ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έκδοση: Ένα «Συνταγολόγιο» για ασθενείς και όχι μόνο

Ο Ιάκωβος Απέργης, έχοντας τεράστια εμπειρία στις κουζίνες νοσοκομείων, έγραψε ένα βιβλίο με συνταγές για ασθενείς με δυσκολία στην κατάποση και στη μάσηση, κατάλληλες, ωστόσο, και για όλη την οικογένεια.

16.01.2023
Νέα έκδοση: Ένα «Συνταγολόγιο» για ασθενείς και όχι μόνο

Το «Συνταγολόγιο» του Ιάκωβου Απέργη, που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καλέντη, δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο με ρετσέτες που έρχεται να στολίσει το ράφι της κουζίνας μας. Είναι ένα βιβλίο κατ’ εξοχήν Ιπποκρατικό. Το εμπνεύστηκε ένας άνθρωπος ταγμένος να μάχεται με τις κατσαρόλες και τις κουτάλες του για να δίνει λυτρωτική ευχαρίστηση, σαν Θεία Κοινωνία.

Ο μάγειρας-συγγραφέας Ιάκωβος Απέργης έχει τεράστια εμπειρία στις κουζίνες νοσοκομείων και ιδρυμάτων. Στο βιβλίο του δεν υπόσχεται μυστικές συνταγές και μαγικά πιάτα. Ανοίγει έναν δρόμο. Έναν δρόμο νόστιμο που οδηγεί με αξιοπρεπή διατροφή στη χαρά της ζωής. Ο βιωματικός προβληματισμός του ύστερα από πολυετή πειραματική εργασία στην κουζίνα του Τζανείου, μετουσιώθηκε σε γνώση. Αυτή τη γνώση μοιράζεται μαζί μας. Τη γνώση για το πως μπορεί η τροφή σε ένα νοσοκομείο να δίνει χαρά στον ασθενή, χαρά που φέρνει υγεία, υγεία που είναι συστατικό της ζωής, εκ των ων ουκ άνευ!

Το βιβλίο έχει μια ιδιαιτερότητα, απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση της τροφής. Όμως κατά έναν ευφυή τρόπο και οι «37 multi comfort συνταγές» που αναπτύσσονται, πολύ καλά επιμελημένες από την Άννα Καυκιά-Βαλεριάνου και εξαιρετικά φωτογραφημένες στα πιάτα από τον Άλκη Καλούδη, άνετα εκτελούνται και για το καθημερινό μας τραπέζι. Για όλες τις συνταγές υπάρχει πλήρης και σχολαστική διατροφική ανάλυση που επιμελήθηκε η διαιτολόγος Κατερίνα Γιαζιτζή.

…Αν η καλή υγεία είναι δικαίωμα, τότε και η καλή τροφή, η προϋπόθεση της καλής υγείας, είναι επίσης δικαίωμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παλιά μαγειρικά τεφτέρια της κυρίας Θεοδοσίας ΔελήΤα παλιά μαγειρικά τεφτέρια της κυρίας Θεοδοσίας Δελή Στο συνταγολόγιο δεν προτείνονται πιάτα μόνο για ασθενείς. Ο μάγειρας είναι νοστιμιτζής. Ξανασυστήνει φαγητά, ακόμα και κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως μουσακά, παστίτσιο, κοτόπουλο κοκκινιστό κ.ά. με τρόπο που να ευχαριστιούνται όλοι, στο ίδιο τραπέζι, από το ίδιο ταψί, την ίδια κατσαρόλα. Νοστιμίζει τη μαγειρική του με ό,τι επιτρέπεται κατά περίπτωση. Δίνει εύρος και γευστικό πλούτο σε φαγητά που συχνά προσφέρονταν «νερόβραστα», χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς απαιτήσεις. Το έχει ήδη καταφέρει σε χώρους όπως σε νοσοκομεία, όπου επικρατούσε και δυστυχώς ακόμα επικρατεί γευστική αγκύλωση, δίνοντας στο φαγητό αυτό που ζητάνε ακόμα και οι «γαστρονόμοι»: «γευστικό βάθος» και «επίγευση». Αυτό προτείνει και μάλιστα το κάνει εκπληκτικά εύκολο μέσα από το βιβλίο του. Διαβάζουμε στη συνταγή «Παστίτσιο με κοτόπουλο»: (Αφού βγει το παστίτσιο από τον φούρνο) «…Αφαιρέστε τα μακαρόνια από ένα κομμάτι παστίτσιο για να τα πολτοποιήσετε. Σε ένα τετράγωνο τσέρκι τοποθετήστε το μείγμα και προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο από το παστίτσιο ως είχε (ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου και μπεσαμέλ). Αν πρέπει να πολτοποιήσετε και τη στρώση με το κοτόπουλο, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία. Τελικά όλοι θα φάνε ένα κομμάτι παστίτσιο από το ίδιο ταψί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒιβλίο: Δύο εκδόσεις μας συστήνουν την κοπανιστή ΜυκόνουΒιβλίο: Δύο εκδόσεις μας συστήνουν την κοπανιστή Μυκόνου Ο Απέργης με τον αφοπλιστικό ανθρωποκεντρικό του λόγο πάει τη μαγειρική και την πρότασή του ένα βήμα παραπέρα. Προσβλέπει πέρα από το σπίτι στην ενσυναίσθηση των συναδέλφων του και των επιχειρηματιών της εστίασης. Ζητά να δοθεί το δικαίωμα σε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν επιτέλους από την απομόνωση των σπιτιών τους. Nα μπορέσουν να χαρούν, όπως όλοι, την έξοδο σε ένα εστιατόριο. Η γλουτένη, οι γλυκαντικές ουσίες μπήκαν αίφνης στη ζωή μας και άλλαξαν τις συνήθειές μας. Βρέθηκε χώρος και καλώς για πελάτες χορτοφάγους, vegan, αλλεργικούς κ.ά. Είτε πάσχουν από καρκίνο του τράχηλου, είτε έχουν υποστεί μόνιμη ή περιστασιακή βλάβη στην γνάθο ή και την ευρύτερη στοματική κοιλότητα ή ταλαιπωρούνται από μια συνήθη περιοδοντική θεραπεία κλπ, χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη την στοιχειώδη αυτή χαρά στην καθημερινότητά τους, δικαιούνται υγεία και αξιοπρεπή μακροημέρευση. Διάβολε στη χώρα του Ιπποκράτη ζούμε.

Συνταγολόγιο – Μαγειρική & Υγεία. Του Ιάκωβου Απέργη. Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Καυκιά-Βαλεριάνου. Φωτογράφιση: Άλκης Καλούδης. Σελιδοποίηση & Μακέτα Εξωφύλλου: Sugarmint / Ermis Graphics. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, Λεωφ. Βουλιαγμένης 76, Ελληνικό, Τ/210-96.38.790, www.kalendis.gr Ενδεικτική τιμή: 22,50 ευρώ. Περισσότερα: FB: Μαγειρική Συνταγολογιο Υγείας – Insta: Mageiriki_sintagologio_ygeias

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών