15'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 6Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τη γκαλέτ, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
- Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Ανακατεύουμε τα τυριά με τον μισό βασιλικό, αλατοπίπερο, το ασπράδι και τον μισό κρόκο (τον άλλο μισό τον κρατάμε για το άλειμμα του φύλλου).
- Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τα ντοματίνια με τα 20 ml ελαιόλαδο.
Γκαλέτ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι εντελώς στρογγυλό.
- Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Απλώνουμε το μείγμα των τυριών στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ. Σκορπίζουμε στα τυριά τα ντοματίνια με το λάδι τους.
- Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι. Ανακατεύουμε τον μισό κρόκο που κρατήσαμε με 1/2 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε το φύλλο.
- Ψήνουμε την γκαλέτ για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και τα ντοματίνια να μελώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
- Κόβουμε την γκαλέτ σε κομμάτια, ραντίζουμε το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.