ΕΞΟΔΟΣ

Αγαπημένες ταβέρνες: Τα καλύτερα τηγάνια στην Αθήνα

Πού τρώμε τους πιο τραγανούς και χρυσαφένιους μεζέδες στην πόλη

02.09.2021
Φωτογραφίες: Αγγελος Γιωτόπουλος, Νίκος Κόκκας, Milan Gonda

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

1 Μαργαρώ

Στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το καλτ τηγανιτζίδικο του Πειραιά έχει μενού φιξ: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπουνια ή κουτσομούρες. Ανάλογα με την εποχή. Όλα ολόφρεσκα, όλα στο τηγάνι κι όλα εξαιρετικά τηγανισμένα και καλοαλατισμένα – πώς αλλιώς, αφού έχουν εμπειρία από τη δεκαετία του ’40 που το πήρε η Μαργαρώ η Μυκονιάτισσα. Στο τραπέζι καταφτάνουν επίσης μια χωριάτικη σαλάτα και μια φραντζόλα ψωμί. Ν. Μ.
Δευτέρα-Σάββατο μεσημέρι-βράδυ, Κυριακές μόνο μεσημέρι.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς 210-45.14.226 Google Map

2 Το Υπερωκεάνειον

Ταιριαστές με το όνομα του μαγαζιού, οι καρέκλες του Υπερωκεάνειου είναι απλωμένες σε ένα κεκλιμένο πεζοδρόμιο, εντείνοντας την καραβίσια αίσθηση. Θα το ξεχάσεις όταν φτάσει το συμιακό γαριδάκι, που τρώγεται με το χέρι ολόκληρο και τραγανό, τα τηγανητά μύδια με
το σκορδάτο γιαούρτι στο πλάι και το best seller: προζυμένιο ψωμί με ντομάτα, ελαιόλαδο και βελούδινες ψητές σαρδέλες. Καλές τιμές και παγωτό καϊμάκι για το τέλος. Γ.Π
Δευτέρα-Κυριακή: 12.00-00.00

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς 210- 41.80.030 Google Map

3 Το Όυζερί του Λάκη

Αξιοσημείωτη ποικιλία από αποστάγματα και ένα τηγάνι που βγάζει τα θαλασσινά ελαφριά και αεράτα στο ουζερί που κρύβεται στον πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας. Τα ολόφρεσκα ψαρικά από την Κύμη θα τα δεις και θα τα διαλέξεις από την προθήκη με τον πάγο. Γαύρος μαρινάτος και αχνιστό σαλάχι, βουτυράτο και καυτερό από την πιπεριά και το ροζ πιπέρι, επίσης στα SOS. Γ. Π.
Δευτέρα-Σάββατο: 11.30-01.00, Κυριακή: 11.30-18.00

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας 210-82.13.776 Google Map

4 Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Έίναι χωμένο στη στοά, αλλά το ξέρουν όλοι όσοι δουλεύουν στο Σύνταγμα ως ένα από τα λίγα σημεία του (εντελώς) κέντρου με τίμιο φαγητό. Ιδανικό για μεσημεριανό διάλειμμα με καλαμαράκια, τηγανητό μαριδάκι και κουτσομούρα, ωραία σαλάτα με βραστά λαχανικά, χόρτα, μαυρομάτικα φασόλια και μυρωδικά, πλούσια ταραμοσαλάτα και ψητή σαρδέλα, φιλεταρισμένη και απαλή. Γ. Π.
Τρίτη-Σάββατο: 12.00-21.00, Κυριακή, Δευτέρα: 12.00-18.30

Λέκκα 22, Σύνταγμα 210-32.27.298 Google Map

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών