ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια γιορτή για την ελληνική γαστρονομία τον Μάιο στη Χαλκιδική

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, επιστρέφει το Sani Gourmet για τη 15η του διοργάνωση. Επιστρέφουμε κι εμείς στον τόπο του εγκλήματος με μεγάλες προσδοκίες.

05.05.2022
Μια γιορτή για την ελληνική γαστρονομία τον Μάιο στη Χαλκιδική

Έχω παρευρεθεί σε τρία Sani Gourmet. Αυτό θα είναι το τέταρτο. Μετά από τη δίχρονη αναστολή της διοργάνωσης, λόγω του covid-19, αναρωτιέμαι αν θα πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι πια; Αν με ρωτούσες αμέσως μετά το πρώτο λοκντάουν στην εστίαση, θα έλεγα όχι. Τότε μιλούσαμε για σφοδρές αλλαγές στην εστίαση, για αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον χώρο (κάποιες αλλαγές ευαγγελιζόμασταν ότι θα ήταν για καλό), για αλλαγή στη νοοτροπία των σεφ και των καταναλωτών. Σήμερα δεν είμαι τόσο σίγουρη. Νιώθω ότι παρά τις ζυμώσεις που έγιναν και τις ασκήσεις περισυλλογής και ενδοσκόπησης που είχαμε την ευκαιρία όλοι να κάνουμε, η αδράνεια είναι πιο δυνατή. Μας τραβάει να φορέσουμε ξανά το ίδιο κοστούμι, τις ίδιες συνήθειες, αλλάζοντας μόνο τα αξεσουάρ, όχι την ουσία. Επιστρέψαμε στις ίδιες κακές πρακτικές, στο θεαθήναι. Κολυμπάμε στον αφρό χαλαρών εμπειριών, χωρίς να κάνουμε μακροβούτι στο ουσιαστικό. Χάσαμε ίσως μια ευκαιρία να βγούμε πιο δυνατοί, να πεταχτούμε μπροστά, να κάνουμε το άλμα. Η πρώτη ορμή της δημιουργικότητας κόπασε και ρίξαμε άγκυρα ξανά στα ρηχά, χλιαρά νερά του καιροσκοπισμού και του λάιφσταϊλ. Σε όλους τους τομείς. Στη γαστρονομία αυτό μεταφράζεται σε ένα αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων και κυρίως σε ένα επιφανειακό, φιλάρεσκο και άνευρο κοπιάρισμα των ξένων τάσεων. Βλέπω σκοτάδι, όταν θέλω να δω φως, χαρά και δημιουργία. Αυτό προσδοκώ από το φετινό Sani Gourmet, που κάνει επιτέλους focus στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠοιο 5άστερο σερβίρει πατσά, κοκορέτσι και αρνί σούβλας;Ποιο 5άστερο σερβίρει πατσά, κοκορέτσι και αρνί σούβλας;

Το φετινό θέμα είναι οι Culinary Artisans. Κάτω από αυτό τον ορισμό χωράνε εννέα από τους πιο ξεχωριστούς Έλληνες σεφ, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, οι οποίοι από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, θα κονταροχτυπηθούν στην αρένα του Sani Resort, αναλαμβάνοντας ο καθένας να δημιουργήσει ένα degustation menu βασισμένο σε δικά του signature πιάτα για ένα από τα τέσσερα βραβευμένα εστιατόρια του ξενοδοχείου: το Water, το Fresco, το Tomata και το Asian. Οι ξένοι επισκέπτες αλλά και όσοι Έλληνες δεν έχουν φάει ποτέ στα εστιατόρια των εν λόγω σεφ θα έχουν έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιάτα-σταθμό στην πορεία τους και μέσα από αυτά να γνωρίσουν καλύτερα το μαγειρικό στίγμα τους. Και όσοι τους γνωρίζουμε ήδη, θα δούμε την εξέλιξή τους στο σήμερα. Για τους ξένους θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η εμπειρία, αφού τρόπον τινά χαρτογραφείται το παρόν της ελληνικής γαστρονομίας, οι πιο δυνατές στιγμές της.

Το κλίμα στο Sani Gourmet είναι πάντα χαλαρό, τίποτα δεν προδίδει τις πυρετώδεις προετοιμασίες στα μετόπισθεν. Οι επισκέπτες δεν θα αντιληφθούν (έτσι πρέπει άλλωστε), τις ζυμώσεις που έχουν προηγηθεί, την αγωνία της δημιουργίας και της προετοιμασίας. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούν κάτι. Η νοστιμιά είναι φυσικά το πρώτο και καίριο ζητούμενο, αλλά πίσω από αυτήν αναμένουμε να οσμιστούμε κάτι άλλο. Μια χειροπιαστή, σκεπτόμενη μαγειρική που ζυμώνει το παρελθόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας και παρουσιάζει ένα καλοκουρδισμένο σύνολο ή έστω μια δομημένη ισχυρή πρόταση. Θέλουμε να μας συνταράξει κάτι νέο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDelta: το νέο εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ που περιμένει όλη η ΑθήναDelta: το νέο εστιατόριο στο ΚΠΙΣΝ που περιμένει όλη η Αθήνα

Το πρόγραμμα του Sani Gourmet 2022

Στο εστιατόριο Fresco θα βρίσκεται από τις 22 έως τις 24 Μαΐου, ο Σωτήρης Ευαγγέλου. O διακεκριμένος executive σεφ στο εστιατόριο Salonica στη Θεσσαλονίκη, με εμπειρία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, έχει διαμορφώσει το δικό του ξεχωριστό γαστρονομικό στυλ, πλέον αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα.

O Σωτήρης Ευαγγέλου

Ένα από τα εμβληματικά πιάτα του Σωτήρη Ευαγγέλου

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις δημιουργίες του Άνταμ Κοντοβά, στο εστιατόριο Asian στις 23 και 24 Μαΐου. Ο head σεφ του bar-restaurant Kobra και executive σεφ του εστιατορίου Alali στη Σαντορίνη, θα προσφέρει μια εμπειρία γαστρονομικής καινοτομίας και διασκέδασης, με fusion δημιουργίες που έχουν ως βάση τις γαστρονομικές ρίζες της Μεσογείου και επιρροές από τα ταξίδια του στην Ασία και όλο τον κόσμο.

Στις 20 και 21 Μαΐου, στο εστιατόριο Fresco, o Γκίκας Ξενάκης, head σεφ στο εστιατόριο Aleria θα αφήσει το ιδιαίτερο μαγειρικό του στίγμα, παρουσιάζοντας κλασικά πιάτα μέσα από ευρηματικές δημιουργίες που εκφράζουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, την οποία και πρεσβεύει με πάθος.

Ο executive σεφ των εστιατορίων Squirrel και Αndromeda στη Χαλκιδική και ιδιοκτήτης του ανερχόμενου εστιατορίου Moldee στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Μουρατίδης, θα βρίσκεται στο εστιατόριο Tomata από τις 20 έως τις 22 Μαΐου. Ο ίδιος έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για το διαχρονικό γαστρονομικό του στυλ, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν τη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.

Aπό τις 20 έως τις 22 Μαΐου, στο εστιατόριο Asian οι επισκέπτες του Sani Gourmet 2022 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιάτα του ταλαντούχου Δημήτρη Παμπόρη. Ο executive σεφ του εστιατορίου Treehouse & Bubo στη Χαλκιδική, θα ξεδιπλώσει το μαγειρικό, δημιουργικό του ταλέντο πάνω σε πιάτα και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη και πρωτότυπη εκδοχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBubo: Η γευστική απλότητα ενός θερινού fine diningBubo: Η γευστική απλότητα ενός θερινού fine dining

Ο αχινός που υπογράφουν οι σεφ Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας

Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς θα είναι κι αυτός εκεί

Οι head σεφ στο εστιατόριο Delta, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, επιχειρούν να αναδιαμορφώσουν τα δεδομένα στην εγχώρια ελληνική κουζίνα, παντρεύοντας τις σκανδιναβικές τεχνικές με τις ελληνικές γεύσεις. Από τις 20 έως τις 22 Μαΐου θα βρίσκονται στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Water, για να εκπλήξουν τους επισκέπτες με τις δημιουργίες τους.

Το εστιατόριο Tomata θα φιλοξενήσει στις 23 και 24 Μαΐου τον ιδιοκτήτη και σεφ του πολυβραβευμένου εστιατορίου Χαρούπι και του Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Μανώλη Παπουτσάκη. Εκφραστής της κρητικής κουζίνας, θα δημιουργήσει φρέσκα πιάτα από αγνά και εποχιακά υλικά, τιμώντας την τεράστια γαστρονομική ιστορία του τόπου του.

Έχοντας κατακτήσει ένα αστέρι Michelin και οκτώ Χρυσούς Σκούφους, o Αλέξανδρος Τσιοτίνης, executive σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο την κλασική ελληνική κουζίνα με τη σύγχρονη, δημιουργώντας εναλλακτικές προτάσεις υψηλής γαστρονομίας. Στο εστιατόριο Water και αποκλειστικά στις 23 και 24 Μαΐου, θα γοητεύσει τους καλεσμένους με τα ξεχωριστά πιάτα του.

Στο φετινό Sani Gourmet βρίσκουμε και τον Δημήτρη Παμπόρη

Degustation menu ετοιμάζει και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Μία από τις πιο ταλαντούχες και ανερχόμενες σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ευρώπη και head pastry σεφ στον πολυχώρο Pantechnicon, η Λίζα Κερμανίδου ξεχωρίζει για τη δημιουργική́ της ευφυΐα και την ιδιαίτερη ποιότητα. Στις 21 Μαΐου θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες με τις ζαχαροπλαστικές της καλλιτεχνίες, στην Patisserie που δεσπόζει στην εμβληματική μαρίνα του Sani Resort.

Τρία από τα πιάτα που «διέρρευσαν» και αναμένουμε με ενδιαφέρον

  • Το καπνιστό λαυράκι με φρέσκο αχινό και ο ταραμάς από ρέγγα και αρωματισμένο νερό ντομάτας του Τσιοτίνη
  • Ο τραγανός αχινός με καπνιστή φάβα αρωματισμένη με μαστίχα, ψητά κρεμμύδια σε ζύμωση και σπιτικό αυγοτάραχο από τους Παπαζαχαρία και Φέσκο
  • Η καραβίδα με αυγοτάραχο και χαβιάρι από ξίδι βαλσάμικο του Ευαγγέλου

Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της φετινής διοργάνωσης είναι το ότι θα εφαρμοστούν πρακτικές μηδενικών οργανικών απορριμμάτων με μείωση και κομποστοποίηση των αποβλήτων.

 

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών