ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει 20 κρασιά για την Άνοιξη

Ποτέ δεν είναι βαρετό να δοκιμάζεις νέα κρασιά. Ειδικά αν ξέρεις και να τα συνδυάσεις με τα κατάλληλα φαγητά. Αλλά και να μην ξέρεις, ξέρει ο σομελιέ μας, Άρης Σκλαβενίτης!

20.04.2023
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει 20 κρασιά για την Άνοιξη

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης μάς δίνει τη δική του top 20 λίστα με τα κρασιά που ταιριάζουν στην εποχή. Κάποια από αυτά είναι θα γίνουν σίγουρα τα αγαπημένα σας.

Melitino 2013, Ζακυνθινό, Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Μπορεί το Ζακυνθινό να μην είναι τόσο γνωστή ποικιλία, αλλά παράγει εξαιρετικά κρασιά. Μια γλυκιά εκδοχή της μας συστήνει το Οινοποιείο Πετρακόπουλου, το Melitino. Ένα κορυφαίο ελληνικό γλυκό κρασί, με αρώματα ώριμων και μαρμελαδιασμένων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, που μπορεί να παλαιώσει για πολλές δεκαετίες. Στο στόμα είναι γλυκό, με τονισμένη οξύτητα, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Μια τάρτα με φρούτα ή κάποιο γλυκό με καραμέλα θα μπορούσε να απογειώσει την εμπειρία.

Μαυροτράγανο 2019, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη

Χρόνο με τον χρόνο οι αμπελώνες Vassaltis μaς εκπλήσσουν ευχάριστα με νέα προϊόντα, που δυστυχώς κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Το πληθωρικό τους Μαυροτράγανο έχει έντονο και πυκνό μαύρο φρούτο, αρώματα γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων, ισορροπημένη οξύτητα, υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα. Σίγουρα ένα κρασί που είναι ιδανικό ταίρι για κόκκινο κρέας.

Iris Vineyards 2022, Μαυροδάφνη, Gentilini Winery & Vineyards, Κεφαλονιά

Ένας αμπελώνας που έχει το όνομα της κόρης του παραγωγού, φυτεύτηκε όταν ήταν μικρή και μεγάλωσαν παρέα! Όταν ήρθε η στιγμή, το οινοποιείο Gentilini αποφάσισε να βγάλει στην παραγωγή αυτή τη φρέσκια, φρουτώδη και ζουμερή ξηρή Μαυροδάφνη, με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές τανίνες. Δοκιμάστε τη δροσερή δίπλα σε πιάτα με κόκκινες σάλτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντάΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Αρμύρα 2022, Chardonnay- Μαλαγουζιά, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος

Ο Γιώργος Σκούρας, εκτός από σπουδαία κόκκινα κρασιά, κάνει και λευκά κρασιά με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, που όμως μπορούν να καταναλωθούν και νέα. Ένα τέτοιο είναι η Αρμύρα, από Chardonnay με μικρή προσθήκη Μαλαγουζιάς, η οποία δίνει αρωματική ένταση σε ένα κρασί με όγκο και δομή. Απολαύστε το δίπλα σε φρέσκα ζυμαρικά με θαλασσινά ή λαχανικά.

Κυδωνίτσα Diaselo Single Vineyard Selection 2022, Κτήμα Παλυβού, Πελοπόννησος

Η Κυδωνίτσα είναι μάλλον το νέο τρεντ. Το Κτήμa Παλυβού συνδύασε την έντονη φρουτώδη και λιπαρή αίσθηση της ποικιλίας με τη χρήση δρυός και πρόσθεσε αρώματα ξύλου, ξηρών καρπών και όγκο. Δοκιμάστε το με λιπαρά και γεμάτα πιάτα, όπως ριζότι ή μακαρονάδες θαλασσινών.

Ρωμέικο 2019, Οινοποιείο Ντουράκη, Κρήτη

Το Ρωμέικο είναι μια ερυθρή κρητική ποικιλία που παράγει ενδιαφέροντα λευκά κρασιά. Στην περίπτωση αυτή, το οινοποιείο Ντουράκη άφησε τον μούστο σε επαφή με τις φλούδες και έκανε ένα κρασί με πορτοκαλί χρώμα, έντονα αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Στο στόμα είναι ξηρό, με αισθητές τανίνες και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με παστά ψάρια και έντονες γεύσεις.

Μαντινεία 2021, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Σεμέλη

Τι καλύτερο για απεριτίφ από ένα δροσερό ποτήρι Μοσχοφίλερο, με έντονα ανθικά στοιχεία τριαντάφυλλου, αρώματα από λεμόνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Μπορεί να συνδυαστεί με πράσινες σαλάτες, ωμά ψάρια και φρέσκα τυριά.

Limni 2012, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Η Λίμνη είναι ένας single vineyard αμπελώνας περιμετρικά του οινοποιείου Κυρ-Γιάννη, που εμφιαλώνεται ξεχωριστά και δίνει ένα κρασί φινετσάτο, με αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Τρομερές δυνατότητες παλαίωσης (τουλάχιστον 10-15 χρόνια). Δοκιμάστε το δίπλα σε λιπαρά κρέατα, όπως το αρνί-κατσίκι και το χοιρινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο ΩΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο Ω

Amalia Brut Vintage 2018, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία

Ένα αφρώδες που παλαιώνει για πολλά χρόνια με τις ζύμες μέσα στη φιάλη, έχει βάθος και πολυπλοκότητα και αρώματα ζύμης, ξηρών καρπών, νύξεις από φλούδες εσπεριδοειδών και μίνεραλ χαρακτήρα. Ιδανικό ταίρι με όστρακα ή μαριναρισμένα ψάρια.

Anhydrous Santorini 2021, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι, Anhydrous Winery, Σαντορίνη

Ο Απόστολος και η Λένγκα Μούντριχα, από το γνωστό σε όλους Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, δημιούργησαν στα άνυδρα χώματα της Σαντορίνης ένα κρασί με έντονο μίνεραλ και ορυκτό χαρακτήρα, αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα. Απολαύστε το δίπλα σε ψητά ψάρια ή λευκά κρέατα.

Λευκό Λινό Riesling 2021, Οινοποιείο Ρούβαλη, Αχαΐα

Ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε ελληνικό Riesling. Στους αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας η κομψή αυτή ποικιλία βρήκε επιτέλους τον τρόπο να εκφράσει τον χαρακτήρα της σε ελληνικό τερουάρ. Ό,τι πρέπει για να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας. Θα με ενδιέφερε πολύ να δω και την παλαίωσή του.

Θαλασσίτης Submerged 2016, Ασύρτικο, Γαία Οινοποιητική

Είναι εμπειρία να δοκιμάζεις ένα κρασί που έχει παλαιώσει πέντε χρόνια κάτω από τα δροσερά νερά της Σαντορίνης. Ένα Ασύρτικο μοναδικό στο είδος του, με έντονο μίνεραλ χαρακτήρα, με αρώματα οξειδωτικά, ώριμα φρούτα, φλούδες εσπεριδοειδών και χαρακτήρα ξηρών καρπών. Η οξύτητά του είναι υψηλή, έχει γεμάτο σώμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με πολλά, από λιπαρά ψάρια έως λευκά κρέατα.

Emphasis Αγιωργίτικο 2019, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα

Για πολλά χρόνια το είχαν μόνο για εξαγωγές και, όσο και να τους παρακαλούσαμε, δεν μας έδιναν ούτε έναν φελλό! Επιτέλους, το κτήμα τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να το κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Αν και μακριά από τη γενέτειρά του Νεμέα, το Emphasis Αγιωργίτικο είναι ένα από τα κορυφαία Αγιωργίτικα της Ελλάδας. Απολαύστε το με κόκκινα κρέατα με συμπυκνωμένες σάλτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρούδι, αλλά ποιο Μαυρούδι; Μια ποικιλία με πολλά πρόσωπαΜαυρούδι, αλλά ποιο Μαυρούδι; Μια ποικιλία με πολλά πρόσωπα

Ήδυσμα Δρυός 2022, Chardonnay, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Αρκετά μίνεραλ, με αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Ένα κρασί πασπαρτού, μίνεραλ και με αρώματα εσπεριδοειδών. Πίνεται και μόνο του, αλλά συνοδεύει τέλεια και το φαγητό. Η παλαίωσή του επίσης είναι εξαιρετική (τουλάχιστον μία πενταετία). Αν βρείτε κάποια παλαιότερη φιάλη, θα είναι η τυχερή σας μέρα!

Muscat sec Nature 2021, Μοσχάτο Άσπρο, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Όποιος πιστεύει ότι οι ξηρές εκδοχές του Μοσχάτου είναι βαρετές, πρέπει να δοκιμάσει το Muscat sec Nature. Φλοράλ και φρουτώδες όσο και μίνεραλ, και με αρκετή οξύτητα, όπως μας έχουν συνηθίσει οι αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας. Απολαύστε το με ωμά ψάρια με όξινα ντρέσινγκ.

Βερτζαμί 2019, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Το Βερτζαμί είναι μια αρκετά τανική και δύστροπη ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από τη Λευκάδα. Οι αμπελώνες Αντωνόπουλου κατάφεραν να την τιθασεύσουν σε ένα έντονα φρουτώδες κρασί, με αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Αρκετά δροσερό, με τονισμένη οξύτητα και μαλακές τανίνες. Θα του ταιριάξουν γάντι κοκκινιστά φαγητά.

Rosé 2022, Merlot- Αγιωργίτικο-Grenache, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη δημιούργησε ένα μπεστ σέλερ ροζέ κρασί στιλ Προβηγκίας με ανοιχτό κρεμμυδί χρώμα, έντονα αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων, υφή λιπαρή και σώμα μέτριο. Ιδανικό για την
αρχή ενός δείπνου, δίπλα σε πιάτα με γαρίδες, σολομό ή παντζάρι.

Ραψάνη Old Vines Tourtoura 2019, Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, Οινοποιείο Ντούγκος

Η Tourtoura είναι η κορυφαία Ραψάνη του οινοποιείου, παράγεται σε ελάχιστες φιάλες και εξαντλήθηκε από το παραγωγό λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της. Αν τη βρείτε σε επιλεγμένες κάβες ή μαγαζιά, δοκιμάστε τη. Θα ήταν εξαιρετική δίπλα σε κυνήγι.

Βιδιανό 2022, Oenops Wines, Δράμα

Ο Νίκος Καρατζάς έχει εμπλουτίσει την γκάμα των μονοποικιλιακών κρασιών του κτήματος με ένα Βιδιανό. Έντονα φρουτώδες ως κρασί, με ισορροπημένες οξύτητες και λιπαρή υφή. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με πιο λιπαρά πιάτα, καθώς και με λιπαρά και παλαιωμένα τυριά.

Hoof & Lur Μοσχοφίλερο 2022, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία

Ένα ροζέ Μοσχοφίλερο από το Κτήμα Τρουπή, με έντονο ροδί χρώμα, ώριμα αρώματα από κόκκινα φρούτα, όπως φράουλα, κεράσι και ρόδι, αποξηραμένα άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών. Η οξύτητα είναι τραγανή, με μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Θα το λατρέψετε δίπλα σε λαδερά φαγητά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών