και λευκόσαρκο ροδάκινο. Κομψό στο στόμα, με μέτριο σώμα, φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και λιπαρή υφή. Οι ορυκτές νότες και η αλμύρα θυμίζουν θάλασσα και καλοκαίρι, με μακριά επίγευση. Απολαύστε το είτε με παραδοσιακή πίτα με χόρτα και μυρωδικά εποχής, είτε με γυαλιστερές και οστρακοειδή.

Red Slate Riesling Dry 2020, Dr. Loosen, Mosel, Γερμανία, 14,60 €

Το όνομά του το έχει πάρει από το υπέδαφος, που αποτελείται από κόκκινο σχιστόλιθο και βγάζει έντονα αρώματα βρεγμένου βότσαλου. Στο στόμα θα διαπιστώσουμε μια ωραία φρεσκάδα και θα μας έρθουν στο μυαλό αρώματα από λευκά άνθη, αλλά και κάποιες spicy νότες. Πρόκειται για ένα κρασί με δροσιστική οξύτητα και ωραίο, καλοδουλεμένο σώμα, που θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός για τηγανητά μικρά ψάρια ή ακόμα και ένα τηγανητό μπακαλιαράκι.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Viognier 2020, P. Jaboulet Aine, Pays d’Oc, Γαλλία, 11,04 €

Ένα κρασί με ελκυστικό χρυσο- κίτρινο χρώμα, που φέρνει στη μύτη έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών, όπως γλυκά λεμόνια, λευκόσαρκα ροδάκινα και άνθη λεμονιάς. Η ισορροπημένη οξύτητα και το λιπαρό σώμα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τον φρουτώδη χαρακτήρα του, όπου συναντάμε το βερίκοκο σε πολλές μορφές, αφυδατωμένο, κομπόστα και φρέσκο. Αρώματα μπανάνας, φρέσκιας ζύμης και ο βοτανικός χαρακτήρας χαμομηλιού σχηματίζουν ένα ευχάριστο κρασί με μακρά επίγευση. Θα ταίριαζε άψογα σε ένα ψητό κοτόπουλο με gremolata εσπεριδοειδών.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Gartling 2020, Grüner Veltliner, Weingut Nigl, Kremstal, Αυστρία, 17 €

Ο Martin Nigl, οινοποιός πρώτης γενιάς, δημιουργεί κρασιά που αντικατοπτρίζουν τέλεια την κομψότητα της περιοχής Kremstal, πάντα με σεβασμό στη φύση. Το Gartling, από την κατεξοχήν αυστριακή ποικιλία Grüner Veltliner, χαρακτηρίζεται από μέτριας έντασης αρώματα λεμονιού, λευκών ανθέων και ορυκτών στοιχείων. Το στόμα είναι ντελικάτο, με πιο έντονα αρωματικά στοιχεία φρούτου, όπως αχλάδι και πράσινο μήλο, με τονισμένη οξύτητα και αλμυρή επίγευση. Συνδυάστε το με τσιπούρα σοτέ, σταμναγκάθι και λεμονάτη φάβα.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Reserva Range 2020, Chardonnay, Montes Wines, Central Valley, Χιλή, 13 €

Ένα κρασί με χρυσοκίτρινο χρώμα, από έναν εμβληματικό παραγωγό της Χιλής. Στη μύτη θα βρούμε αρώματα από πράσινη ελιά σε φρέσκια και γλυκιά εκδοχή, ωραία φρέσκα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων –βερίκοκο και ροδάκινο–, καθώς και εξωτικά από άγουρο πεπόνι και μάνγκο, σε συνδυασμό με νότες βανίλιας και βουτύρου. Στο στόμα είναι μέτριου σώματος, με κρεμώδη υφή, δροσιστική οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Συνδυάστε το με μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών, με κοτόπουλο, καλαμπόκι, πράσινη ελιά, κόκκινη πιπεριά και ένα ντρέσινγκ από μαγιονέζα.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Monte del Frà Custoza DOC 2021, Garganega-Trebbianello- Cortese, Ιταλία, 13,50 €

Ένα κρασί που παντρεύει τις ποικιλίες Garganega, Trebbiano Toscano και Cortese, οι οποίες καλλιεργούνται στην κοινότητα Sommacampagna, νοτιοανατολικά της λίμνης Garda. Αρώματα φρεσκοκομμένου αχλαδιού, άγουρου πεπονιού, λευκόσαρκου ροδάκινου, αμυγδαλόπαστας και έντονη ορυκτότητα συνθέτουν το προφίλ του. Στο στόμα, το ζουμερό φρούτο σε συνδυασμό με τη δροσιστική οξύτητα εξισορροπούνται αρμονικά, δημιουργώντας ένα κρασί ιδανικό για απεριτίφ. Με φαγητό, βάλτε το δίπλα σε τραγανά φαλάφελ με φρέσκα μυρωδικά, κρεμμυδάκι και γουακαμόλε.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟύζο με μεζέ11 ούζα που αγαπάμε, καθένα με τον μεζέ του

Laborum Single Vineyard 2021, Torrontés, Bodegas El Porvenir, Salta, Άργεντινή, 16,50 €

Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα από γκρέιπφρουτ, λεμόνι και αχλάδι, που συμπληρώνονται από ανθικές νότες. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα με ελαιώδη υφή, αλλά και ιδιαίτερα τραγανή οξύτητα, με τα εσπεριδοειδή και τα άνθη να συνδυάζονται με μια όμορφη φυτικότητα. Ένα κρασί με μετρίως μακρύ τελείωμα, που μπορείτε να δοκιμάσετε με γεμιστές ντομάτες με ρύζι στον φούρνο.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Sauvignon Blanc 2021, Greywacke Winery, Marlborough, Νέα Ζηλανδία, 19,99 €

Εκρηκτικά αρωματικό λευκό από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, και πιο συγκεκριμένα από το περιβόητο Marlborough. Στη μύτη νύξεις από μάνγκο, ροδάκινο, γκρέιπφρουτ και ένα spicy touch λευκού πιπεριού, ραπανακίου, σπαραγγιού, πιπεριάς και ορυκτότητας. Ανάλαφρο στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα και αισθητό αλκοόλ, με μακρά επίγευση, που επικεντρώνεται στο φυτικό στοιχείο του κρασιού. Ιδανικό για όλες τις ημέρες και ώρες του καλοκαιριού. Συνοδεύστε το με ντολμαδάκια με σος γιαουρτιού και άνηθο.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Gewürztraminer Tradition 2019, Emily Beyer, Alsace, Γαλλία, 17 €

Το όνομα Beyer αντηχεί πολύ δυνατά μεταξύ των οινικών οικογενειών της Αλσατίας, και όχι άδικα. Με ιστορία από το 1500, και πλέον με τη 14η γενιά στο τιμόνι, το κτήμα συνεχίζει την οινική του παράδοση και μας χαρίζει υπέροχα κρασιά. Ένα από αυτά είναι το γλυκόπιοτο Gewürztraminer, με έντονη μελένια μύτη και το τριαντάφυλλο να πρωταγωνιστεί. Το χρυσαφί χρώμα προδίδει τη γλύκα στο στόμα και τον φρουτένιο, τροπικό, πυκνό χαρακτήρα του. Θα ταίριαζε τέλεια με brioche, burger κοτόπουλου, πικάντικη barbeque σάλτσα και τραγανή coleslaw.

Δοκιμάζοντας: Πάρτυ στην αυλή - Τι πίνουμε με τους φίλους μας

Δοκιμάζουν και γράφουν οι Άρης Σκλάβενίτης, Owner ‒ Head Sommelier Oinoscent Wine Food Cellar,  Ελευθερίος Χανιαλίδης, Manager My Cava Pagrati, Τηλεμάχος Παπανδρέας, Head Sommelier Delta Restaurant, Λίλλυ Χαλικιά, Assistant Head Sommelier Nōema Mykonos Τάκης Μαύρος, Head Sommelier Soil Restaurant, Βασιλική Γαλάνη, Sommelier Materia Prima

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών