ΟΙΝΟΣ

Δοκιμάζουμε αργεντίνικα κρασιά Malbec για όλα τα βαλάντια

Αργεντινή, φυσικά, αλλά και Γαλλία, και λίγη Ελλάδα: 14 αντιπροσωπευτικά Malbec σε προσιτές τιμές.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Δοκιμάζουμε αργεντίνικα κρασιά Malbec για όλα τα βαλάντια

«Με την ακαταμάχητη δύναμη που έχουν οι αυθεντικές εκφράσεις, το τάνγκο κατέκτησε τον κόσμο», γράφει ο Ernesto Sabato. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τo Μalbec, την εμβληματική ποικιλία της Αργεντινής, που μπορεί να ξεκίνησε από τη Γαλλία, αλλά γνώρισε παγκόσμια αίγλη στη Mendoza, στους πρόποδες των Άνδεων. Ακολουθούν αντιπροσωπευτικά Μalbec, σε προσιτές τιμές.

φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

The Party 2021, Matias Riccitelli, Αργεντινή

Ένα Malbec που τα έχει όλα! Βαθύ ιώδες χρώμα, καθαρότητα φρούτου, βελούδινο στόμα. Κι αν του λείπει
λίγο η πολυπλοκότητα, η φρεσκάδα και η σπιρτάδα του το κάνουν ακαταμάχητο. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 19€

Au Cerisier 2018, Château Combel La Serre, Cahors, Γαλλία

Από τη Γαλλία, ένα τυπικότατο δείγμα της ποικιλίας. Από την πρώτη γουλιά καταλαβαίνεις γιατί το «Μαύ-ρο του Cahors», όπως λεγόταν παλιά, απέκτησε τέτοια φήμη από τον Μεσαίωνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Όσο πρέπει ρουστίκ, με ωραίο φρούτο, γεμάτο στόμα, ζωικές νύξεις και καλοδομημένες τανίνες. Aλκοόλ: 13% Τιμή: 22€

Malbec Reserva 2019, Terrazas de los Andes, Αργεντινή

Ένα Malbec πιο κοντά στο γαλλικό στιλ, από αμπελοτόπια σε μεγάλο υψόμετρο. Κομψό, με ζωηρά φρούτα και λουλούδια, ελαφρύ στο στόμα, προσιτό ακόμα και σε λιγότερο μυημένους καταναλωτές. Αλκοόλ: 14% Τιμή: 22€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντάΜεταγγίζουμε το κρασί σε καράφα; Η head σομελιέ του Noma απαντά
φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Dona Silvina Reserva 2019, Bodegas Krontiras, Αργεντινή

Στη Mendoza φυσάει και ελληνικός αέρας! Ιδιοκτήτης αυτού του βιοδυναμικού οινοποιείου και των αμπελώνων είναι ο Κωνσταντίνος Κροντηράς και οινολόγος ο Πάνος Ζουμπούλης. Σύνθετο αρωματικά, με μαύρο φρούτο, μπαχάρι, ορυκτότητα και φυτικά στοιχεία, το κρασί έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Αλκοόλ: 13,8% Τιμή: 23€

El Enemigo 2018, Bodega Aleanna, Αργεντινή

Αποτέλεσμα συνεργασίας της Adrianna Catena, του γνωστού οινοποιείου, με τον οινολόγο Alejandro Vigil, είναι ένα κρασί με πιο πιπεράτο χαρακτήρα από τα υπόλοιπα Malbec. Συμπυκνωμένο μαύρο φρούτο, βιολέτες και εντυπωσιακό στόμα. Παίρνει άριστα! Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 29€

Malbec 2019, Catena Zapata, Αργεντινή

Μια κλασική αξία από το διασημότερο οινοποιείο της Αργεντινής. Μπαχαρένιο, φρουτώδες, με πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Ό,τι πιο ταιριαστό για μοσχαρίσιο συκώτι. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 18€

φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Felino 2021, Vina Cobos, Αργεντινή

Οι φημισμένοι αμπελώνες της Lujan de Cuyo στη Mendoza, καλλιεργημένοι βιοδυναμικά από τον γνωστό Αμερικανό οινοποιό Paul Hobbs, δίνουν ένα κρασί με κομψή φρουτώδη μύτη, άψογα ισορροπημένη με δέρμα, κρέας και καφέ, φίνες τανίνες και ζουμερή επίγευση. Θα το λατρέψετε! Αλκοόλ: 14,5% Τιμή: 19€

Broquel 2020, Trapiche, Αργεντινή

Ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της χώρας, τo Trapiche περηφανεύεται για τη μη χρήση χημικών στα αμπέλια του. Στο Broquel τα φρούτα δένουν με αρώματα βιολέτας, ενώ στο στόμα το βαρέλι κάνει έντονη την παρουσία του, σε συνδυασμό με καπνό και δέρμα. Ταιριάζει τέλεια με καπνιστό κρέας ή λουκάνικα. Αλκοόλ: 14% Τιμή:16€

Μalbec 2019, Clos de los Siete, Αργεντινή

Οινολόγος με παγκόσμια αναγνώριση, ο Γάλλος Michel Rolland παράγει στην Αργεντινή ένα Malbec όπου όλα βρίσκονται στη σωστή θέση. Μαύρα φρούτα, μπαχάρια, γλυκόριζα και καπνός, καλά ενσωματωμένο βαρέλι, στρογγυλεμένες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. Εξαιρετικό για το γιορτινό τραπέζι. Αλκοόλ: 14,5% Τιμή: 23€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;Βιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;
Ta κρασιά δοκίμασαν οι οινολόγοι Λίζα Βιντζηλαίου, Τίνα Παπασίνου και Σπύρος Ζουμπούλης, οι οινογράφοι Δημήτρης Κουμάνης και Ελένη Κεφαλοπούλου και ο sommelier Νίκος Πανίδης / φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Christiana 2019, Κτήμα Χαρλαύτη, Νεμέα, Ελλάδα

Χάρη στο μεράκι του Νίκου Χαρλαύτη και του οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη, και η Ελλάδα έχει το δικό της Malbec! Ένα κρασί με ωραίο, ζωηρό χρώμα, κόκκινα φρούτα, σοκολατένια διάσταση και νότες κανέλας. Ελαφρύ, μπορεί να καταναλωθεί δροσερό με κυνήγι ή τυριά. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 17€

Estate Μalbec 2018, Bodega Colomé, Αργεντινή

Ένα κρασί από τη Salta, στα βόρεια της Αργεντινής, όπου τέσσερα αμπελοτόπια σε υψόμετρο από 1.700 έως 3.100 μ. δίνουν ένα Malbec διαφορετικό από όλα τα άλλα. Με εντυπωσιακή μύτη, κρυστάλλινα αρώματα, μαύρο φρούτο και όγκο, σε κερδίζει αμέσως. Αλκοόλ: 14,5% Τιμή: 23€

φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Μalbec Terroir 2018, Altos Las Hormigas, Αργεντινή

Δημιουργία δύο Τοσκανέζων, οι οποίοι ονειρεύτηκαν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ποικιλία μοναδική. Χρησιμοποιούν σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες της Uco Valley, το 25% του κρασιού παλαιώνει σε βαρέλι, ενώ το υπόλοιπο παραμένει σε τσιμεντένιες δεξαμενές. Είναι ελαφρύ και πιπεράτο, με λεπτό άρωμα από φρούτα, άνθη και σοκολάτα. Αλκοόλ: 13,5% Τιμή: 18€

Serie A 2020, Zuccardi, Αργεντινή

Στον Sebastian Zuccardi αρέσουν τα εκφραστικά κρασιά. Παίρνει λοιπόν σταφύλια από τα 1.100 μ. στην Uco Valley και περνά μόνο μέρος του κρασιού από βαρέλι για οκτώ μήνες. Κλασικό Malbec στη μύτη και ζεστό στο στόμα, ό,τι περιμένει κανείς δηλαδή από την ποικιλία. Ιδανικό δίπλα σε κρέατα με φρουτώδεις σάλτσες. Αλκοόλ: 14,5% Τιμή: 17€

Les Escures 2021, Fabien Jouves, Cahors, Γαλλία

Ένα Μalbec από τη γαλλική Cahors, από όπου εξάλλου κατάγεται η ποικιλία, που έφτασε στην περιοχή με τις ρωμαϊκές λεγεώνες γύρω στο 50 π.Χ. O Jouves καλλιεργεί βιοδυναμικά τα αμπέλια, χρησιμοποιεί γηγενείς ζύμες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Το κρασί είναι φρέσκο, ελαφρύ στο στόμα και πίνεται ευχάριστα δροσερό, ακόμα και χωρίς συνοδεία φαγητού. Αλκοόλ: 11,5% Τιμή: 20€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρούδι, αλλά ποιο Μαυρούδι; Μια ποικιλία με πολλά πρόσωπαΜαυρούδι, αλλά ποιο Μαυρούδι; Μια ποικιλία με πολλά πρόσωπα

Μalbec και κρέας

Αν μία ερυθρή ποικιλία ταιριάζει στο κρέας, αυτή είναι το Μalbec. Λογικό, αφού οι Αργεντίνοι έχουν αναγάγει την κρεοφαγία σε επιστήμη. «Αsado» τη χαρακτηρίζουν, αναφερόμενοι όχι μόνο στο ψήσιμο, αλλά και στη συγκέντρωση της οικογένειας ή των φίλων. Πρωταγωνιστής σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι ο asador, ενώ το ψήσιμο γίνεται πάντα σε ανοιχτή φωτιά με ξύλα, γιατί το κάρβουνο αλλοιώνει τη γεύση του κρέατος. Αργεντίνικα κρέατα σε ειδικές κοπές εισάγονται πολλά στην Ελλάδα, αλλά και ένα ντόπιο μοσχάρι από τον κρεοπώλη σας θα σταθεί επίσης επάξια δίπλα στο Malbec. Σπαλομπριζόλα, κόντρα φιλέτο, καπάκι –picanha–, ψημένα ολόκληρα ή σε φέτες, αγαπάνε τις τανίνες του Malbec, ενώ οι στηθοπλευρές –αλλιώς σιδηρόδρομος– τις λατρεύουν!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών