ΜΠΙΡΑ

5 ελληνικές saison μπίρες που θα δροσίσουν το καλοκαίρι μας

Ξέρετε τις saison μπίρες; Ευκαιρία να τις μάθετε και να τις πιείτε! 5 ελληνικές ζυθοποιίες πειραματίζονται με το βελγικό αυτό είδος και μας δίνουν τις δικές τους εκδοχές.

25.07.2022
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλυρα
5 saison για τη θερινή σεζόν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιώνΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιών

Γι’ αυτές τις χαμηλόβαθμες μπίρες άρχισαν να μιλούν οι Βέλγοι στις αρχές του 19ου αιώνα. Με αλκοόλ που τότε δεν ήταν πάνω από 4% vol., ήταν οι μπίρες των φτωχών στις αγροτικές περιοχές της γαλλόφωνης Βαλλονίας (Wallonie). Παραδοσιακά παράγονταν τον χειμώνα στις φάρμες, από σιτάρι ή κριθάρι, από τα ιδιοπαραγόμενα δημητριακά του εκάστοτε γαιοκτήμονα. Ζυμώνονταν σε ανοιχτές δεξαμενές με τον μύκητα που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, μια μαγιά της ποικιλίας diastaticus. Ύστερα έμεναν μέσα σε ξύλινα βαρέλια και στη συνέχεια στα γερά και χοντρά μπουκάλια της σαμπάνιας, αφού, λόγω του ότι η ζύμωση δεν σταματούσε ποτέ, χρειάζονταν ανθεκτικοί περιέκτες. Επιπλέον, οι σεζόν –όπως προφέρονται– αποτελούσαν κάποιες φορές μέρος της πληρωμής για τους εποχικούς εργάτες (τους saisoniers) που δούλευαν τη θερινή σεζόν στη φάρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιώνΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιών

5 saison για τη θερινή σεζόν

Παραδοσιακά οι saison (στα γαλλικά σημαίνει «εποχή») έχουν έντονα φαινολικά χαρακτηριστικά, υπόξινη γεύση και πολύ ξηρό προφίλ. Είναι μπίρες υψηλού αφρισμού, ελαφριές, όχι μόνο χαμηλού αλκοόλ, αλλά και χωρίς σώμα. Η πιο γνωστή βελγική saison παγκοσμίως είναι η Saison Dupont από ένα μεγάλο τοπικό ζυθοποιείο, που, αν και ευρείας κατανάλωσης, έχει την αποδοχή των απανταχού οπαδών της μπίρας. Οι saison της Αμερικής λέγονται farmhouse ales και παράγονται με αντίστοιχη μεθοδολογία, ενώ και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν λίγες saison, αλλά πολύ αξιόλογες, γι’ αυτό και μετά από δοκιμή σάς τις προτείνουμε. Ν.Μ.

 

5 ελληνικές saison μπίρες που aξίζει να αναζητήσετε

5 saison για τη θερινή σεζόν

Blonde Saison, Mikonu

Η ναυαρχίδα του μικροζυθοποιείου της Μυκόνου είναι μια saison, πράγμα σπάνιο για μικροζυθοποιείο, αλλά εκεί στο «Νησί των ανέμων» έχουν εντρυφήσει στην εν λόγω κατηγορία. Παράγουν ακόμα μια σειρά με παλαιωμένες saison, καθώς και τη Sorachi Ace με γιαπωνέζικο λυκίσκο. Η Blonde Saison κυκλοφορεί για πέμπτη χρονιά, αλλά αλλάζει και εξελίσσεται. Παράγεται με belgian saison μαγιά με 60% σιτάρι και 40% κριθάρι και είναι κατά τι πιο γλυκιά και φρουτένια από τις τυπικές μπίρες της κατηγορίας. Μπόλικο τριαντάφυλλο σε μύτη και στόμα, αλλά και κίτρο και ανανά, πιστό στο στιλ των saison, με ξηρό, όξινο στόμα, με μινεραλιτέ και χαμηλή πικράδα. Tailor made για φαγητό, αυτή η γαστρονομική μπίρα ταιριάζει με ψάρια, με σουβλάκια, μέχρι και δίπλα σε πιάτα της Nikkei κουζίνας. Ν.Μ.

Στα Tales of ales, Beer shop, Greek Beer shop

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ πιο μικρή μικροζυθοποιία της Αθήνας βρίσκεται στο ΧαλάνδριΗ πιο μικρή μικροζυθοποιία της Αθήνας βρίσκεται στο Χαλάνδρι

Νάια, Στάλα

Αν και κατά γενική ομολογία είναι αρκετά τυπική στο στιλ των saison, η ηπειρώτικη Νάια με 5,8% αλκοόλ με εξέπληξε με τη φυτικότητά της. Αρώματα από φύλλα ντοματιάς και γινωμένη ντομάτα, πιπεριά, αλλά και γεύση από γλυκό μελιτζανάκι βρήκα στην πρώτη γουλιά. Έχει πλούσιο σώμα, σίγουρα πιο στιβαρό από τις άλλες της γευσιγνωσίας, κι αυτό επειδή οι αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες που παράγει η ηπειρώτικη ζυθοποιία συνεχίζουν να ζυμώνονται μέσα στη φιάλη. Είναι αρκετά ξηρή, έχει γοητευτική βοτανικότητα και σχετικά σύντομη επίγευση. Θα την έβαζα δίπλα σε κοκκινιστά κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες ή παγωμένη δίπλα σε ένα ηπειρώτικο κασέρι με μουστάρδα. Ν.Δ.

Στα NOMH foods, beer24, Βeershop 


5 saison για τη θερινή σεζόν

Χωριάτικη, Σόλο

Η κρητική saison αποτελεί μία από τις βασικές ετικέτες της ηρακλειώτικης ζυθοποιίας. Είναι αφιλτράριστη, απαστερίωτη, θολή, με έντονο λυκίσκο στη μύτη. Μόλις κάθισε ο πλούσιος αφρός της, βγήκαν στην επιφάνεια αρώματα από προζύμι, διάφορα τροπικά φρούτα, αλλά γλύκα από λεμονανθό και κίτρινο πεπόνι. Έχει 6,5% αλκοόλ. Σίγουρα θα την έβαζα δίπλα σε ψητό κρέας, ίσως αντικριστό ερίφι, αλλά θα ταίριαζε εξίσου, αν όχι περισσότερο, με μια σφακιανή πίτα με μέλι ή με μια τυρόπιτα πλούσια σε λιπαρά. Ν.Δ.

Sorry Mom, Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, Τ/ 211- 0125312

Hay Joe, Strange Brew

Πρόκειται για μια μπίρα με βάση το σιτάρι. Στην όψη είναι θολή. Έχει έντονη αρωματική ένταση, όπου κυριαρχούν η μαγιά, τα δημητριακά και τα εσπεριδοειδή, με τη λεμονάτη αίσθηση να είναι αρκετά έντονη. Είναι ξηρή, με λίγη γλύκα που της δίνουν κάποια τροπικά φρούτα. Το αλκοόλ της, αν και 5,2%, θα ορκιζόμουν ότι είναι πιο χαμηλό, κάτι που την κάνει μια πολύ ευχάριστη και δροσερή μπίρα. Ο λεμονάτος χαρακτήρας της θα ταίριαζε δίπλα σε τηγανητά καλαμαράκια. Α.Σ.

Strange Brew Taproom, Φαλήρου 86, Κουκάκι, Τ/210-9232146 και σε κάβες 

5 saison για τη θερινή σεζόν  5 saison για τη θερινή σεζόν

Saison Thyme, Kykao

Η saison της ζυθοποιίας Kykao είναι διαυγής, με πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα πράσινων φρούτων όπως αχλάδι, τροπικών όπως μπανάνα, αλλά και πυρηνόκαρπων. Μας άρεσε ο χαρακτήρας δημητριακών αλλά και τα αρώματα καβουρδισμένης βύνης. Έχει μια γλυκιά αίσθηση που θυμίζει κηρήθρα. Στο στόμα ο λυκίσκος είναι αισθητός, αλλά όχι έντονος, ενώ το αλκοόλ τής δίνει και όγκο. Απολαύστε τη δίπλα σε ένα πιο πληθωρικό καλοκαιρινό πιάτο, όπως γιουβαρλάκια θαλασσινών. Α.Σ.

kykao.gr

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών