ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καβουρόπετρα: σεβιτσέ καλύτερο απ’της Αθήνας

Λιτές, καθαρές γεύσεις, τίµιες τιµές, το µαγαζί έγινε το µυστικό των ντόπιων.

15.11.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΙΚΟΣ
Καβουρόπετρα: σεβιτσέ καλύτερο απ’της Αθήνας

Λιτές, καθαρές γεύσεις, τίµιες τιµές, το µαγαζί έγινε το µυστικό των ντόπιων.

Η θέση: ∆ίπλα στο ναυπηγείο της Planaco στο λιµανάκι της Καβουρόπετρας, στον δρόµο προς Σουβάλα, σαν να λέµε στο πουθενά, ο Βασίλης Μπέσης και η σύζυγός του Ελένη Κάππου άνοιξαν πριν από περίπου 40 χρόνια µια ταβέρνα µε φρέσκο ψάρι, µεζέδες, κρεατικά της ώρας και µαγειρευτά.

Η ατμόσφαιρα: Απλής, λαϊκής ταβέρνας. Το καλοκαίρι σε μια απλάδα με θέα το λιμανάκι και Σαρωνικό, το χειμώνα μέσα σε μια περιποιημένη αίθουσα.


Το φαγητό: 
Τη δεύτερη, πιο εξωστρεφή φάση της, η ταβέρνα την περνά τα τελευταία χρόνια που το µαγαζί ανέλαβε ο γιος τους Παναγιώτης, µε σπουδές µαγειρικής και εύλογη αγάπη για τις νέες τάσεις. Ο κορµός δεν άλλαξε, απλώς προστέθηκαν µαγειρικές που τόνωσαν τον θαλασσινό χαρακτήρα του µαγαζιού. Ετσι, δίπλα στα µεγάλα και τα µικρά ψάρια, του τηγανιού και της σχάρας (ό,τι δοκίµασα ήταν ψηµένο µε ακρίβεια), φτιάχνουν σαρδέλες γεµιστές µε σκορδο-µαραθοριζο-κρέµµυδα και µυρωδικά, τηγανητές ουρές πεσκανδρίτσας (περασµένες από ένα αφράτο καλαµποκένιο κουρκούτι) µε ελαφριά σκορδαλιά, κατσούλες (αιγινήτικο ψάρι που τελειώνει η εποχή του οσονούπω) φιλεταρισµένες, καλοτηγανισµένες και σερβιρισµένες µε τσιπς σκόρδου και δεντρολιβανάτη σάλτσα ντοµάτας σαν σαβόρο (η συνταγή παραπέµπει στον τρόπο που τις µαγείρευαν παλιά οι ντόπιοι), γαύρο ελαφροµαρινάτο ζουµερό, κουσκουσάκι γιουβέτσι µε καραβιδοουρά (κατεψυγµένη).

Εξοχο το σεβίτσε µπαρµπουνιού. Μόνο στον Λαζάρου έχω φάει τόσο φρέσκο, καλοφιλεταρισµένο και ωραία αρτυµένο (λάδι, λεµόνι, χοντρό αλάτι) µπαρµπούνι. Είναι, βλέπετε, ψαροµάνα η Αίγινα και το φρέσκο ψάρι το ατού της – ειδικά τον χειµώνα που βγαίνουν οι ανεµότρατες. Ο φρέσκος µαριναρισµένος σολοµός τύπου gravlax (σ.σ. σκανδιναβική συνταγή) θα µπορούσε να λείπει. Θα µπορούσαν ίσως να λείπουν και τα κρεατικά και να αποκτήσει ταυτότητα ξεκάθαρη το µαγαζί – αυτό το τελευταίο το παίρνω πίσω, διότι φαντάζοµαι πως µια ταβέρνα εκτός Αθηνών για να δουλέψει πρέπει να προσφέρει ευρεία ποικιλία εδεσµάτων.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20-25€/άτοµο (εκτός κι αν πάρετε µεγάλα ψάρια).

Η κάβα: Η λίστα κρασιών περιλαµβάνει λίγα αλλά ωραία ελληνικά κρασιά, σε φιλικές τιµές (το ακριβότερο κοστίζει 27€ – το ίδιο κρασί το έχω βρει σε αθηναϊκό εστιατόριο 45€!).

Επιπλέον πληροφορίες: Τον χειµώνα το µαγαζί ανοίγει Παρασκευή-Κυριακή, από το µεσηµέρι και τις αργίες.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών