ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

11 ούζα που αγαπάμε, καθένα με τον μεζέ του

Άλλοτε σαρδέλες, άλλοτε κεφτεδάκια κι άλλοτε χονδρολιές: ποτό άκρως συντροφικό, το ούζο θέλει την κατάλληλη παρέα.

17.06.2022
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Ούζο με μεζέ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Ελληνοαμερικανίδα σεφ που σερβίρει ούζο και μεζεδάκια στο MoMAΗ Ελληνοαμερικανίδα σεφ που σερβίρει ούζο και μεζεδάκια στο MoMA

Συλλεκτικό, Βαρβαγιάννη

Οι Μυτιληνιοί πίνουν νερό στ’ όνομά του. Είναι 100% απόσταγμα γλυκάνισου, με γεμάτη γεύση, απαλή και ισορροπημένη, με τον γλυκάνισο καλοχωνεμένο μέσα στο γευστικό σύνολο και με μια ατελείωτη, γαργαλιστική επίγευση. Οι σαρδέλες Μυτιλήνης της ΛΕΒΑ μαζί με μία χούφτα φρέσκια και τραγανή αλμύρα είναι ο μεζές που του πάει.

Χωρίς, Ποτοποιία Σαμαρά

Παράγεται με απόσταξη 100%, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς άλλες γλυκαντικές ύλες. Η φυσική, γλυκοπικάντικη γεύση του και το δυνατό άρωμα του γλυκάνισου του δίνουν πόντους ως απεριτίφ. Σερβίρετέ το σε λεπτά, κολονάτα ποτήρια με λίγες σταγόνες κρύο νερό. Ταιριάζει πολύ με τις ψωμωμένες χονδρολιές Δολιανίτικο από την Αρκαδία.

Βυθός, Lost Lake Distillery

Μυρωδιά που σε τσιμπάει απ’ τη μύτη και πιπεράτη νοστιμιά. Φτιάχνεται με νερό από τις πλαγιές του Ελικώνα, γλυκάνισο και μάραθο από την Εύβοια, αλλά και μαστίχα, κακουλέ και κάρδαμο, που συμπληρώνουν την αρωματική παλέτα. Ταιριάζει με βιολογικά ξερά σύκα Κύμης από την Askada Farm και μικρά κομμάτια από λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Ούζο Πλωμαρίου, Πιτσιλάδη

Μισό ούζο, μισό παγωμένο νερό. Σε ίσες αναλογίες αναμείξτε τα, για να ξεδιπλωθούν τα αρώματα και να αναπτυχθεί η γεύση αυτού του περιζήτητου μυτιληνιού ούζου, που παράγεται εξ αποστάξεως 100%. Είναι γλυκόπιοτο και μεστό, άριστο συνοδευτικό για κρεατομεζέδες, όπως ο πρόβειος καβουρμάς Λήμνου του Παλαίστρου, ελαφρώς περασμένος από το τηγάνι για να ζεσταθεί και να μυρίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη

Ο Γέρος, Χάχαλης, Ποτοποιία Κάστρο

Το παρατσούκλι «Γέρος» ανήκει στον Γεώργιο Χάχαλη από το χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης της Χίου. Η συνταγή για την απόσταξη αυτού του ούζου είναι δική του, γι’ αυτό και φέρει το όνομά του. Είναι μεστό, με σύνθετη γεύση και πηγαίνει πολύ με γλυκόξινα μεζεκλίκια, όπως το ξινολάχανο φυσικής ζύμωσης από τη Lagadas Farm.

Ούζο Πλωμαρίου Ρετρό, Γιαννατσή

Έχει ξεχωριστή φινέτσα και σπιρτάδα, ωραίο, πλούσιο άρωμα και ισορροπημένη γεύση, με πολύ διακριτική γλύκα. Παράγεται με νερό από τις πηγές του Πλωμαρίου και με λεσβιακά βότανα, εξ αποστάξεως 100%. Δοκιμάστε το μαζί με τόνο Αλοννήσου της ALELMA, με μπόλικο λαδολέμονο και ξερά κρεμμύδια, λεπτοκομμένα σε φέτες.

Ούζο με μεζέ

Veto Gold

Εξ αποστάξεως 100% είναι αυτό το γλυκόπιοτο, ευγενικό ούζο με το πυκνό στόμα, που συνδυάζει το φίνο άρωμα λισβοριανού γλυκάνισου με ένα μπουκέτο γήινων αρωμάτων και δημητριακών. Έχει επίγευση με μακρά διάρκεια και πίνεται κατά προτίμηση με την προσθήκη παγωμένου νερού. Δοκιμάστε το μαζί με λεπτές, αέρινα κομμένες φέτες από νούμπουλο Κέρκυρας της COMECO.

Ούζο Ματαρέλλη

Στο μικρό παραδοσιακό αποστακτήριο του Χαράλαμπου Ματαρέλλη στο Πλωμάρι παράγεται παράγεται αυτό το100% διπλής απόσταξης ούζο με μέλι Μυτιλήνης και βιολογικό γλυκάνισο που πριν χρησιμοποιηθεί μπαίνει σε σακιά και βυθίζεται στη θάλασσα. Γλυκόπιοτο και σφριγηλό, ταιριάζει άριστα με παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη από την εταιρεία Yiayia and friends.

Ούζο Καλλικούνη

Μεστή γεύση, στρογγυλή και ισορροπημένη, με φινέτσα και μεγάλη επίγευση, όπου για ώρα μένουν στον ουρανίσκο τα αρώματα του γλυκάνισου, του κάρδαμου, του μάραθου, του κορίανδρου και του λεμονιού που συμμετέχουν στην παραγωγή του. Δοκιμάστε το μαζί με κεφτεδάκια τηγανητά, με μεσογειακή μουστάρδα από τις Γουμένισσες.

100% εξ αποστάξεως, Ποτοποιία αβάντες

Ειλικρινές, με γεμάτη γεύση, βελούδινο και μυρωδάτο, προτείνουμε να το πιείτε αραιωμένο με λίγες σταγόνες κρύο νερό. Είναι ένα έξοχο απεριτίφ, που του αρκούν μερικά διαλεχτά μεζεδάκια για να γίνει ένα απολαυστικό καλωσόρισμα: ετοιμάστε ένα πλατό με παξιμάδια, ελιές, μαυρομάτικα φασόλια και πέστροφα μαριναρισμένη Λακωνίας από την G-Fish.

Ηδωνικό

Ένα ούζο που παράγεται από οινοποιό δεν μπορεί παρά να είναι κομψό, ευγενικό αλλά και τυπικό στα χαρακτηριστικά του. Έτσι είναι το Ηδωνικό. Εκτός από τον γλυκάνισο, νότες από εσπεριδοειδή και κάποια γλυκά μπαχαρικά είναι διακριτά και κάνουν την επίγευση πλούσια αλλά και μακρά. Θα το βάζαμε δίπλα σε τηνιακή σπιτική λούζα, αλλά και σε τηγανητό χειροποίητο λουκάνικο με πορτοκάλι.

 

*Οι επιλογή των προϊόντων είναι της συντάκτριας, το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 στέκια της Αττικής με ψαγμένες συλλογές ούζου και τσίπουρου5 στέκια της Αττικής με ψαγμένες συλλογές ούζου και τσίπουρου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών