ΑΓΟΡΑ

Περιβόλι της Νικολέτας: Τα βαζάκια που μας ταξιδεύουν στις Κυκλάδες

Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, σάλτσες και τουρσιά με φρούτα και λαχανικά από το περιβόλι της στην Τήνο φτιάχνει η Νικολέτα Φωσκόλου. Το ωραιότερο σουβενίρ από το νησί!

28.07.2022| Updated: 17.05.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Περιβόλι της Νικολέτας: Τα βαζάκια που μας ταξιδεύουν στις Κυκλάδες

Κάθε βαζάκι και μια εποχή. Κάθε κουταλιά και ένα ταξίδι. Με το άγριο αγκιναράκι περπατάς στις κακοτράχαλες πλαγιές της Τήνου την άνοιξη.Με τη λιαστή ντομάτα το κατακαλόκαιρο σουλατσάρεις στα στενά μονοπάτια των Κυκλάδων και στις ξερολιθιές, με τη φουντωτή κάππαρη να σε συνοδεύει σε κάθε σου βήμα. Η Τήνος όπως και όλες οι Κυκλάδες έχουν ξεχωριστές πρώτες ύλες. Λίγο ο ξερός τόπος και η ανυδρία, ο καυτός ήλιος του καλοκαιριού και οι μανιασμένοι αέρηδες, έχουν δημιουργήσει το ιδανικό μικροκλίμα για ανθεκτικές και πεντανόστιμες ντόπιες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών. Διάσημες οι τηνιακές άγριες αγκιναρούλες, τα σαντορινιά ντοματίνια, τα εκλεκτά κρασιά, αλλά και τα μοναδικά κυκλαδίτικα τυριά και αλλαντικά. Αυτό είχε στο μυαλό της η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου όταν άρχισε να ασχολείται με τη γαστρονομία του τόπου της: να συστήσει σε όλο τον κόσμο τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔιακοπές στις Κυκλάδες; Αυτά είναι τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετεΔιακοπές στις Κυκλάδες; Αυτά είναι τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε

H κ. Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου στο παραδεισένιο περιβόλι της

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από το περιβόλι, χωρίς χημικά και ψεκασμούς

Συγγραφέας των βιβλίων «Παραδοσιακές συνταγές από την Τήνο» και «Κυκλάδων γεύσεις» και συνεργάτις από την πρώτη ημέρα του γνωστού πλέον γαστρονομικού φεστιβάλ «Τinos Food Paths», μοιάζει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Άφησε τη μόνιμη κατοικία της στη Χώρα της Τήνου και το 2010 μετακόμισε μόνιμα στον Τριπόταμο, ένα μοναδικό χωριό, που πήρε το όνομά του από τη θέση του, αφού είναι χτισμένο ανάμεσα σε τρεις ποταμούς. Εκεί ήταν το περιβόλι της οικογένειας, περίπου 4 στρέμματα, με οπωροφόρα δέντρα. Φύτεψαν με τον σύζυγό της και άλλα, έκαναν μποστάνι και μεγαλώνουν κάθε λογής οικόσιτα ζώα. Έτσι, δημιούργησε ένα παραμυθένιο περιβόλι, με αμπέλια, λεμονιές, μανταρινιές, κυδωνιές, πορτοκαλιές, δαμασκηνιές, αλλά και ζαρζαβατικά και όσπρια, και κότες και γουρουνάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κυρά Λένη κι ο κυρ Γιάννης ψήνουν τα πιο νοσταλγικά φαγάκια της ΤήνουΗ κυρά Λένη κι ο κυρ Γιάννης ψήνουν τα πιο νοσταλγικά φαγάκια της Τήνου

«Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας μου είχε τα ζώα του, η μητέρα και η γιαγιά μου, καλονοικοκυράδες και οι δύο, άσοι στην οικιακή οικονομία, έφτιαχναν πάντα μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, αλλά και τα δικά τους αλλαντικά, τυριά και φυσικά ψωμί και ζυμαρικά. Έτσι έμαθα, έτσι μεγάλωσα και ήθελα να το συνεχίσω», μας εξηγεί η Νικολέτα. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και μία από τις τελευταίες μαθήτριες της Μονής και Σχολής Ουρσουλινών και έτσι, μαζί με την οικιακή οικονομία που μάθαινε από την οικογένειά της, διδασκόταν στη σχολή και αγγλικά, γαλλικά και τέχνες. Όσο φύτευαν δέντρα, τόσο μεγάλωνε η παραγωγή και δημιουργήθηκε η ανάγκη της δικής της οικοτεχνίας. Έκανε τα απαραίτητα γραφειοκρατικά, βρήκε βαζάκια, ο γιος της (ταλαντούχος γραφίστας και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων) σχεδίασε τις ετικέτες και τα καλούδια της πήραν τον δρόμο τους για την αγορά.

Το διάσημο τηνιακό αγκιναράκι φρέσκο και τρυφερό

Το τηνιακό άγριο αγκιναράκι «ψήνεται» για λίγα λεπτά σε λάδι, λεμόνι και ξίδι και τρώγεται από την κορυφή μέχρι το κοτσάνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των ΚυκλάδωνΤήνος: Ο γαστρονομικός παράδεισος των Κυκλάδων

Δεν άλλαξε τίποτα στην παραγωγή. Συνεχίζει να καλλιεργεί τα φρούτα και τα λαχανικά της, χωρίς να τα ψεκάζει και χωρίς χημικά λιπάσματα, και συνεχίζει να φτιάχνει η ίδια τα πάντα μόνη της, χωρίς να χρησιμοποιεί συντηρητικά και χρωστικές. Όποια ετικέτα από τα βαζάκια της και αν διαβάσουμε, θα δούμε τα εξής λακωνικά στοιχεία: Λεμόνι, ζάχαρη. Δαμάσκηνο, ζάχαρη. Πορτοκάλι, ζάχαρη. Το πολύ πολύ να έχει κάπου προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού ή αρμπαρόριζα. Τίποτε άλλο. Ξεχωρίζει μόνο το καλογινωμένο φρούτο, το λαμπερό, φωτεινό του χρώμα, η πλούσια γεύση και το άρωμά του. Μία κουταλιά σε φρεσκοψημένο ψωμί ή τσουρέκι υπόσχεται ονειρεμένα πρωινά. Δοκιμάστε τα και σε μαρινάδες και γλάσα, αλλά και σε γέμιση για τάρτες και ζύμες. Απίθανα όμως και σκέτα, με βοηθό μας μόνο ένα κουτάλι. Όσο για τα μοναδικά άγρια αγκιναράκια, ένα αιχμηρό ξάφνιασμα στη γλώσσα, με μια ωραία βουτυρένια επίγευση. Μέσα από τα προϊόντα από «Το περιβόλι της Νικολέτας» ταξιδεύουμε για λίγο στο νησί της και παίρνουμε μια γεύση από τη μοναδικότητά του.

Τα προϊόντα από «Το περιβόλι της Νικολέτας» τα βρίσκουμε φυσικά στην Τήνο στα περισσότερα παντοπωλεία και σε καταστήματα όπως το «Meraki concept gift store» (Παναιτίου Ναυάρχου, Τήνος, Τ/2283-02.3519) αλλά και στην Αθήνα στο «Οικοδέσποινα Fine Food & more» (Τρίτωνος 40, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-41.17.146) ή επικοινωνούμε με την ίδια τη δημιουργό στο 22830-23.506.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών