ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων

Μακάρι να είχαμε τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα.

28.09.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων

Μακάρι να είχαμε τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα.

Η ιστορία: Ο Ιωάννης Αλιφαντής ανοίγει το 1945 έναν καφενέ στον γιαλό της Αίγινας. Πιάνει δουλειά κάθε μέρα πολύ πριν χαράξει, για να σερβίρει καφέδες αλλά και δυναμωτική ψαρόσουπα στους ψαράδες και στους εργάτες του νησιού. Γι’ αυτόν το λόγο οι ντόπιοι τού δίνουν το παρατσούκλι «Σκοτάδης». Το 1980 ο γαμπρός του Στέλιος Λυκούρης μετατρέπει τον καφενέ σε ουζερί, το οποίο αναλαμβάνει το 2002 ο γιος του Γιώργος, εγγονός του παππού Σκοτάδη. Αυτά για την ιστορία. Για τη γαστρονομία του πράγματος, οφείλω να ομολογήσω πως ζήλεψα που δεν έχουμε τέτοια ουζερί στην Αθήνα.

Η θέση: Στο γιαλό της Αίγινας. Θέα έχει το λιμάνι και το πλωτό μανάβικο της Νεκταρίας.

Η ατμόσφαιρα: Το μαγαζί είναι απλό, φωτεινό, έχει ταράτσα (δεν λειτουργεί πάντα) και τραπέζια έμπροσθεν, προστατευμένα από τον ήλιο με ημιμόνιμη κατασκευή σκίασης (θα ήταν πιο ωραίο αν είχαν βρει κάποια άλλη λύση). Πελάτες του μαγαζιού επισκέπτες και πολλοί ντόπιοι.


Το φαγητό Το καλωσόρισμα σε βάζει αμέσως στο κλίμα: ένα σφηνάκι με φρέσκο αχινό, δυο-τρεις σταγόνες λάδι και μία σταγόνα ούζο. Πρωτότυπο, ωραιότατο. Το λάδι είναι καλής ποιότητας, από το σύγχρονο αιγινήτικο τυποποιητήριο Philippos Hellenic Goods. Τα μαρινάτα του είναι της νέας σχολής, δηλαδή περασμένα από αλάτι και μετά από λεμόνι για λίγα λεπτά. Γι’ αυτό είναι ζουμερά, αφράτα και καθόλου ξινά. Δοκιμάστε το γαύρο και τον κολιό. Γι’ αυτά και μόνο θα ερχόμουν ξανά.


Το χταπόδι τουρσί είναι ήπια ξινό, ζωντανό, όχι παραβρασμένο. Στα αχνιστά μύδια το στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο γλυκά και ψωμωμένα είναι. Εχουν, φαίνεται, καλό προμηθευτή.


Οι σαλάτες πλούσιες, καλοαρτυμένες, το υπερδημοφιλές κριθαρότο θαλασσινών καλοφτιαγμένο (αν και με περισσότερο τυρί στο τελείωμα από ό,τι θα ήθελα), το τηγάνι σωστό (τουλάχιστον στα λεπτοκομμένα κολοκυθάκια που δοκίμασα), το ψήσιμο σε μικρά και μεγαλύτερα ψάρια ακριβές.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί γύρω στα 15-20€ το άτομο – το value for money είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί εκτός Αθηνών.

Η κάβα: Αλλο κλου του μαγαζιού η αξιόλογη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. Ο Γιώργος Λυκούρης είναι διαβασμένος και πλήρως ενημερωμένος – για παράδειγμα, η συλλογή του από παλαιωμένα αποστάγματα είναι σοβαρότατη, αξιοζήλευτη.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά μεσημέρι-βράδυ. Καλού-κακού κάντε κράτηση, γιατί το νησί είναι δημοφιλής προορισμός του Σεπτεμβρίου και το μαγαζί από τα αγαπημένα των επισκεπτών του.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT