ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ

Τι κρασί ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάρα

Ο σομελιέ μάς προτείνει 10 κρασιά για τις πιο δημοφιλείς συνταγές ζυμαρικών.

16.06.2023
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Τι ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάρα

Σητεία 2015, Βηλάνα-Θραψαθήρι, Κτήμα Οικονόμου, Κρήτη

Ο Γιάννης Οικονόμου παράγει κάποια από τα πιο εγκεφαλικά, σπάνια και ιδιαίτερα κρασιά στην Ελλάδα. Η λευκή του Σητεία είναι χαρμάνι από Βηλάνα και Θραψαθήρι, με βαθύ χρυσαφί χρώμα, έντονο οξειδωτικό στιλ, ώριμα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Στο στόμα είναι ξηρό, με ισορροπημένη οξύτητα και πλούσιο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε μια μακαρονάδα με λαχανικά ή μια μακαρονάδα φούρνου με λευκή σάλτσα.

Hoof & Lur 2022, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία

Δίπλα σε μακαρονάδες με ελαφρώς πικάντικες κόκκινες σάλτσες ανοίξτε το ροζέ Μοσχοφίλερο Hoof & Lur από το Κτήμα Τρουπή. Έχει βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα κόκκινων ζουμερών φρούτων και αποξηραμένων ανθέων και βοτανικό χαρακτήρα. Είναι ξηρό, με τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα, που θα εξισορροπήσει το καυτερό στοιχείο του πιάτου.

Κτήμα Μητραβέλα 2020, Αγιωργίτικο, Νεμέα

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με πολλές εκφράσεις κρασιών για όλες τις παλέτες και όλα τα γούστα. Η Νεμέα από το Κτήμα Μητραβέλα είναι κρασί με αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας και δρυός. Είναι ξηρό, με μέτρια οξύτητα, ισορροπημένες τανίνες και μέτρια προς υψηλή επίγευση. Θα ταιριάξει ταμάμ με παστίτσιο.

Τι ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάρα

Λημνιώνα 2019, Οινοποιείο Κοντοζήση, Καρδίτσα

Το οινοποιείο Κοντοζήση στην Καρδίτσα παράγει κρασιά ήπιων παρεμβάσεων από γηγενείς ποικιλίες, όπως η Λημνιώνα 2019, μια αρκετά κομψή και έντονα φρουτώδης εκδοχή της ποικιλίας αυτής, με αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων. Είναι ξηρό, με τραγανή οξύτητα, μέτριες τανίνες και σώμα. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε λαζάνια.

Semillon 2021, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Το Semillon είναι μια ποικιλία όχι ιδιαίτερα γνωστή, που συμμετέχει στα χαρμάνια των λευκών Bordeaux, δίνοντας σώμα, όγκο και λιπαρή υφή. Έτσι και το Semillon του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη έχει τη δομή, το σώμα και τη λιπαρότητα να σταθεί δίπλα σε μια καρμπονάρα και γενικά σε μακαρονάδες με λευκές λιπαρές σάλτσες.

Μοσχάτο Selection Nature 2020, Μοσχάτο Άσπρο, Οινοποιείο Nopera, Σάμος

Αν και η Σάμος είναι γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει, το οινοποιείο Nopera έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό ξηρό Μοσχάτο ήπιας οινοποίησης, με αρώματα αποξηραμένων ανθέων και βοτάνων, ώριμων πυρηνόκαρπων και ξύσμα εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτρια οξύτητα και ελαφρύ σώμα. Συνδυάστε το με μακαρονάδες λαχανικών.

Ξινόμαυρο ροζέ 2022, Κτήμα Μαρκοβίτη, Νάουσα

Ο Μάρκος Μαρκοβίτης δημιούργησε μια δεύτερη ετικέτα, ένα γαστρονομικό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο, με βαθύ χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βοτάνων και λίγο ζωικό χαρακτήρα, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό δίπλα σε μακαρονάδες με κιμά, λουκάνικο και μπαχαρικά!

Τι ταιριάζει με παστίτσιο, τι με καρμπονάρα

Opium 2022, Grenache Rouge, Κτήμα Λύκος, Εύβοια

Το νέο καλοκαιρινό ροζέ κρασί του οινοποιείου Λύκος ονομάζεται Opium και είναι ένα ροζέ ανοιχτού χρώματος σαν αυτά της Προβηγκίας, ξηρό, με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, ανθικά αρώματα, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Δοκιμάστε το δίπλα σε μια ναπολιτάνα με τριμμένο τυρί.

Mademoiselle Haritatou 2021, Μαυροδάφνη, Κτήμα Χαριτάτου, Κεφαλονιά

Η Mademoiselle είναι μια ξηρή Μαυροδάφνη από την Κεφαλονιά, από το Κτήμα Χαριτάτου. Διακρίνουμε έντονης έντασης κόκκινα και μαύρα ζουμερά φρούτα και αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων. Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτρια οξύτητα, ζουμερές τανίνες και μέτριο σώμα. Ιδανικό δίπλα σε κανελόνια γεμιστά με κιμά και κόκκινη σάλτσα.

Orycton 2021, Ασύρτικο, Kyanos Wines, Σαντορίνη

Το Orycton είναι μια δημιουργία ενός νέου και ιδιαίτερα ικανού οινολόγου, του Μιχάλη Κούλογλου – αρκετοί ίσως τον γνωρίζετε από τη Γαία Οινοποιητική. Ο Μιχάλης έχει φτιάξει ένα fine wine, ένα Ασύρτικο υψηλών προδιαγραφών σε πολύ λίγες φιάλες, με δομή, υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Δοκιμάστε το δίπλα σε μια cacio e pepe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει 20 κρασιά για την ΆνοιξηΟ σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει 20 κρασιά για την Άνοιξη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά άκρως γιορτινά10 σπουδαία ελληνικά κόκκινα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών