ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cardinale: Το καινούριο ιταλικό της Μητροπόλεως

Ο πληθωρικός ιταλικός βοράς και ο νότος της cucina povera συναντιούνται στη Μητροπόλεως.

19.09.2019| Updated: 16.02.2024
Cardinale: Το καινούριο ιταλικό της Μητροπόλεως

Ο πληθωρικός ιταλικός βοράς και ο νότος της cucina povera συναντιούνται στη Μητροπόλεως.

Το Cardinale είναι ένα πανέμορφο ιταλικό μπιστρό που μοιάζει να στήθηκε δίχως πολύ κόπο, παρόλο που αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα έπεσε μπόλικη δουλειά από τους ιδιοκτήτες του Φωτεινή Παντζιά (By the Glass) και Κωστή Βλασόπουλο (Δια Ταύτα). Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα διαμπερές διατηρητέο νεοκλασικό με δυο εισόδους, το οποίο η αρχιτέκτων Τζένη Τσουλάκου «επεξεργάστηκε» ήπια, με σεβασμό και γούστο. Διατηρώντας τις ροζέτες της οροφής και το γαλλικό ψαροκόκαλο στο πάτωμα, και εμπνευσμένη από τεχνικές που θυμίζουν Μιλάνο και με αναφορές στο Soho και τη Νέα Υόρκη δημιούργησε ένα χώρο χάρμα οφθαλμών.

Όσον αφορά στο μενού του, το Cardinale έχει σημείο αναφοράς την Ιταλία, και τα πιάτα υπογράφει ο σεφ Κώστας Τσίγκας, ο οποίος έχει σχεδιάσει μια καρτέλα που περιλαμβάνει brunch, pizza, pasta και aperitivo. Στον κατάλογο βρίσκουμε από φοκάτσια, ιταλικά τυριά και αλλαντικά, μέχρι antipasti, λευκές και κόκκινες πίτσες, παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά, κρέατα, και ιταλικά κρασιά. Πολλές από τις πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα η μοτσαρέλα και η μορταδέλα, το αγελαδινό piave vecchio και η soppresata εισάγονται από την Ιταλία, ενώ άλλες, όπως η ζουμερή στρατσιατέλα, η κρεμμώδης μπουρικότα (τη σερβίρουν με αγκινάρες καρπάτσιο, σταφίδες, κουκουνάρι και δυόσμο) και τα νιούντι (gnudi είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Κεντρικής Ιταλίας που φτιάχνεται από ρικότα και σιμιγδάλι) παρασκευάζονται πολύ πετυχημένα in house στην κουζίνα του Cardinale. Για τις πίτσες ο σεφ ετοιμάζει ζύμη αργής ωρίμανσης πέντε ημερών, πετυχαίνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση τραγανάδας. Η κλασική Margherita είναι καλοφτιαγμένη, η Pistacchio με φυστίκι Αιγίνης και μορταδέλα είναι από τις πιο νόστιμες που δοκιμάσαμε, ενώ η πίτσα με τσουκνίδα και καυτερό μέλι, μια ασυνήθιστη πρόταση αρκετά ….γκουρμέ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα νιούντι με μανιτάρια και σέσκουλο, τα τρενέτε με έξοχο πέστο βασιλικού και τα πεντανόστιμα ραβιόλια με γέμιση από μοσχάρι Wagyu με σάλτσα cacio e pepe. Σερβίρουν και πάστες χωρίς γλουτένη, με ζύμη από κινόα και καλαμπόκι.

Στην διάφανη walk-in κάβα τους, σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας φυλάνε τα κρασιά που σερβίρονται επίσης και σε ποτήρι (περί τις 20 ετικέτες). Οι επιλογές, κυρίως από τον ιταλικό και τον ελληνικό αμπελώνα, είναι άφθονες και έμπειρες – εξάλλου η Φωτεινή είναι επίσης ιδιοκτήτρια του περίφημου wine bar By the Glass. Υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε κοκτέιλ.


Cardinale, Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα 105 63 |210 33 14 397, κάθε μέρα 09:30 μέχρι 02:00.
Κόστος 20-25/άτομο χωρίς τα ποτά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών