ΠΡΟΪOΝΤΑ

10 λουκάνικα μικρών παραγωγών που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Ιδού μερικά από τα πιο ξεχωριστά λουκάνικα της αγοράς για να ευχαριστηθούμε τσίκνισμα.

15.02.2022| Updated: 14.02.2023
Εικονογράφηση: Φίλλιπος Αβραμίδης
Αποκριάτικη κρεατοφαγία

Τα λουκάνικα που επιλέξαμε είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, ζυμωμένα με καλά υλικά και εκλεκτό κρέας, ενώ ορισμένα από αυτά δεν έχουν καν νιτρώδη και συντηρητικά. Και η δική μας συμβουλή; Προτιμήστε να τα ψήσετε άκοπα, για να παραμείνουν ζουμερά και νόστιμα.

1. Πηλιορείτικα με γίδινο, βοδινό και πρόβειο κρέας, Στράκας

Από τις Σταγιάτες Πηλίου, όπου τα λουκάνικα τα κάνουν μερακλίδικο σπετζοφάι. Με ανάμεικτα κρέατα, τα μασάς γερά, είναι πολύ νόστιμα και με πλούσια, μεστή γεύση χωρίς πολλά καρυκεύματα. Ψήστε τα στον φούρνο με πατάτες (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος)

2. Βόεια, COMECO

Φουλ λιχούδικα και καλοκαρυκευμένα, με τη στιβαρή και γεμάτη γεύση του βοδινού κρέατος. Έχουν μια φινέτσα αυτά τα κερκυραϊκά λουκάνικα. Ψήστε τα στα κάρβουνα ή στο τζάκι χωρίς να τα τρυπήσετε και βάλτε στα ποτήρια ένα ώριμο κόκκινο κρασί από Αγιωργίτικο ή Μαυροδάφνη (Διαθέσιμα με τηλεφωνική παραγγελία στον παραγωγό: Τ/26610-31.206). 

3. Ηδύκρεω, με πορτοκάλι, Sary

Δεν περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, κι όταν τα ψήσετε, μοσχοβολάνε πορτοκάλι και μπαχάρια. Φτιάχνονται στη Δράμα, είναι ωραία, έχουν μπόλικο ψαχνό και την επίγευση του εσπεριδοειδούς. Πηγαίνουν θαύμα με έναν αφράτο, βουτυρένιο πουρέ (Καραμανλίδικα του Φάνη, Παραδοσιακό Μπακάλικο).

4. Χοιρινά Τήνου, Ιωάννης Κρητικός

Καρυκευμένα με μπαχαρικά και με κρέας μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, αυτά τα παραδοσιακά τηνιακά λουκάνικα φτιάχνονται χωρίς συντηρητικά. Βάλτε τα σε μια αφράτη φρουτάλια, να γίνει χορταστική (Καραμανλίδικα του Φάνη).

5. Ιβηρικού χοίρου ελληνικής εκτροφής, Kermes

Από βιολογικής εκτροφής ζώα που βόσκουν στο όρος Λάπιθας της δυτικής Πελοποννήσου. Χωρίς συντηρητικά, κρεάτινα και έξοχα καρυκευμένα. Είναι τα «επίσημα» λουκάνικα που θα τα ψήσετε στα κάρβουνα και θα τα σερβίρετε με λεμόνι και με μια εγγλέζικη μουστάρδα (Καραμανλίδικα του Φάνη, 4 Seasons Bio)

6. Χοιρινά με πράσο, Ορεινό αλλαντοποιείο Στρεμμένος

Σπεσιαλιτέ στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα είναι τα πρασολουκάνικα. Τα συγκεκριμένα είναι φυσικής ωρίμανσης, καλοσιτεμένα, πεντανόστιμα και αρωματικά. Ιδανικά μαζί με γίγαντες και με αργό μαγείρεμα για ανταλλαγή ουσιών (Τσακανίκας, Θανόπουλος).

7. Κοτόπουλου με λεμόνι και μάραθο, Aesop

Φτιάχνονται με βιολογικό φιλέτο κοτόπουλου, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξύσμα και φυσικό χυμό βιολογικού λεμονιού και διάφορα καρυκεύματα. Χωρίς νιτρώδη, με σύντομη ημερομηνία λήξης, φυλάσσονται στην κατάψυξη. Ντελικάτη γεύση που συμπληρώνεται με μια καλή μουστάρδα ντιζονέζ (Nora’s deli).

8. Καπνιστά χοιρινά, μεσογειακά, Κυρκιλή

Φτιαγμένα με καλοδιαλεγμένα κρέατα, τα λουκάνικα αυτά από τον Μελιγαλά τα βρίσκουμε σε μια ωραία ποικιλία. Από τα νοστιμότερα της γκάμας είναι τα Μεσογειακά, που περιέχουν φέτα και λιαστή ντομάτα. Τυλίξτε τα ολόκληρα μέσα σε χειροποίητο, χοντρό φύλλο και φτιάξτε φανταστικές λουκανικόπιτες (Αλεξανδρής).

9. Προβατίνας, Φάρμα Ελασσόνας

Με κρέας από την ιδιόκτητη φάρμα τους φτιάχνουνκ αυτά τα λεπτά λουκάνικα, πολύ νόστιμα και με διακριτικά πρόβεια αρώματα, τα οποία ταιριάζουν άψογα με τα καρυκεύματα που τους προσθέτουν. Ψήστε τα στα κάρβουνα και σερβίρετέ τα με ένα βουνό ξεροτηγανισμένες πατάτες και γλυκοπατάτες (σούπερ μάρκετ Κρητικός).

10. Βουβαλίσια πρασάτα, AGROKERKINI

Η οικογένεια Παπαδοπούλου ζυμώνει αυτά τα λουκάνικα με κρέας βουβαλίσιο, ανάμεικτο με χοιρινό, από ζώα που βόσκουν πέριξ της λίμνης Κερκίνης. Είναι κρεάτινα, χωρίς πολύ λίπος, με βαθιά νοστιμιά και απαλά πρασάτη γεύση. Χοντροκόψτε τα πάνω από την πίτσα, μέσα σε φασολάδες, σε ένα πιάτο με αχνιστό τραχανά (σούπερ μάρκετ Κρητικός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά«Κατίνα, σαλαμάκι» – 10 κορυφαία ελληνικά αλλαντικά

Το ρεπορτάζ πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών