ΑΓΟΡΑ

Στραγάλια, το πρωτεϊνούχο σνακ και πώς να το απολαύσετε

Λίγες σχετικά θερμίδες σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς και πολλά ωφέλιμα στοιχεία καθιστούν το ψημένο ρεβίθι εναλλακτικό και υγιεινό σνακ.

17.10.2022| Updated: 18.10.2022
Φωτογραφίες: Shutterstock
Στραγάλια, το πρωτεϊνούχο σνακ και πώς να το απολαύσετε

Με περίπου 110 θερμίδες ανά 30 γρ. (μία χούφτα), τα στραγάλια κατέχουν επάξια μία από τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των ελαφρών και υγιεινών σνακ – αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια δίνουν 180 θερμίδες για την ίδια ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε ωραία όσπρια στην Αθήνα;Πού τρώμε ωραία όσπρια στην Αθήνα; Πρόκειται στην πραγματικότητα για όσπρια, αφού τα στραγάλια είναι η ψημένη καρδιά των ρεβιθιών. Δεν γίνονται, βέβαια, όλες οι ποικιλίες ρεβιθιών στραγάλια. Στη χώρα μας, τα γνωστότερα είναι τα αφράτα της Κομοτηνής – δυστυχώς, όμως, η παραγωγή τους έχει εγκαταλειφθεί. Στην αγορά πλέον βρίσκουμε στραγάλια εισαγωγής, κυρίως από την Τουρκία. Οι Τούρκοι, μάλιστα, είναι και οι μόνοι που εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη επεξεργασία ψησίματος, χάρη στην οποία το στραγάλι «ντύνεται» με τον γνωστό λευκό φλοιό. Προτιμάμε να αγοράζουμε τα συσκευασμένα, που διατηρούνται κλεισμένα αεροστεγώς και άρα είναι προφυλαγμένα. Διαφορετικά, επιλέγουμε χύμα όταν εμπιστευόμαστε τον έμπορο και νιώθουμε ασφαλείς με τους κανόνες συντήρησης που εφαρμόζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπριαΓιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια Σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια ή τα φουντούκια, έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά (5% έναντι 50%). Περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη – 100 γρ. στραγάλια καλύπτουν κατά το 1/3 την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Μέσα στον μικροσκοπικό αυτό καρπό αφθονούν οι πολύτιμες για τον οργανισμό μας φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, όπως επίσης και βιταμίνες B, A και C, που βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων.

Τι προσφέρουν στον οργανισμό μας:

  • 360 – 370 θερμίδες (ανά 100 γρ.)
  • ελάχιστα λιπαρά (5%)
  • το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρωτεΐνης βρίσκεται σε 100 γρ. στραγάλια
  • φυτικές ίνες
  • υδατάνθρακες

Αν δεν μας αρέσουν σκέτα:

  • Μπορούμε να τους δώσουμε εξωτική νοστιμιά βάζοντάς τα σε ζεστό τηγάνι μαζί με 1 κουτ. γλυκού μέλι, κανέλα ή τζίντζερ σε σκόνη (για περίπου 50 γρ. στραγάλια). Μόλις το μέλι λιώσει, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος, για να κρυώσουν ελαφρώς μέχρι να τα καταναλώσουμε.
  • Για όσους τα προτιμούν πικάντικα: ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα στραγάλια μαζί με λίγη γλυκιά πάπρικα, κάρι, κουρκουρμά ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Τους πάει πολύ και το θυμάρι ή η ρίγανη. Η υψηλή θερμοκρασία των καρπών θα βοηθήσει τα μπαχαρικά να κολλήσουν πάνω τους.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες: Τον δρα Γιώργο Πανοτόπουλο και τον έμπορο ξηρών καρπών Χαρίλαο Λαζαρόπουλο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 01.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών