ΑΓΟΡΑ

Αρνί στη σούβλα: Όλα τα απαραίτητα για το σούβλισμα

Σούβλα, σύρμα, πιρούνες, δαγκάνες, τι άλλο; Όλα όσα θα χρειαστούμε για το σωστό σούβλισμα αρνιού. 

18.04.2022| Updated: 28.04.2024
Αρνί στη σούβλα: Όλα τα απαραίτητα για το σούβλισμα
 1. Μια μεγάλη σούβλα για αρνί, κατά προτίμηση μασίφ και όχι σπαστή, γιατί είναι πιο σταθερή. Πολλοί προτιμούν τις τετραγωνισμένες, γιατί είναι πιο εύκολο να «πιάσουν» επάνω οι δαγκάνες και η πιρούνα, αλλά, θα πρέπει οι άκρες της που θα στηρίζονται πάνω στην ψησταριά να είναι στρογγυλεμένες και λείες, ώστε να γυρνάει σωστά η σούβλα, και να έχουν ικανοποιητικό μήκος, γιατί κατά το ψήσιμο η σούβλα μπορεί να μετακινηθεί.
 2. Μια μεγάλη ψησταριά με τρεις σκάλες για να ανεβοκατεβάζουμε τη σούβλα, κατά προτίμηση με πλάτη γαλβανιζέ.
 3. Επειδή το ψήσιμο του αρνιού χρειάζεται ρυθμό, πρέπει να προμηθευτούμε μοτέρ για το γύρισμα. Προτιμάμε δύο ταχυτήτων, που να εφαρμόζει στη σούβλα μας και να «αντέχει» το βάρος του αρνιού. Προνοήστε, βέβαια, και για μπαλαντέζα.
 4. Μια πιρούνα (διχάλα) για τα μπούτια. Αποφεύγουμε αυτές με τις μεγάλες πλευρές, γιατί σκίζουν περισσότερο τη σάρκα και το κρέας χάνει τους χυμούς του.
 5. Δύο δαγκάνες για το στερέωμα της ράχης και του ισχίου. Αν το ζώο είναι πάνω από 10 κιλά, θα χρειαστούμε και τρίτη, για τη μέση. Ελέγχουμε αν οι πεταλούδες (παξιμάδια) σφίγγουν καλά.
 6. Λίγα μέτρα σύρμα γαλβανιζέ για το δέσιμο ποδιών και κεφαλιού.
 7. Πένσα για το σφίξιμο των βιδών και του σύρματος.
 8. Σακοράφα και χοντρό σπάγκο ή μόνο σύρμα για το ράψιμο της κοιλιάς.
 9. Για ένα 10κιλο αρνί θα χρειαστούμε γύρω στα 12 – 15 κιλά κάρβουνα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες• αν έχει πολύ αέρα, η φωτιά εξασθενεί γρήγορα και πρέπει να την τροφοδοτούμε πιο συχνά. Θα χρειαστούμε επίσης εφημερίδες, προσανάμματα ή μικρά κλαδιά και λάδι ή οινόπνευμα, για να ξεκινήσουμε τη φωτιά.
 10. Επειδή το ψήσιμο του αρνιού απαιτεί σταθερή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να έχουμε δίπλα μας μια βοηθητική μικρότερη ψησταριά ή έναν τενεκέ ή κομμένο βαρέλι όπου θα πυρώνουμε καινούργια κάρβουνα ή θα βγάζουμε κάρβουνα από τη μεγάλη ψησταριά, αν δούμε ότι η φωτιά παραείναι δυνατή. Αν είμαστε σε χωράφι, μπορούμε να φτιάξουμε έναν λάκκο στο χώμα για αυτή τη δουλειά, οπότε θα χρειαστούμε και φτυάρι.
 11. Από τα πλέον αναγκαία είναι και οι λαδόκολλες, για να ακουμπήσουμε το αρνί.
 12. Τσιμπίδα και γάντια, για να τακτοποιούμε τα κάρβουνα χωρίς να καούμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνίσια «παϊδάκια», μαριναρισμένα σε ξινόγαλαΑρνίσια «παϊδάκια», μαριναρισμένα σε ξινόγαλα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 47.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT