ΤΑΣΕΙΣ

Υπάρχουν vegan αυγά; Ναι, αλλά τι ακριβώς είναι;

Καθώς η ζήτηση για υποκατάστατα των αυγών μεγαλώνει συνεχώς, ασυνήθιστα σκευάσματα έρχονται να μιμηθούν την υφή, την όψη, τη γεύση αλλά και τη συνεκτική ικανότητα τους.

16.11.2022
Υπάρχουν vegan αυγά; Ναι, αλλά τι ακριβώς είναι;

Εντάξει, δεν είναι αυγά. Υπάρχουν όμως εκεί έξω πολλά προϊόντα, συνταγές και τρικ που έχουν ως στόχο να μιμηθούν τη γεύση και την υφή των αυγών αλλά και την ικανότητα που έχουν να «δένουν» τα φαγητά στα οποία προστίθενται. Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή πιθανότατα να έχουν χρησιμοποιήσει υποκατάστατο αυγού από λιναρόσπορο ή να φτιάχνουν για πρωινό «αυγά» σκραμπλ από τόφου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τα τελευταία χρόνια σεφ, επιστήμονες, εφευρέτες και απλοί μάγειρες προσπαθούν να βρουν όλο και πιο πειστικά vegan υποκατάστατα των αυγών. Τα κίνητρα ποικίλουν -από ηθικούς λόγους μέχρι λόγους υγείας. Όσο για τα αποτελέσματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο πετυχημένα, κάποιες φορές ξεγελούν τα μάτια αλλά και τον ουρανίσκο. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή vegan «αυγά» που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τη Βίκυ Βολιώτη στο Γη φάγαμε vegan και μιλήσαμε για τον πλανήτηΜε τη Βίκυ Βολιώτη στο Γη φάγαμε vegan και μιλήσαμε για τον πλανήτη

Από λιναρόσπορο

Πρόκειται για ένα απλό μείγμα από τρεις κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και μία κουταλιά αλεσμένο λιναρόσπορο. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένας κολλώδης πολτός. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα αυγό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντίστοιχα με το αυγό, ως συνεκτικός παράγοντας, σε γλυκά και αλμυρά φαγητά όπως κέικ, τηγανίτες, κεφτεδάκια, μπισκότα κ.α.

 

Από chia

Μια κουταλιά της σούπας σπόροι chia και δυόμιση κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό δίνουν, μετά το πέρασμα 5-10 λεπτών, ένα μείγμα αντίστοιχα κολλώδες με το παραπάνω. Χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο, για να «δέσει» φαγητά που συνήθως δένουμε με αυγά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan lemon pie - νηστίσιμη λεμονόπιταΕίσαι vegan; 38 αλμυρές και γλυκές συνταγές χωρίς ίχνος ζωικών

Από aquafaba (ρεβυθόζουμο)

Το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ρεβύθια, αν το αφήσουμε να κρυώσει και έπειτα το χτυπήσουμε με το μίξερ, δίνει έναν πυκνό, λευκό αφρό που μπορούμε να μεταχειριστούμε σε διάφορες παρασκευές όπως τη μαρέγκα (σε μπεζέδες, πάβλοβα κ.ο.κ.).

 

Από τόφου

Αγαπημένο υλικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, το τόφου χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο των αυγών. Πολύ δημοφιλής επιλογή είναι το τόφου σκραμπλ, στο οποίο το θρυμματισμένο τόφου μαγειρεύεται έτσι ώστε να θυμίζει αυγά σκραμπλ. Πολλοί είναι αυτοί που προσθέτουν λίγο κουρκουμά για να χρωματίσουν το τόφου κίτρινο και να υποβοηθήσουν την ψευδαίσθηση ενώ το μαύρο αλάτι Ιμαλαϊων με την έντονη μυρωδιά και την αυγουλένια γεύση είναι ένα ακόμα τρικ που κάνει τα «αυγά» από τόφου να θυμίζουν ακόμη περισσότερο τα κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan χριστουγεννιάτικος κορμόςVegan χριστουγεννιάτικος κορμός

Από φασόλια

Η κυκλοφορία ενός υποκατάστατου αυγού με βάση τα φασόλια mung (υπό την επωνυμία Just Egg) έχει εμπνεύσει πολλούς σπιτικούς μάγειρες να δοκιμάσουν την τύχη τους, ακολουθώντας παρόμοιες συνταγές. Στο Tik Tok κυκλοφορούν αρκετά βίντεο που δείχνουν πως μπορεί κανείς με βάση τα φασόλια, το γάλα καρύδας και τη διατροφική μαγιά να φτιάξει ένα μείγμα που θυμίζει τόσο αυγά σκραμπλ όσο και ομελέτα, όταν μαγειρευτεί με τον αντίστοιχο τρόπο.

@chez_jorge did you know you could make #vegan ♬ original sound – George Lee

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών