ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ

Τι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;

Ταιριάσματα στο bbq με μπίρα ή κρασί; Προφανώς υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί, εμείς όμως ας επικεντρωθούμε στους πιο βασικούς.

08.06.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Τι πίνουμε με τα ψητά κρεατικά του bbq;

Η πρώτη σκέψη για μια ζεστή ημέρα –ή βραδιά– σε ανοιχτό χώρο δεν είναι άλλη από μια παγωμένη μπίρα. Και είναι πάντα μια καλή σκέψη. Ποια μπίρα όμως; Αυτή που να ισορροπεί την καπνιστή γεύση του ψημένου στα κάρβουνα κρέατος και των συνοδευτικών του.

Προφανώς υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί, εμείς όμως ας επικεντρωθούμε στους πιο βασικούς.

Αν ψήνουμε πουλερικά, ελαφριές μπίρες lager, pilsner, Weiss είναι ό,τι πρέπει.

Το χοιρινό αγαπάει τις ΙΡΑ (Indian Pale Ale) για τα πλούσια αρώματά τους, το σκούρο χρώμα τους και την ελαφριά πικράδα του λυκίσκου.

Όσον αφορά τις μοσχαρίσιες κοπές, στιβαρές σκουρόχρωμες Porter, Stout, Belgian Dubbel ή Tripel, αλλά και ΙΡΑ όταν έχουμε αρνί στη σχάρα, θα κολακεύσουν τα πλούσια κρέατα και θα καθαρίσουν παράλληλα την παλέτα μας.

Οι φανατικοί οινόφιλοι που γυρίζουν την πλάτη στις μπίρες θα αναζητήσουν γεμάτα κόκκινα κρασιά που θα ισορροπήσουν με τις τανίνες.

Αγιωργίτικο, χαρμάνια με βάση το Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec, Tempranillo, Μαυροδάφνη, και φυσικά το πασπαρτού Pinot Noir θα σας δώσουν δεκάδες θαυμάσιους συνδυασμούς.

Κάποιες φορές βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την ιταλικής προέλευσης πρόταση να λειτουργήσει το κρασί σαν «σάλτσα» για το κρέας. Φτιάξτε δηλαδή μια δυνατή sangria ή ένα ημίγλυκο κόκκινο με καλή οξύτητα με άφθονο πάγο, ακόμη κι ένα ξηρό Riesling, ειδικά για χοιρινά και spicy ψησίματα.

Τέλος, να σας παρακαλέσω να αποφύγουμε πάση θυσία το σερβίρισμα του κρασιού σε χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης, που καταστρέφουν τη γεύση και τα αρώματά του.

Αποφεύγουμε επίσης να πίνουμε την μπίρα από το μπουκάλι, υποβιβάζοντας έτσι το εκλεκτό ποτό σε κακής ποιότητας αναψυκτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 saison για τη θερινή σεζόν5 ελληνικές saison μπίρες που θα δροσίσουν το καλοκαίρι μας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT