Οι πλανόδιοι πωλητές, οι χονδρέμποροι και οι μπακάληδες, οι έμποροι τροφίμων, Έλληνες ως επί το πλείστον, και από την άλλη, οι κυρίες του Πέραν που φύλαγαν καραούλι μην και προσπεράσει ο πωλητής και δεν φτιάξουν φέτος γλυκό βύσσινο…

Με την εργατικότητα και την ικανότητα που κατείχαν μεταξύ άλλων τομέων και στον χώρο των προϊόντων διατροφής, ως έμποροι και μικροέμποροι οι Έλληνες είχαν θριαμβεύσει στη Μικρασία: στις κεντρικές και τοπικές αγορές της Πόλης, της Σμύρνης, της Θράκης…

Οι χονδρέμποροι και οι μπακάληδες της Πόλης στην πλειονότητά τους ήταν Καππαδόκες. Οι έμποροι σιτηρών, αλιπάστων, ξηρών καρπών, οι ρυζέμποροι, λαδέμποροι, βουτυρέμποροι και χαβιαράδες είχαν τις αποθήκες τους στην «πιάτσα» του Εμίνονου, στις παρόδους της λαχαναγοράς και στο εμπορικό κέντρο του Γαλατά.

Στον χώρο του επισιτισμού, μια άλλη πολυπληθής ομάδα εργαζομένων ήταν οι πλανόδιοι πωλητές. Γνωστό και αποδεκτό επάγγελμα από την εποχή των βυζαντινών χρόνων, υμνείται και από τους πτωχοπροδρομικούς στίχους: «Παστελοπούλης, καρυδάς, κανναβοσησαμάτος και δαυκοψήστης, ρεπανάς, σευκλογουλιάς αν ήμουν… Αν ήμουν οξυγαλατάς, οξύγαλα να πούλουν, την τζούκαν του ξυγάλακτος στον ώμο μου να βάστουν και από ψυχής να στρίγγιζα, περιπατών τας ρύμνας. Τα καρυδάτα, αρχόντισσες, εδώ τα σησαμάτα. Επάρατε δρουβανιστόν οξύγαλα, κυράδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρόσκληση σε μια «Βεγγέρα στη Σμύρνη»: στο εστιατόριο του ΓαστρονόμουΠρόσκληση σε μια «Βεγγέρα στη Σμύρνη»: στο εστιατόριο του Γαστρονόμου

Οι πλανόδιοι γιαουρτάδες τριγυρνούσαν τις γειτονιές κουδουνίζοντας ένα μικρό καμπανάκι, ενώ είχαν κρεμασμένα δύο τεράστια ταψιά με γιαούρτι Σηλυβρίας, με παχύ καϊμάκι, σ’ ένα κοντάρι περασμένο στους ώμους. Οι χαλβατζήδες, οι στραγαλάδες, οι σερμπετζήδες, οι παγωτατζήδες (ντοντουρματζήδες), οι σαλεπιτζήδες, οι παγοπώλες, οι αυγουλάδες, οι γαλατάδες, οι πωλητές φύλλου κρούστας, οι κουλουράδες, οι πλανόδιοι φρουτάδες και ζαρζαβατζήδες (λαχανοπώλες), με την πραμάτεια φορτωμένη σε άλογο ή γαϊδουράκι, οι ραδικούδες με ραδίκια, γούβες, ζοχούς, μολόχες, λάπατα, κ.ά.

Ανάμεσα στις αξέχαστες παιδικές μνήμες της δεκαετίας του 1950 είναι και κάποιοι άλλοι πωλητές που την άνοιξη –τον Μάη– περνούσαν από τις γειτονιές του Πέραν, κρατώντας πανέρια, όπου φύλαγαν, μέσα σε καρό πετσέτες, τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα. Θυμάμαι την ανησυχία της μητέρας μην τυχόν και προσπεράσουν. Αν είναι δυνατόν να μην προλάβει να φτιάξει και φέτος τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού, στο χρώμα του ρουμπινιού! Έπειτα ακολουθούσαν οι πωλητές με τα καλάθια γεμάτα πράσινα, άγουρα συκαλάκια, τα οποία αγόραζαν ανά εκατό –αυτή ήταν η δόση για ένα κιλό ζάχαρη– οι επιτήδειες Πολίτισσες· και πάνω απ’ όλα, η μοσχομυρωδάτη μεγαρευμιώτικη φράουλα μέσα σε ειδικά καλαθάκια, μακρόστενα, με ψηλό χεράκι. Αυτή τη φράουλα την περίμεναν πώς και πώς οι νοικοκυρές, μα και ολόκληρη η οικογένεια.

Δυνατό λικέρ βύσσινο

Παραλίγο να ξεχάσουμε το βύσσινο –«το αφιλότιμο, με το που φαίνεται, χάνεται»– για το γλυκό του κουταλιού, τη δροσιστική βυσσινάδα για τα καλοκαιρινά απογεύματα και το σπιτικό λικέρ με κανέλα και γαρίφαλα για τις χειμωνιάτικες βεγγέρες.

Απαραίτητο συμπλήρωμα νοστιμιάς της πολίτικης κουζίνας ήταν και τα μπαχαρικά. Η ονομασία «μπαχαρικά» (καρυκεύματα) προέρχεται από την αραβική λέξη «μπαχάρ». Το πιπέρι, η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο, το μαχλέπι, η ζαφορά, το σουμάκι, η πιπερόριζα, το κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο κ.ά., με την πρόσμειξή τους στα διάφορα φαγητά συντελούν στη διαμόρφωση ιδιόμορφων γεύσεων.

* Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας – συγγραφέας, με σπουδαίο έργο γύρω από την κληρονομιά και τις παραδόσεις των Μικρασιατών. Κάποιοι από τους τίτλους των βιβλίων της είναι: «Τα μεταξωτά της Προύσας» (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, 1991), «Πολίτικη Κουζίνα – Παράδοση αιώνων» (εμπλουτισμένη έκδοση, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2003), «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» (εκδ. Τόπος, 2021) κ.ά.

Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας», εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2021.

τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από το 2021

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών