ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε μετά την παραλία

Για να μην ψάχνεστε μετά το μπάνιο πεινασμένοι.

29.07.2021| Updated: 26.05.2022
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάϊκος, Σοφία Παπαστράτη
Πού τρώμε μετά την παραλία

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

1 Χειμώνα – Καλοκαίρι

Τι να πρωτοπείς γι’ αυτή την πανέμορφη, ιδιαίτερη ταβέρνα στο Ζούμπερι, με μια καταπράσινη μεγάλη αυλή, κούκλα. Ιδιαίτερη, γιατί τα φαγητά της είναι μοναδικά και όχι πάντα αυτά που περιμένεις από μια ταβέρνα. Εξηγούμαι: πολίτικα μεζεδάκια, απίθανη παλαμίδα και παστουρμαδοπιτάκια συνυπάρχουν με καλοψημένα rib eye και μπριζόλες τόμαχοκ, ουζάτα λινγκουίνι με καραβιδοουρές, έναν μουσακά-όνειρο, τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας που ψήνεται την ώρα που τον παραγγέλνεις, τη διάσημη πλέον μελιτζανοσαλάτα, την αέρινη ταραμοσαλάτα. Όλα διά χειρός της μοναδικής Πολίτισσας μαγείρισσας Νίκης Χρυσανθίδου. Επίσης, σε ποια άλλη ταβέρνα θα απολαύσεις φίνα, πολλών αστέρων επιδόρπια από τον Φώτη Χρυσανθίδη; Πουθενά αλλού. Μόνο εκεί. M. B.
Δευτέρα-Πέμπτη 17.00-01.00 και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 13.00-01.00

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι - Νέα Μάκρη 22940-99.704 Google Map

2 Η Χήρα

Φαγητό εξαιρετικό, με θαλασσινό προσανατολισμό: θαυμάσια τηγανισμένο συμιακό γαριδάκι, καλοτηγανισμένες κουτσομουρίτσες, ψητές σαρδέλες ζουμερές και ολόφρεσκες, σουπιές στιφάδο, χταποδοκεφτέδες. Φημισμένες η μελιτζανοσαλάτα και η σκορδαλιά. Ανάλογα με την ψαριά, σερβίρεται και ωραία ψαρόσουπα. Στα συν η τοποθεσία, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, στην παραλία της Αρτέμιδας, τα μπλε τραπεζάκια και τα κρεμαστά λαμπιόνια, εικόνες που παραπέμπουν σε νησί. Στα (μεγάλα) μείον, το πολύ αργό σέρβις ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και οι τσιμπημένες τιμές σε σύγκριση με αυτές προ lockdown. Προτιμήστε το καθημερινές. Β. Κ.
Καθημερινές: 13.00-00.00,
Σαββατοκύριακα: 12.00-00.00

Παραλία Αρτέμιδας, κάτω από την εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Google Map

3 Θεόδωρος και Ελένη «Το Μικρό»

Η αγαπημένη ψαροταβέρνα των Λεγραινών, που προτιμούν να συνδυάζουν οι Αθηναίοι με το μπάνιο τους στο Σούνιο, απέκτησε αδελφάκι. Η νέα ψαροταβέρνα βρίσκεται λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο και ονομάζεται «Το μικρό». Τα διάσπαρτα τραπέζια κάτω από τους ευκάλυπτους, με τα στρωμένα άσπρα τραπεζομάντιλα, δημιουργούν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση. Στο «Μικρό» σερβίρουν κάποια από τα πιάτα του μενού του «Θεόδωρος και Έλένη», όπως τις παναρισμένες γαρίδες με σουσάμι, και αρκετά καινούργια. Οι γαρίδες με τσιγαρισμένη, σκορδάτη αλμύρα, καπνιστή πάπρικα, τραχούρι και χυμό λάιμ, τα αχνιστά κυδώνια σε ζωμό μπακαλιάρου και θρούμπι και η καραβιδομακαρονάδα είναι τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Μ. Π.
Δευτέρα-Κυριακή 11.00-01.00

Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά 22920- 51.875 Google Map

4 Το απόμερο

Είναι όντως απόμερο, γιατί δεν φαίνεται από τον δρόμο. Ναι μεν είναι κοντά στην παραλία Θυμάρι, αλλά πρέπει να ανηφορίσεις έναν κάθετο της παραλιακής για να το βρεις. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα στη σκιά κάτω από μουριές, που δημιουργούν κατάλληλη σκιά ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες. Η θέα στο Απόμερο είναι φανταστική, αλλά το φαγητό είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Φρέσκα ψάρια και κρέατα, ικανοποιητικές μερίδες και πολύ λογικές τιμές. Μ. Π.
Δευτέρα-Κυριακή 12.00-00.00

Θυμάρι 10, Παλαιά Φώκαια 2291-03.88.55 Google Map

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών