ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ντοματολόγιο: Τι ντομάτες βρίσκουμε στην Ελλάδα;

Μιλήσαμε με παραγωγούς, καθηγητές και εμπόρους και οργώσαμε την αγορά για να μάθουμε. Μανάβικα, λαϊκές, σούπερ μάρκετ...  Μέχρι και από τα ΚΤΕΛ παραλάβαμε κάποια είδη!

20.09.2023| Updated: 22.09.2023
Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης, Άγγελος Γιωτόπουλος
Ντοματολόγιο: Τι ντομάτες βρίσκουμε στην Ελλάδα;

Έχετε φάει… «καρδιά του βούβαλου»; Ντομάτα είναι. Όπως και το «μαύρο δαμάσκηνο», η Vesuviana κι όσες ακόμη θα βρείτε παρακάτω, δίπλα στη χοντροκατσαρή Καλαμάτας, τη ροζέ ή την αυγουλάτη Κρήτης, τη Μπατάλα Βραυρώνας και πολλές ακόμη ποικιλίες που συναντάμε στην ελληνική αγορά, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, χοντρόφλουδες ή λεπτόφλουδες, πιο χυμώδεις ή πιο συμπαγείς.

Ντοματολόγιο
Χοντροκατσαρή Καλαμάτας

Ντοματολόγιο
Μαύρη μεγάλη

Χοντροκατσαρή Καλαμάτας

Παλιά τοπική ποικιλία με μεγάλο, λεπτόφλουδο, «ατσούμπαλο», ανάγλυφο καρπό, σαρκώδη, έντονα αρωματικό και γευστικό. Απολαύστε την ωμή (σε μανάβικα και λαϊκές της Μεσσηνίας).

Μαύρη μεγάλη

Ουκρανική ποικιλία με πολύ νόστιμο καρπό, ο οποίος άγουρος έχει έντονα καπνιστή γεύση, ενώ ώριμος ζαχαρώνει. Ιδανική για πικάντικες σάλτσες και γεμιστά (σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ).

Ντοματολόγιο
Ντοματίνι βελανίδι-δάκρυ

Ντοματολόγιο
Καρδιά του βούβαλου (ελληνική)

Ντοματίνι βελανίδι-δάκρυ

Μεσαίου μεγέθους βελανίδι, με τραγανό, ζουμερό και νόστιμο καρπό. Ιδανικό για ωμή κατανάλωση ή σάλτσες (σε λαϊκές αγορές).

Καρδιά του βούβαλου (ελληνική)

Υπαίθρια, καταγωγής Ν. Ιταλίας. Καρπός μεγάλος, χυμώδης, με ελάχιστα σπόρια, νοστιμότατος, χρώματος πορτοκαλί-κόκκινου. Ιδανική για σαλάτες και γέμισμα (σε λαϊκές και μανάβικα κυρίως της Καλαμάτας).

Ντοματολόγιο
Nelly’s grape

Ντοματολόγιο
Merlice

Nelly’s grape

Ντοματάκι-κειμήλιο (heirloom) από παμπάλαια ποικιλία της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε διάφορα χρώματα, κυρίως κόκκινο. Έντονα γλυκό, ζαχαρώδες, umami, θαυμάσιο για σάλτσες πίτσας. Την καλλιεργεί ο παραγωγός Νίκος Τσομπανόγλου στα Βίλια (Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

Merlice

Πολύ διαδεδομένο υβρίδιο για επιτραπέζια χρήση. Καρπός στρογγυλός, με άφθονο χυμό και νοστιμιά ανάλογα με την καλλιέργεια. Καλλιεργούνται παντού, ιδιαίτερα στη Δράμα (σε όλα τα σούπερ μάρκετ και λαϊκές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤις πρώτες ντομάτες στην Αθήνα τις έφεραν οι ΚαπουτσίνοιΤις πρώτες ντομάτες στην Αθήνα τις έφεραν οι Καπουτσίνοι

Ντοματολόγιο
Μαrmande

Ντοματολόγιο
Χρωματιστά ντοματίνια

Μαrmande

Παλιά γαλλική ποικιλία σχεδόν άνυδρης καλλιέργειας, υπαίθρια, με καρπό νοστιμότατο, διαφόρων μεγεθών, που σχηματίζει ορατές φέτες. Την καλλιεργεί ο παραγωγός Νίκος Τσομπανόγλου στα Βίλια (Δημοτική Αγορά Κυψέλης).

Χρωματιστά ντοματίνια

Διάφορα υβρίδια, όπως το κίτρινο yellow submarine ή το πορτοκαλί Dalto. Πολύ γλυκά και λεπτόφλουδα. Πωλούνται σχεδόν πάντα συσκευασμένα, συχνά ανάμεικτα, σε πολλά σούπερ μάρκετ.

 

Ντοματολόγιο
Πομοντόρι

Ντοματολόγιο
Τσαμπί μεσόκαρπη

Πομοντόρι ή αυγουλάτη

Καταγωγή από την Ιταλία αλλά στη Μήλο και την Κρήτη αναπτύχθηκαν σε σχεδόν τοπικές ποικιλίες. Σκληρόφλουδες, με σφικτή σάρκα και νόστιμες, ιδανικές για λιαστές και πελτέ. (σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ).

Τσαμπί μεσόκαρπη

Από τις πιο κοινές ντομάτες σε τσαμπί, με μεσαίου μεγέθους καρπό, λεπτόφλουδο, με έντονο κόκκινο χρώμα. Ιταλικής προέλευσης υβρίδιο, ιδανική για ωμή κατανάλωση (σε όλα τα σούπερ μάρκετ και μανάβικα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυστικά για νοστιμότερες σάλτσες ντομάταςΜυστικά για νοστιμότερες σάλτσες ντομάτας

Ντοματολόγιο
Extasis

Ντοματολόγιο
Ροζέ Κρήτης

Extasis

Από τα πιο διαδεδομένα υβρίδια, θερμοκηπίου και μη, διαθέσιμα όλο τον χρόνο, με πλούσια σάρκα και γεύση ανάλογα την καλλιέργεια. Προέρχονται κυρίως από την Κρήτη και τη Δράμα (σε όλα τα μανάβικα, σούπερ μάρκετ και λαϊκές).

Ροζέ Κρήτης

Ποικιλία Βουλγαρίας που καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη. Μεσαίου/μεγάλου μεγέθους, με λεπτή φλούδα, μπόλικη ζουμερή ψίχα και θαυμάσια γεύση. Για σαλάτες και σάλτσες (σε λαϊκές αγορές).

Ντοματολόγιο
La Bobmeta ή Vesuviana

Ντοματολόγιο
Ντοματίνι «μαύρο δαμάσκηνο»

La Bobmeta ή Vesuviana

Ποικιλία-κειμήλιο (heirloom) με πεντανόστιμο, λεπτόφλουδο καρπό μεσαίου/μικρού μεγέθους με χαρακτηριστική μυτούλα. Δένεται σε αρμαθιές και συντηρείται για 6-9 μήνες σε αεριζόμενο μέρος (Δημ. Αγορά Κυψέλης, από τον Νίκο Τσομπανόγλου).

Ντοματίνι «μαύρο δαμάσκηνο»

Ρωσική ποικιλία με πολύ ζουμερή, νοστιμότατη και τραγανή σάρκα και ελαφρώς χοντρή φλούδα. Ιδανική για σαλάτες και σάλτσες (σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ).

Ντοματολόγιο
Μπατάλα Βραυρώνας

Ντοματολόγιο
Άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ

Μπατάλα Βραυρώνας

Παλιά «ποικιλία» που στη Βραυρώνα βρήκε τις ιδανικές συνθήκες για να να αναπτύξει καρπό μεγάλο, ατσούμπαλο, λεπτόφλουδο, με άφθονη, ψωμωμένη σάρκα έξοχης γεύσης (σε πάγκους γύρω από τον Ναό της Αρτέμιδας και σε μανάβικα στο Μαρκόπουλο και στην Αθήνα).

Άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ

Ντομάτα με καρπό μικρό, πεπλατυσμένο, με πτυχώσεις, βαθυκόκκινο, με συμπαγή σάρκα και μπόλικα σπόρια, γλυκό, με υψηλή οξύτητα και άφθονα σάκχαρα. Ξερικής καλλιέργειας αποκλειστικά στο θηραϊκό σύμπλεγμα, ιδανικός για πελτέ. Προέρχεται από τρεις παλιές «ποικιλίες» που αποτελούν πλέον τοπικό οικότυπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτομάτα, τι κρασί πίνεις; Οινικά ταιριάσματα για τα ντοματένια φαγητά του καλοκαιριούΝτομάτα, τι κρασί πίνεις; Οινικά ταιριάσματα για τα ντοματένια φαγητά του καλοκαιριού

Ντοματολόγιο

Τomberries

Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις tomato και berry, γιατί είναι η πιο μικρή ποικιλία ντομάτας στον κόσμο. Λεπτόφλουδα, τραγανά, ζουμερά και πολύ νόστιμα, ιδανικά για σαλάτες. Σε δύο χρώματα, αποκλειστικά από το «Άρωμα» στην Αττική (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα).

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών