ΑΓΟΡΑ

12 μέλια από τη Βόρεια Εύβοια που πρέπει να δοκιμάσετε

Περίφημος μελισσότοπος η Βόρεια Εύβοια, βγάζει εκλεκτά δασόμελα και όχι μόνο. Δοκιμάζουμε και σας προτείνουμε αυτά που ξεχωρίσαμε.

25.10.2021| Updated: 11.07.2023
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
12 μέλια από τη Βόρεια Εύβοια που πρέπει να δοκιμάσετε

Mέσα Σεπτεμβρίου, η συνάδελφος Βιβή Κωνσταντινίδου, που είχε αναλάβει τη μεγάλη αποστολή του «Γ» βρισκόταν ήδη στη Βόρεια Εύβοια για να καταγράψει τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής και να συναντήσει τους ανθρώπους που τα παράγουν. Ανάμεσά τους οπωσδήποτε και κάποιους μελισσοκόμους, αφού το μέλι είναι από τις πιο σημαντικές και πιο διαδεδομένες δραστηριότητες των κατοίκων της Εύβοιας. Την ίδια στιγμή, εμείς στα μετόπισθεν, επιχειρούσαμε να τους γνωρίσουμε μέσα από τα προϊόντα τους, διοργανώνοντας μια γευσιγνωσία αποκλειστικά με μέλια που παράγονται στη Βόρεια Εύβοια από ντόπιους παραγωγούς. Κατά κύριο λόγο μιλάμε για δασόμελα. Το τεράστιο δάσος από πεύκα, βελανιδιές και έλατα υποστήριζε ανέκαθεν με πολλούς τρόπους την οικονομία της περιοχής κι ένας από αυτούς ήταν και η μελισσοκομία, δίνοντας ψωμί στους Ευβοιώτες. Και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε νομάδες μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κάθε χρόνο μετακινούν εκεί τα μελίσσια τους, συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού για να τρυγήσουν το πεύκο.

Ένα μέλι που θα μπορούσε να είναι ΠΟΠ

Το αυγουστιάτικο/φθινοπωρινό μέλι πεύκου της Βόρειας Εύβοιας έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, δική του ταυτότητα και γεύση και δεν μοιάζει με κανένα άλλο ελληνικό πευκόμελο. Θα μπορούσε, θα άξιζε, να γίνει ΠΟΠ, λένε όσοι γνωρίζουν. Το έχει βροντοφωνάξει πολλές φορές και ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, κανείς παραγωγός δεν έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να κινήσει αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Έκατοντάδες μελισσοκόμοι, ελάχιστα τυποποιημένα μέλια

Στη γευσιγνωσία συμμετείχαν ο μελισσοκόμος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος από την Ηλεία, ο οποίος γνωρίζει καλά τη Βόρεια Εύβοια και το terroir της, αφού ετησίως μετακινεί τα μελίσσια του στη Λίμνη αλλά και αλλού, ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος, ιδιοκτήτης του παντοπωλείου Ελληνικά Καλούδια και έμπειρος στην ποιοτική διαλογή, και δύο δημοσιογράφοι του «Γ». Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε είκοσι μέλια με τη βοήθεια και του ιδιοκτήτη του παντοπωλείου 1922 στη Χαλκίδα, Παναγιώτη Αγγελακόπουλου. Το δείγμα σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αφού οι Ευβοιώτες μελισσοκόμοι είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Για τους περισσότερους, όμως, η μελισσοκομία είναι μια παράλληλη ημι-επαγγελματική δραστηριότητα, ένα συμπληρωματικό εισόδημα, γι’ αυτό και δεν έχουν κάνει το επόμενο βήμα, να περάσουν δηλαδή στην τυποποίηση βάζοντας τη σφραγίδα του τόπου και του κόπου τους πάνω στα βάζα τους. Αντιθέτως, αμέτρητοι τόνοι μελιού διατίθενται χύμα και σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές, κάτι που αυτόματα υποβιβάζει την αξία του προϊόντος.
Μπορεί να ήταν λίγα τα τυποποιημένα, όμως κάποια από αυτά που δοκιμάσαμε ήταν μικρά διαμάντια, με τον πλούτο και τη γεύση του δάσους. Το σχόλιο της ομάδας γευσιγνωσίας ήταν ότι αφενός θα θέλαμε να δούμε περισσότερα μέλια single origin, ατόφια (όχι χαρμάνια), ώστε να αναδεικνύονται καθαρά τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους, και αφετέρου ότι στα χαρμάνια θα είχε αξία να είναι σαφής στην ετικέτα τους η περιεκτικότητα σε άλλα βότανα και φυτά πλην του πεύκου. Κι αυτό γιατί παρατηρήσαμε ότι πολλά από τα μέλια που δοκιμάσαμε δεν ανταποκρίνονταν στην ετικέτα τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν νόστιμα και ποιοτικά.

Θα φάμε και του χρόνου ευβοιώτικο μέλι;

Οι πιο απαισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι φέτος δεν θα βγάλει μέλι η περιοχή. Άλλοι, που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, λένε πως θα έχουμε μέλια και τούτη τη χρονιά, αλλά θα χρειαστεί οι μελισσοκόμοι να διανύσουν παραπάνω χιλιόμετρα. Ίσως δε να στραφούν και σε άλλα, εναλλακτικά «βοσκοτόπια», όπως το σπάνιο, μα καταπληκτικό μέλι μάραθου – γλυκάνισου που δοκιμάσαμε από έναν παραγωγό και το οποίο προέρχεται από καλλιεργημένη έκταση κοντά στη θάλασσα . Το δεδομένο είναι πως υπάρχει πρόβλημα με τη μελισσοχωρητικότητα και οι πολλοί μικροί παραγωγοί της περιοχής, που έβγαζαν τον χειμώνα τους με το κέρδος από τα μέλια, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Καλό είναι να το λάβουν αυτό υπόψη τους έμποροι και καταναλωτές. Φέτος, πρέπει να γεμίσουν τα ράφια των παντοπωλείων της Ελλάδας με μέλια ευβοιώτικα και εμείς οι λάτρεις του μελιού να τα ψάξουμε και να τα στηρίξουμε.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΟΣΠΙΤΟ

Ένα τυπικό αυγουστιάτικο πευκόμελο από τις Ροβιές, με βαθύ, επίμονο άρωμα πεύκου και δάσους. Μέτρια ρευστότητα, λαμπερό χρυσοκάστανο χρώμα, απαλά φρουτώδες και λεμονίζον, ελαφρώς μπαχαρένιο και με εκφραστική ρητινούχο φρεσκάδα. Ένα πολύ κομψό πευκόμελο που το ευχαριστιέσαι μέχρι τη μακρά επίγευσή του. Ν. Μ.

Ηρακλέους 9, Λουτρά Αιδηψού, T/22260- 22.322, e-shop: melissospito.gr

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Ένα ωραίο, σωστό ευβοιώτικο πευκόμελο, έτσι όπως πρέπει να είναι, γνήσιος εκφραστής της κατηγορίας του. Παράγεται στα βουνά της Βόρειας Εύβοιας από μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς με έδρα τη Στενή Ευβοίας. Γήινα αρώματα ξύλου και μανιταριού, σε μια γεύση καθ’ όλα οικεία και ευχάριστη. Στο στόμα είναι πλούσιο, με μακρά επίγευση και ωραία, πυκνόρρευστη υφή. Απολαύστε το με τον κλασικό τρόπο: σε γιαούρτι, σε λουκουμάδες, σε γλυκά, στο ψωμί. Παντού. Χ. Τ.

 Στενή Ευβοίας. Για παραγγελίες: Τ/6976- 573.589, αποστολές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στο Εναλλακτική Διατροφή (Χαλκίδα).

BEE NATURALLES

Ένα ακόμα εξαίσιο, αρωματικό και πολύ τυπικό μέλι πεύκου από τα δάση στα όρη Καντήλι και Πυξαριάς, που νοστιμίζει από το κούμαρο, το οποίο αντιληφθήκαμε να υπάρχει στο άρωμα και στη γεύση του. Έχει μεγάλο βάθος και επίγευση. Το δοκίμασα σε λουκουμάδες και στο σιρόπι αφράτων μπισκότων πορτοκαλιού. Με αυτό θα κάνω και μελόπιτα με συνταγή κυκλαδίτικη. Ν. Μ.

25ης Μαρτίου 8, Νέα Αρτάκη, T/22210- 41.733, e-shop: beenaturalles.com, ΝΟΜΗ, Food we love.

ΕΎΒΟΙΑ ΓΗ

Αρκετά γλυκό, με χρώμα θολό και σκούρο και υφή πηχτή και κολλώδη, σίγουρα δεν είναι ένα τυπικό πευκόμελο, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον. Διακρίναμε και στοιχεία από άλλα φυτά, πιθανόν αρκουδόβατο. Γεύση πολυδιάστατη, με αρώματα γης και μανιταριού και έντονη επίγευση. Κρατήστε το για ιδιαίτερες χρήσεις. Προσωπικά, το έχω φανταστεί στη σάλτσα για μελωμένους γίγαντες. Χ. Τ.

Αλέξανδρος Δρακούλης, Λουτρά Αιδη- ψού, T/6936-977.776, με τηλεφωνικές παραγγελίες.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΟΥ

Φθινοπωρινό πεύκο από το Μαρούλι, στο Μαντούδι. Σκουρόξανθο με κόκκινες ανταύγειες είναι αυτό το εκπληκτικό μέλι, που μας άφησε μια γαργαλιστική αίσθηση πικραμυγδάλου. Είναι ελαφρώς θολό και πυκνόρρευστο και δεν θα λέγαμε πως είναι τυπικό πευκόμελο, καθώς κι εδώ νιώσαμε άφθονη κουμαριά. Μια ωραία μπίτερ αίσθηση του προσδίδει χαρακτήρα. Απίθανης νοστιμιάς μέλι, με βάθος και επίγευση. Ν. Μ.

Ροβιές, T/6949-280.312, με τηλεφωνικές παραγγελίες.

TΕΣΣΕΡΑ

Γνήσιο φθινοπωρινό πεύκο. Ανοίγεις το βάζο και σε πλημμυρίζει η ευωδία. Ωραία υφή, χρώμα λαμπερό και διαυγές. Στο στόμα, αρκετά γλυκό, με βαθιά γεύση. Εξαιρετική επίγευση, με κάποιες νύξεις από κούμαρο, που σίγουρα το διαφοροποιούν και του δίνουν έναν πιο σπιρτόζικο χαρακτήρα, χωρίς όμως να σοκάρει. Χ. Τ.

Αποστόλης Πατουλιάς, Κερασιά Ευβοίας, Τ/6972-033.360, 6942-617.541.

ΠΕΥΚΟΥ – ΕΡΕΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

«Αυτό είναι η Εύβοια», σχολίασαν οι γευσιγνώστες μας. Είναι το κλασικό μέλι που παράγεται στην Εύβοια τέτοια εποχή. Αφού οι μέλισσες τρυγήσουν το φθινοπωρινό πεύκο στη Βλαχιά, περνάνε και στα ρείκια, που τώρα είναι φουλ ανθισμένα, και το μέλι τους γίνεται ένα ωραίο χαρμάνι με στοιχεία και από τις δύο νομές. Πολύ υγρό (λόγω του ρεικιού), σκούρο, με ενδιαφέρουσες πικρές νότες. Χ. Τ.

Στενή Ευβοίας. Για παραγγελίες: Τ/6976- 573.589, αποστολές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στο Εναλλακτική Διατροφή (Χαλκίδα).

ΑΝΘΕΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

ΕΥΒΟΙΑ ΓΗ

Από το Όρος Τελέθριο, από βελανιδιές, λυγαριές, ευκαλύπτους, ρείκια, κουμαριές, πουρνάρια. Σκουρόχρωμο και παχύ ανθόμελο, αρωματικό και περίπλοκο. Σε άρωμα και γεύση μας έβγαλε έντονο πορτοκάλι και εσπεριδοειδή, αλλά είναι ταυτόχρονα πικάντικο και μπαχαρένιο, με ωραίο, μεγάλο τελείωμα. Ένα μέλι με χαρακτήρα, που το προτείνω σε τηγανίτες, αλλά και αντί μαρμελάδας σε τσίζκεϊκ. Ν. Μ.

Αλέξανδρος Δρακούλης, Λουτρά Αιδηψού, T/6936-977.776, με τηλεφωνικές παραγγελίες.

ΚΤΗΜΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟΣ

Βιολογικό μέλι δάσους από τον Γιάννη Κοραή, έναν παραγωγό με έδρα τη Μεσαπία. Το χρώμα του είναι πιο ανοιχτόχρωμο από άλλα δασόμελα, αρκετά φωτεινό και με ρευστή υφή. Αλλά και τα αρώματά του δεν είναι τα τυπικά του δάσους. Συνολικά μας θύμισε περισσότερο πευκοθύμαρο ή ανθέων. Γεύση που θα αρέσει στα παιδιά, με λουλουδάτη και λεμονίζουσα επίγευση. Χ. Τ.

Γιάννης Κοραής, Ράσοντας, Δήμος Μεσα- πίας, Τ/6937-332.152.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΟΥ

Σκέτη απόλαυση, ειδικά για όσους προτιμούν το μέλι τους με ελαφριά πικράδα. Σκούρο, με κοκκινωπές ανταύγειες στην όψη, μυστήριο στη μύτη και στη γεύση. Πυκνό και πηχτό, πικάντικο, μοσχοβολά βελανίδι, κάστανο, μανιτάρια και καρύδι, μπαχάρια και καφέ. Σούπερ περίπλοκο και με μεγάλο γευστικό βάθος. Από τη Σήμια στο Όρος Τελέθριο. Ν. Μ.

Ροβιές, T/6949-280.312, με τηλεφωνικές παραγγελίες.

ΜΕΛΙ ΤΕΛΕΘΡΙΟΥ

O Γιάννης Μαστρογιάννης από τους Καματριάδες, στο Τελέθριο Όρος, δεν το κουνάει ρούπι από το βουνό του. Μόνο τον χειμώνα κατεβάζει τις μέλισσές του στην Ηλεία, για να φάνε και να χορτάσουν τον κάμπο. Μάστορας στα δασόμελα, παράγει μεταξύ άλλων και αυτό το έξοχο μέλι βελανιδιάς, ανθέων και δάσους, με βαθιά, γήινη επίγευση. Σκούρο, σχεδόν μαύρο, με έντονα κολλώδη υφή, βαθιά αρωματικό και με επίμονη επίγευση καραμέλας. Ιντριγκαδόρικη γεύση, για όσους αγαπούν τα πικρά μέλια και τις εντάσεις. Χ. Τ.

Καματριάδες Ευβοίας, για παραγγελίες: Τ/6977-445.520, αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΜΑΡΑΘΟΥ – ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ

BEE NATURALLES

Μεγάλη έκπληξη σε μικρό βαζάκι. Ένα σπάνιο, πολύπλοκο μέλι με γλυκό καστανό χρώμα και πρωτόγνωρη γεύση. Προέρχεται από μια παραθαλάσσια καλλιέργεια από τον υδροβιότοπο Natura στα Κανατάδικα της Ιστιαίας. Είναι σχετικά χαμηλής γλυκύτητας και υψηλής έντασης. Ιδιαίτερα ρευστό, νουάρ αρωματικά, στην αρχή αναδίδει κάστανο και στη συνέχεια αποκαλύπτεται φίνα ουζάτο. Ο Ανδρέας βρίσκει πως θα ταίριαζε και σε έναν εσπρέσο. Ένα γαστρονομικό μέλι το οποίο θα δικαιούνταν Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, αν υπήρχε κάτι τέτοιο στον κόσμο των μελιών. Ν. Μ.

25ης Μαρτίου 8, Νέα Αρτάκη, T/22210- 41.733, e-shop: beenaturalles.com, ΝΟΜΗ, Food we love.

Η γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε στο concept store The Makers Athens (Πραξιτέλους 37, Αθήνα, Τ/210-33.11.372).

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών