ΟΙΝΟΣ

Ντομάτα, τι κρασί πίνεις; Οινικά ταιριάσματα για τα ντοματένια φαγητά του καλοκαιριού

Άλλο κρασί ταιριάζει με την ωμή φρέσκια ντομάτα, άλλο με τα κοκκινιστά φαγητά, άλλο με τις κρύες ντοματόσουπες. Πείτε μας τι ντοματοφαγητό θα φτιάξετε, να σας πούμε τι θα πιείτε.

24.08.2023
Φωτογραφία + Food styling: Γιάννης Συκιανάκης
Ντομάτα, τι κρασί πίνεις; Οινικά ταιριάσματα για τα ντοματένια φαγητά του καλοκαιριού

Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα 2019, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Το Ξινόμαυρο Reserve του Κτήματος Άλφα είναι από τους παλιούς αμπελώνες του Κτήματος στην περιοχή του Αμυνταίου. Μία από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας που παράγει κρασιά με ιδιαίτερη κομψότητα, φρεσκάδα και πολυπλοκότητα. Το κρασί έχει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, δρυός, καπνού, γλυκών μπαχαρικών και γήινο χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες και μακρά επίγευση. Απολαύστε το δίπλα σε ένα μοσχαράκι κοκκινιστό.

Ιώ ροζέ 2022, Λημνιώνα- Ξινόμαυρο, Terres Tsilili, Τρίκαλα

Το νέο οινοποιείο Tsilili Terres της Ιωάννας Τσιλιλή μάς συστήνει το Ιώ, ένα value for money ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Λημνιώνα και Ξινόμαυρο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ποικιλιών χαρίζει στο κρασί την αίσθηση του φρέσκου ζουμερού κόκκινου φρούτου και πολλά φυτικά και ανθικά στοιχεία. Στο στόμα είναι ξηρό με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Δοκιμάστε το με ντοματοκεφτέδες.

Roz 2022, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Κεφαλονιά

Για ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, που το μόνο που θέλετε και αντέχετε να φάτε είναι μια δροσερή ντοματοσαλάτα, σας έχουμε και το κρασί που θα τη συνοδεύσει. Ένα ασυνήθιστο ροζέ από Μαυροδάφνη, από το οινοποιείο Πετρακόπουλου. Είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό ροζέ κρασί, με μέτριας έντασης χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βοτανικά στοιχεία και ανθικό χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτριο προς γεμάτο σώμα και λιπαρή υφή.

Idylle d’Achinos 2022, Αγιωργίτικο- Grenache, La Tour Melas, Φθιώτιδα

Αυτό είναι το ελληνικό ροζέ κρασί στιλ Προβηγκίας που έκανε trend αυτού του στιλ κρασιά στη χώρα μας. Έχει αρώματα φρέσκων ζουμερών κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, κεράσι και κράνο, αλλά και έναν έντονο ανθικό χαρακτήρα λεβάντας. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε ντοματόπιτες (γκαλέτ, ταρτ τατέν ντομάτας, κ.λπ.).

Δρυόπη Reserve 2019, Αγιωργίτικο, Κτήμα Δρυόπη, Νεμέα

Αν ο κοκκινιστός κόκορας είναι το φαγητό σας, τότε αυτό είναι το κρασί που πρέπει να αναζητήσετε. To Δρυόπη είναι μια κλασική Νεμέα, value for money. Ένα Αγιωργίτικο ζουμερό, φρουτώδες, με αρώματα μαύρων φρούτων, δρυός, καπνού και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρό με ισορροπημένη οξύτητα και πλούσιες αλλά μαλακές τανίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάραΤι κρασί ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάρα

Ντομάτα, τι κρασί πίνεις;

 

Peplo 2022, Αγιωργίτικο-Syrah-Μαυροφίλερο, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος

Έχει πάρει το όνομά του από το πέπλο (τουλπάνι) μέσα στο οποίο εκχυλίζονται τα φλούδια του Μαυροφίλερου μέσα σε αμφορείς. Τα αρώματα του κρασιού είναι φρουτώδη, με διακριτές νότες από έντονα κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι και βατόμουρο. Παράλληλα, έχει έναν μπαχαρένιο χαρακτήρα πιπεριού και ένα έντονο ανθικό στοιχείο. Στο στόμα είναι ξηρό, λιπαρό, με ισορροπημένη οξύτητα, και θα ταιριάξει τέλεια δίπλα σε μια κρύα ντοματόσουπα.

Mavrosé 2022, Αυγουστιάτης- Μαυροτράγανο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ένα γαστρονομικό ροζέ από ένα γαστρονομικό νησί. Οι τηνιακοί αμπελώνες έχουν δημιουργήσει έναν αμπελώνα υψηλών προδιαγραφών και παγκόσμιου επιπέδου. Το Mavrosé είναι ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής, που κάθε χρόνο εξαντλείται νωρίς. Ένα πιο «γεμάτο» ροζέ φαγητού με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, mineral χαρακτήρα, αρώματα βοτάνων και ανθέων. Ξηρό με μέτρια οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα, θα γίνει το ιδανικό ταίρι για κεφτέδες κοκκινιστούς.

Mountcloud 2022, Grenache Rouge, Navitas Winery, Λιτόχωρο

Ένα ροζέ κρασί που παράγεται στις παρυφές του Ολύμπου, από το σχετικά νέο οινοποιείο Navitas. Έχει μέτριο ελαφρύ χρώμα, αρώματα κερασιού, άγουρης φράουλας και βατόμουρου, ενώ οι πιο έμπειροι θα διακρίνετε και κάποια ανθικά και βοτανικά στοιχεία, όπως γιασεμί και φύλλα ντομάτας. Είναι ξηρό, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα, και θα ταιριάξει ταμάμ με καγιανάδες και ντομάτες με αυγά.

Sparkling Rosé Demi-Sec 2021, Ξινόμαυρο, Συνεταιρισμός Αμυνταίου

Με λαδερά κοκκινιστά πιάτα, όπως μπριάμ ή γιαχνί, η επιλογή είναι αφρώδες. Το συγκεκριμένο είναι ένα εξαιρετικό αφρώδες κρασί από τον συνεταιρισμό του Αμυνταίου, που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κεράσι και γκρέιπφρουτ, ο έντονος ανθικός χαρακτήρας και τα αρώματα φύλλων ντομάτας. Στο στόμα είναι ημίξηρο με υψηλή οξύτητα, που ισορροπεί από τα σάκχαρα του κρασιού, και κρεμώδη υφή.

Mavro Kalavrytino Rosé Natur 2022, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Αν τα γεμιστά είναι το αγαπημένο σας καλοκαιρινό φαγητό, ανοίξτε αυτό το γαστρονομικό ροζέ κρασί φαγητού και θα δείτε πώς ένα καθημερινό πιάτο μπορεί να μετατραπεί σε εμπειρία. Πρόκειται για μια νέα προσθήκη στην γκάμα των κρασιών του οινοποιείου Τετράμυθος, μια limited edition ροζέ εκδοχή της τοπικής ποικιλίας Μαύρο Καλαβρυτινό. Τι να περιμένετε; Έντονο χρώμα, ελαφριά θολερότητα και αρώματα ροδιού, κράνου, άγουρης φράουλας, φύλλων τσαγιού και βοτάνων. Ξηρό στο στόμα, με υψηλή οξύτητα και πλούσια δομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;Τι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών