ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πώς έγινε και αγόρασα παγωτομηχανή

95 συνταγές για παγωτό και σορμπέ, τόσο ενοχλητικά ενδιαφέρουσες, που θα ανυπομονείτε να τις φτιάξετε.

24.08.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πώς έγινε και αγόρασα παγωτομηχανή

Σταματάω. Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο. Είμαι στη σελίδα 89 και αρνούμαι να συνεχίσω, αν δεν φάω ένα σορμπέ τώρα. Αλλά πού να βρεθεί στην Αθήνα σορμπέ αγριόσυκο με καρπούζι; Ποιος φτιάχνει σορμπέ ντομάτα με ροδάκινο ή παγωτό με πρόβειο γιαούρτι και μέλι; Μέντα με κομμάτια σοκολάτας; Πανάθεμά σε, Κίτι Τράβερς, με έβαλες σε μπελάδες και πήγα και αγόρασα παγωτομηχανή. Τέτοια είναι η δύναμη αυτού του βιβλίου. Από εκεί που δεν το περιμένεις, εκεί που αισθάνεσαι ασφαλής στο μικρό σου σύμπαν, με τις σπιτικές σου τάρτες, τις μαρμελάδες και τις σεράνο (ειδικότης μου), σου έρχεται από το πουθενά ο έρως για το σπιτικό παγωτό. Και την πατάς, ακριβώς γιατί το περιφρονούσες. Στο βιβλίο θα βρείτε μια καλή αναλογία απλών «μονοθεματικών» παγωτών (με ένα μόνο φρούτο ή γεύση) και πιο γκουρμέ συνδυασμών. Για έναν επαγγελματία τζελατιέρη είναι must. Δεν ξέρω αν θα βρει αλλού συγκεντρωμένες τόσες πρωτότυπες ιδέες, όπως λ.χ. παγωτό από σπόρους καρότου ή από λοβούς αρακά! Αλλά και για έναν αρχάριο είναι νομίζω η καλύτερη εισαγωγή στο είδος, γιατί οι συνταγές είναι εξαιρετικές, έχουν σπιτική μενταλιτέ και απουσιάζουν υλικά, όπως γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές κ.λπ. Επιπλέον, οι τεχνικές είναι απλές και οι εξηγήσεις κατατοπιστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLight παγωτό με κακάο

Και η Τράβερς έχει ταλέντο στη γραφή και διανθίζει τις σελίδες με ωραίες προσωπικές ιστορίες. Αγγλίδα, με μαγειρικές σπουδές στη Νέα Υόρκη, έχει χτίσει ένα βιογραφικό που θυμίζει διαβατήριο διπλωμάτη. Πωλήτρια στο λονδρέζικο υποκατάστημα του διάσημου γαλλικού φούρνου Poilâne, όπου, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, «πουλούσε ψωμί σαν να πουλάει διαμάντια». Γκαρσόνα στις Κάννες. Πρακτικάριος σε γνωστά παγωτατζίδικα της Νέας Υόρκης και pastry chef για πέντε χρόνια στο περιβόητο εστιατόριο St. John στο Λονδίνο. Παρίσι, Ρώμη, Σικελία, Νάπολη, από παντού έχει περάσει. Το 2008 ίδρυσε τη δική της φίρμα παγωτού στο Λονδίνο, το La Grotta (από το ιταλικό grotto, που σημαίνει σπηλιά), το οποίο πουλάει με ένα τρίκυκλο Piaggio Ape σε φεστιβάλ και σε καταστήματα από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τον υπόλοιπο καιρό ταξιδεύει και μαζεύει εμπειρίες.

KITTY TRAVERS, «La Grotta Ice Creams & Sorbets», εκδ. Clarkson Potter, 2018, σελ. 240, γλώσσα: αγγλικά.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών