50'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 10Παντεσπάνι
Γέμιση
Σοκολατένια επικάλυψη
Διακόσμηση (προαιρετικά)
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για να ετοιμάσουμε τον vegan χριστουγεννιάτικο κορμό κάνουμε ως εξής: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε όλη την ποσότητα του ροφήματος αμυγδάλου με το μηλόξιδο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να μισολιώσει και, τέλος, σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
- Ρίχνουμε το μείγμα λαδιού- ζάχαρης στο μπολ με το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 25 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-180°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Ξεφουρνίζουμε και, όσο το παντεσπάνι είναι ακόμη αρκετά ζεστό, το τυλίγουμε σε ρολό, ανασηκώνοντας τη λαδόκολλα για να σπρώξει το παντεσπάνι και να ρολάρει.
- Aφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Αυτό το κάνουμε για να πάρει το σχήμα που θέλουμε (αν το τυλίξουμε αφού κρυώσει, θα σπάσει).
Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, τη μαργαρίνη, την άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα, μια «βουτυρόκρεμα».
- Ξετυλίγουμε με προσοχή το κρύο ρολό παντεσπάνι και το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια με τη μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε την αφράτη κρέμα μαργαρίνης.
- Τυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, σχετικά σφιχτά, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει η γέμιση.
Σοκολατένια επικάλυψη
- Βάζουμε τη σπασμένη κουβερτούρα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε ένα κατσαρολάκι και, όταν κάψει, το αδειάζουμε στην κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και το αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνει αρκετά παχύρρευστο.
- Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και το περιχύνουμε με το σοκολατένιο μείγμα της επικάλυψης, φροντίζοντας να καλύψουμε τον κορμό εντελώς.
- Με ένα πιρούνι τραβάμε (αν θέλουμε) γραμμές κατά μήκος του κορμού, ώστε να δώσουμε την εντύπωση φλοιού δέντρου.
- Προαιρετικά, διακοσμούμε τον vegan χριστουγεννιάτικο κορμό με φρέσκα φρούτα του δάσους και πασπαλίζουμε με άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.