Διαβάζουμε στον Συναξαριστή: «Μην Αύγουστος, έχει ημέρας τριανταμία, η ημέρα έχει ώρας 13 και νυξ, ώρας 11». Αρχίζει και μεγαλώνει η νύχτα. Πάμε σιγά σιγά για χειμώνα. «Από Αύγουστο χειμώνα» λέει η παροιμία.

Ο μήνας Αύγουστος χρωστάει το όνομά του στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Ο Οκταβιανός διαδέχτηκε στην αυτοκρατορία τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος έκανε το Ιουλιανό ημερολόγιο και έβαλε το όνομά του σε έναν μήνα του έτους, τον Ιούλιο. Ο Οκταβιανός έδειχνε πως εμιμείτο τον Ιούλιο Καίσαρα, ενδεχομένως να τον ζήλευε, και έτσι έβαλε και αυτός το όνομά του στον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο. Δεν έφτασε αυτό, αλλά πήρε μία μέρα από τον Φεβρουάριο και την έβαλε στον Αύγουστο. Έχουμε, λοιπόν, Ιούλιο 31 ημέρες και Αύγουστο 31 ημέρες, και ο Φεβρουάριος κουτσός με 28 ημέρες. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών, ο μήνας της ξεκούρασης και της ξενοιασιάς.

Είναι ο μήνας της Παναγίας, αλλά είναι και ο μήνας της συγκομιδής. Η φύσις έφτασε στο αποκορύφωμα της απόδοσης. Όλα είναι έτοιμα, γλυκά και πεντανόστιμα. Φρούτα, λαχανικά και ζαρζαβατικά. Όλα στολισμένα με ιδιαίτερα χρώματα και μοσχοβολούν. Ξεχαστήκαμε όμως και… θα μείνουμε νηστικοί.

Μοσχαράκι γάλακτος με… καναρίνια (για 6 μερίδες)

6 φιλετάκια μοσχαρίσια, πάχους 2-2,5 εκ., 180 γρ. το καθένα / 800 γρ. φασολάκια κίτρινα (καναρίνια), καθαρισμένα / 4 ξερά κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα / 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες / 4-5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες / 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος / 200 ml ελαιόλαδο / αλάτι και μαυροπίπερο

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα φιλετάκια μας, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ρηχή (ταβάς) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα φασολάκια και τα σκόρδα, και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 500 ml νερό, σκεπάζουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μετά από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού, προσθέτουμε την ντομάτα, τα φιλετάκια μας και το ζουμάκι που περίσσεψε στο τηγάνι, το αλάτι και το πιπέρι, κουνάμε ελαφρώς τον ταβά μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε δέκα λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τον μαϊντανό και σκεπάζουμε. Τα κίτρινα φασολάκια βράζουν γρήγορα, είναι πεντανόστιμα και έχουν μια μοναδική γλύκα και αυγουστιάτικη φρεσκάδα.

To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Αυγούστου τεύχος 172.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών