ΕΞΟΔΟΣ

5 στέκια της Αττικής με ψαγμένες συλλογές ούζου και τσίπουρου

Τρία εντός πόλης, δύο στα κοντινά νησιά, όλα με πολλές δεκάδες ετικέτες και τους κατάλληλους μεζέδες, αλμυρούς, ξιδάτους, ιωδιούχους και καυτερούς, για παρέα.

27.05.2022| Updated: 08.12.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
5 στέκια της Αττικής με ψαγμένες συλλογές ούζου και τσίπουρου

Ο Τραβόλτα στο Περιστέρι

Ο Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος έχουν μεγάλη αγάπη για ό,τι βγάζει η θάλασσα. Αέρινο τηγάνι, δυνατή σχάρα κι απρόσμενα θαλασσινά μαγειρευτά, πάντα με ελληνική ταυτότητα, είναι τα βασικά συστατικά μιας καλοδουλεμένης συνταγής με επίκεντρο τη φρεσκάδα και το σεβασμό για τα υλικά, με φανατικούς φίλους σε όλη την Αθήνα. Πάντα μπορείς να πιεις κρασί ή κάποια μπίρα − έχουν φτιάξει μάλιστα και τη δική τους, με νερό αχινού. Αλλά και τα αποστάγματα έχουν ειδικό βάρος εδώ. Ήδη από τα πρώτα βήματα του Τραβόλτα έφτιαξαν ένα χάρτη και ξεκίνησαν να τον συμπληρώνουν. Αυτή τη στιγμή στη συλλογή τους έχουν πάνω από 80 ετικέτες, χωρισμένες ανά περιοχές: τσίπουρα από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τα νησιά, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα και ούζα, κι αυτά από πολλούς ελληνικούς τόπους, με διαφορετικά γευστικά και αρωματικά προφίλ − κάθε παραγωγός άλλωστε βάζει την τέχνη του στο καζάνι. Το μενού είναι πλουσιότατο σε επιλογές, αλλά αν καμιά φορά δεν θέλεις να πάρεις πολλά, μπορείς να καθίσεις για ένα ούζο βάζοντας στο πλάι του ένα πλοκάμι χταποδιού στη σχάρα και μερικά από τα τροφαντά τηγανητά μύδια τους και δεν θέλεις τίποτα άλλο. Ή για ένα τσίπουρο, συνοδεύοντας το με μια μπρουσκέτα με αυγοτάραχο και αρωματισμένο βούτυρο κι εκείνο το θαυμάσιο καλαμάρι κοντοσούβλι με το μελάνι του.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώναΠαλιά Αγορά: ο ιστορικός καφενές της Πάρου σερβίρει μισό αιώνα

 

Το Ε/Γ Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι

φωτογραφία: Giorgos Haraman

φωτογραφία: Giorgos Haraman

φωτογραφία: Giorgos Haraman

Σίγουρα θα βρεις κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει. Αρκεί να έχεις διάθεση για εξερεύνηση. Η προσεγμένη αυτή ψαροταβέρνα στο Κερατσίνι έχει αδυναμία στα αποστάγματα. Στη σάλα, που ανανεώθηκε πριν από λίγο καιρό, αποκτώντας νέο χρώμα με τις ζωγραφιστές σε μοντέρνο στιλ, ψαρόβαρκες και τους ψαράδες στους τοίχους, όσο και στα τραπέζια έξω, πάνε και έρχονται τα ούζα και τα τσίπουρα. Έχουν να προτείνουν καμιά 80αριά ετικέτες, κάποιες από τις οποίες (γύρω στις 30) συναντά κανείς και στο βόρειο αδερφάκι του στη Νέα Ερυθραία, που έχει πιο εστιατορικό στιλ, κι ας είναι εκείνο πιο πολύ του κρασιού. Ακόμη κι αν έχετε κατά νου ένα ψητό ψάρι για το κέντρο του τραπεζιού, μπορείτε αφού πάτε μέχρι το ψυγείο και το διαλέξετε, να ξεκινήσετε με ένα ούζο, συνδυάζοντάς το με όστρακα, ωραία λακέρδα, τσίρο καπνιστό και αντσούγιες Καλλονής με ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα μαριναρισμένη σε μηλόξιδο και κάππαρη, που τις σερβίρουν με φρυγανισμένο ψωμί. Αν είστε μεγάλη παρέα, συμπληρώστε με γαρίδες σεβίτσε με αρώματα χωριάτικης σαλάτας, καπνιστό χέλι στη σχάρα, και φιλέτα κουτσομούρας, ψητά κι αυτά, με ανθό αλατιού και βιολογικό ελαιόλαδο.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, Τ/210-43.24.368 / Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.01.572

 

 

Το Ουζερί του Λάκη στην πλατεία Βικτωρίας

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Λέει «ουζερί» και το εννοεί. Τα ούζα που έχεις παραταγμένα στη σειρά απέναντί σου, με απαλό ή πιο έντονο γλυκάνισο και μυριστικά, μαλακά ή πιο στιβαρά, μαζί με τα τσίπουρα, φτάνουν τις 140 ετικέτες και ο Γιώργος Λάμπρου όλο και προσθέτει στη συλλογή. Είναι το μεράκι του. Σ’ αυτό το χαλαρό, απροσποίητο στέκι που έχει πάρει θέση από τις αρχές του ’80 σε έναν πεζόδρομο κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, τα φρέσκα της ημέρας (γαύροι, σαρδέλες, κουτσομούρες, φαγκριά και πεσκανδρίτσες, διάφορα θαλασσινά) σε περιμένουν στη βιτρίνα έτοιμα για… επιθεώρηση. Μετά τα ξαναβρίσκεις στα πιάτα που φτιάχνει η Άννα Πασσά, άλλα κλασικά κι άλλα πιο ασυνήθιστα: είναι εκείνο το ωραίο αχνιστό σαλάχι που πάντα χαίρεσαι να το πετυχαίνεις, το μυδοπίλαφο, ο τραχανάς με γαρίδες, το χταπόδι στιφάδο, τα θαλασσινά γεμιστά…  Το Ουζερί του Λάκη είναι καλή ιδέα για τις φορές εκείνες που θέλεις να ξεφορτώσεις λίγο μέσα στη μέρα, να χαλαρώσεις, να ξορκίσεις την εσωτερική μουντάδα. Πίνεις μια γουλιά, τρως μια μπουκιά, αφήνεις την ώρα να κυλίσει λίγο πιο αργά.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Και δύο ουζερί-προορισμοί σε κοντινά νησιά

Το πλοίο θα σαλπάρει, κι εμείς μαζί του. Προορισμός μας, δύο ουζερί στα πλησιέστερα νησιά της Αθήνας, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα. Πάμε, τρώμε, πίνουμε, παίρνουμε θαλασσινό αέρα, ρίχνουμε και μια βουτιά και επιστρέφουμε στην πόλη το ίδιο κιόλας βράδυ.

Ο Σκοτάδης στην Αίγινα

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Είναι από μόνος του λόγος για να πας μέχρι την Αίγινα, ακόμη και αυθημερόν. Ο Σκοτάδης, το φημισμένο ουζερί που βλέπει στα βαρκάκια και στο πλωτό μανάβικο της Νεκταρίας, έχει πατήσει τα 75 κι είναι πάντα πάντα φρέσκο. Η κουζίνα του προχωράει, ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται. Οι πρώτες ύλες είναι μια και μια. Και αν αγαπάς τα ούζα και τα τσίπουρα, είσαι στο σωστό σημείο. Έχουν μια πολύ μεγάλη γκάμα από ούζα, τσίπουρα, κλασικά ή παλαιωμένα, που όλο και κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις του κόσμου, και τα αγαπούν κι εκείνοι πολύ, τσικουδιές κι αποστάγματα σταφυλής. Ό,τι καινούργιο βρίσκουν και τους ενθουσιάζει το προσθέτουν στη συλλογή, που ξεπερνάει τις 100 ετικέτες. Με τόσο υλικό, τα ωραία ταιριάσματα είναι πολλά: η λακέρδα από ρείκι, το βραστό χταπόδι στο λαδόξιδο με το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης, η ταραμοσαλάτα με ψωμί και άνηθο, το τηγανητό γαυράκι που έρχεται με αποφλοιωμένο ντοματάκι, καππαρόμηλα κι ελιές και το σαλάχι στο τηγάνι που το σερβίρουν με σκορδαλιά είναι ταμάμ για το ούζο. Αν τώρα η παρέα θέλει τσίπουρο, βάζεις στο πλάι του τον ελαφρά μαριναρισμένο γαύρο σε λεμόνι και λάιμ, την τριλογία των ωμών −στήρα με ντομάτα και μαντζουράνα, σκορπίνα με πεπόνι, κουμκουάτ και δυόσμο, δράκαινα με πορτοκάλι και καυτερή πιπεριά− και τα επίσης καυτερά αχνιστά μύδια.

Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014

 

Ο Κάκιας στη Σαλαμίνα

Μια μικρή εξόρμηση μέχρι τα μέρη του θέλει μόνο μια απόφαση και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την πάρεις. Αρκεί να σκεφτείς ότι σε λίγη ώρα, με μια ενδιάμεση στάση στον Πειραιά ή στο Πέραμα, θα κάθεσαι στην Κούλουρη, απέναντι από το λιμανάκι με τα ψαροκάικα και θα έχεις μπροστά σου γυαλιστερές, κυδώνια και χάβαρα, εκείνη την ωραία λακέρδα που φτιάχνουν από ρείκι, τη φρύσσα στο ξίδι…  Μαζί με το φρέσκο τηγανητό καλαμαράκι και τη σουπιά με το μελάνι, μια μερίδα γαύρο τηγανητό ή σαρδέλα ψητή στα κάρβουνα, είναι ό,τι πρέπει για ένα ουζάκι (και δυο και τρία). Η λίστα τους με τα αποστάγματα, άλλωστε, εμπλουτίζεται συνεχώς. Προσθέτουν όλο και περισσότερους μικρούς παραγωγούς από διάφορες περιοχές. Τώρα, η συλλογή έχει ανέβει στις 120 με 130 ετικέτες, που ικανοποιούν και με το παραπάνω τους ρέκτες του ούζου και του τσίπουρου, που έχουν πραγματικά πολλές επιλογές.

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τ/210-46.55.821

 

Άρθρα και Συνταγές με Ούζο

Άρθρα και Συνταγές με Τσίπουρο + Ρακή

Για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Αίγινα

Νέα Ερυθραία

Περιστέρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών