ΑΓΟΡΑ

Ξεδιψάσαμε! 9 ελληνικά αναψυκτικά μικρών παραγωγών που ξεχωρίσαμε

9 αναψυκτικά από μικρές ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που θα μας δροσίσουν και θα μας γλυκάνουν με τον πιο νόστιμο και αγνό τρόπο.

04.05.2023
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Ξεδιψάσαμε! 9 ελληνικά αναψυκτικά μικρών παραγωγών που ξεχωρίσαμε

Τα ελληνικά αναψυκτικά που προτιμάμε παράγονται από μικρές, ιστορικές οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται νερό από τοπικές πηγές, φρέσκα φρούτα, φυσικό ανθρακικό και ζάχαρη. Δε γίνεται προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών. Τα ελληνικά αναψυκτικά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών για όσους θέλουν ένα δροσιστικό και ξεδιψαστικό ρόφημα. Είτε προτιμάτε μια κλασική λεμονάδα είτε μια μανταρινάδα με μανταρίνια από τη Χίο, ή ακόμη μια βυσσινάδα που θα σας ταξιδέψει στα παιδικά σας χρόνια, στην αγορά θα βρείτε το αναψυκτικό που θα ικανοποιήσει τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Τσιτσιμπίρα Χειμαριού – Κέρκυρα

Η τσιτσιμπίρα Χειμαριού είναι η κερκυραϊκή πρόταση για το γνωστό ginger ale. Πρόκειται για ένα ανθρακούχο αναψυκτικό που αρωματίζεται με τζίντζερ, έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και γλυκιά ελαφρώς πικάντικη γεύση. Το αναψυκτικό παράγεται στην Κέρκυρα από την οικογένεια Χειμαριού από το 1975 και πωλείται σε όλη την Ελλάδα. Η παρασκευή του γίνεται με ανάμειξη νερού, ζάχαρης και ρίζας τζίντζερ. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν προστίθεται ανθρακικό παρόλο που αφρίζει. Αυτό συμβαίνει γιατί η ωρίμαση ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη όπου το αναψυκτικό αποκτάει την τελική του γεύση. Γι’ αυτό οι παραγωγοί συστήνουν να προσέχουμε όταν το ανοίγουμε γιατί μπορεί να χυθεί. Μπορείτε να απολαύσετε την τσιτσιμπίρα παγωμένη σκέτη ή να την αναμείξετε με άλλα ποτά για να φτιάξετε κοκτέιλ. Ταιριάζει πολύ με το δημοφιλές Moscow Mule.

Που τη βρίσκουμε:* Κάβα Φαίδων, Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ επιστροφή της βυσσινάδαςΗ επιστροφή της βυσσινάδας

Μανταρινάδα Χιών – Χίος

Το αναψυκτικό που παράγεται με μανταρίνια από τον κάμπο Χίου είναι ένα εξαιρετικό ανθρακούχο δροσιστικό ρόφημα. Έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα που δεν οφείλεται σε χρωστικές και δεν περιέχει συντηρητικά. Έχει μια γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση και λίγο πικάντικη γεύση. Τη μανταρινάδα μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της ή να τη χρησιμοποιήσετε σε κοκτέιλ ή μοκτέιλ. Είναι μια αναζωογονητική και πολύ γευστική πρόταση, αρκετά πρωτότυπη αν σκεφτεί κανείς ότι τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή για την παρασκευή αναψυκτικών είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Που τη βρίσκουμε:* Κάβα Φαίδων, Καλλιθέα

Πορτοκαλάδα Κρίνος – Αίγιο

Το πιο αγαπητό αναψυκτικό μικρών και μεγάλων είναι η πορτοκαλάδα. Η πορτοκαλάδα Κρίνος είναι ξεδιψαστική, έχει φρουτώδη γεύση και έντονο άρωμα πορτοκαλιού. Είναι αρκετά γλυκιά αλλά βγάζει και μια ελαφριά πικράδα στην επίγευση. Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα την κάνει ιδανική για μίξεις με άλλα ποτά σε κοκτέιλ και μοκτέιλ.

Που τη βρίσκουμε:* Παντοπωλείο Μανδραγόρας, Πειραιάς

Λεμονάδα I ♥ Ikaria – Ικαρία

Τρεις γενιές βρίσκονται πίσω από τα αναψυκτικά I ♥ Ikaria. Την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ο Ηλίας Κέφαλος που είχε παγοποιείο και ζαχαροπλαστείο στο νησί από το 1945. Έφτιαχνε λικέρ, κομπόστες, καραμέλες, πάστες και αναψυκτικά, τα οποία και πουλούσε λιανική στο μαγαζί αλλά και χονδρική σε όλο το νησί. Η λεμονάδα του είναι εξαιρετική, με ισορροπημένη γεύση– η αναλογία ξινού και γλυκού ιδανική. Έχει ωραίο κίτρινο χρώμα και διακριτικό άρωμα λεμονιού.

Που τη βρίσκουμε:* Καταλαχού, Εξάρχεια 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο κερκυραϊκό σπίτι της Καλής Δοξιάδη φάγαμε μπιάνκο με σανπιέροΚερκυραϊκή γαστρονομία: Ξετυλίγοντας μια ιστορία αιώνων

Γκαζόζα Τεμένια – Κρήτη

Το χαρακτηριστικό των αναψυκτικών Τεμένια είναι ότι παράγονται με νερό από τις ιαματικές Τεμενίων στα Χανιά που τους δίνει την ιδιαίτερη γεύση τους. Η γκαζόζα, είναι ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με άρωμα λεμόνι που θυμίζει τη γνωστή σπράιτ. Είναι ιδανική επιλογή για κάποιον που προτιμάει το αναψυκτικό του με πιο ήπια γεύση και λιγότερη γλύκα. Οι Κρητικοί την αγαπούν πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκρεμώδες λεμοντσέλοΣπιτικά λικέρ και σιρόπια από φρούτα: όλοι οι τρόποι για να τα φτιάξετε

Που τη βρίσκουμε:* Κάβα Φαίδων, Καλλιθέα και παντοπωλειο Μπατζίνα, Κουκάκι

Βυσσινάδα I ♥ Ikaria – Ικαρία

Αναψυκτικό με γλυκιά, δροσερή γεύση που σε πολλούς φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια. Φτιάχνεται με φυσικό χυμό από βύσσινα με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή του Ηλία Κέφαλου, ιδρυτή της Ικαριώτικης επιχείρησης. Το βαθύ βυσσινί χρώμα και η έντονα φρουτώδης γεύση της σε συνδυασμό με το ανθρακικό την κάνουν μοναδική.

Που τη βρίσκουμε:* Καταλαχού, Εξάρχεια 

Μπυράλ Τεμένια – Κρήτη

Ένας τρόπος για να περιγράψει κάποιος τη γεύση του μπυράλ είναι να πει ότι είναι κάτι ανάμεσα σε κόλα κόλα και σε μπίρα χωρίς το αλκοόλ. Η αλήθεια είναι ότι το μπυράλ έχει μια δική του χαρακτηριστική γεύση που το κάνει μοναδικό. Είναι αρκετά γλυκό, και έχει ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Οι Κρητικοί ξεκίνησαν να την παρασκευάζουν από τη δεκαετία του 1920. Δεν υπάρχει μαγαζί στην Κρήτη που να μην πουλάει μπυράλ, κάποια εστιατόρια του νησιού το έχουν στο μενού αντί για κόκα κόλα.

Που το βρίσκουμε:* Κάβα Φαίδων, Καλλιθέα και παντοπωλειο Μπατζίνα, Κουκάκι

Φραουλάδα Κρίνος – Αίγιο

Εξαιρετική και φίνα γεύση έχει αυτή η δροσιστική φραουλάδα από την οικογεινειακή επιχειρηση Κρίνος στη Ροδοδάφνη Αιγίου. Φτιάχνεται από αληθινό χυμό από ώριμες φράουλες που της δίνουν ένα υπέροχο σκούρο ροζ χρώμα. Ο συνδυασμός ξινάδας και γλύκας και η φραουλένια μυρωδιά την κάνουν ασυναγώνιστη. Η γεύση της είναι ισορροπημένη και η όμορφη ροζ ετικέτα με το τυπωμένο φρούτο της δίνει μία έξτρα δόση τσαχπινιάς. Παγωμένη από το ψυγείο ή με πάγο είναι εξαιρετική επιλογή για ένα δροσιστικό ρόφημα.

Που τη βρίσκουμε:* Παντοπωλείο Μανδραγόρας, Πειραιάς

Mastiqua – Χίος

Ένα δροσιστικό ανθρακούχο νερό με μαστίχα Χίου που δεν περιέχει ζάχαρη γι’ αυτό και έχει ελάχιστες θερμίδες. Η προσθήκη μαστίχας δίνει στο μαστιχόνερο ένα υπέροχο άρωμα. Η μαστίχα βοηθάει και στην πέψη γι’ αυτό το mastiqua είναι ιδανικό ποτό μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Που το βρίσκουμε:* Κάβα Φαίδων, Καλλιθέα 

* Τα καταστήματα είναι ενδεικτικά 

** Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών