ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Γιορτάζουμε τη δημοφιλή ποικιλία

Η 1η Νοεμβρίου είναι η μέρα που συμπίπτει (συνήθως) με την ολοκλήρωση του τρύγου και είναι η πιο κατάλληλη για τη γιορτή.

01.11.2020| Updated: 01.11.2022
Φωτογραφία: pexels
Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Γιορτάζουμε τη δημοφιλή ποικιλία

Η Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος κατάφερε να θεσπίσει μια παγκόσμια ημέρα για το Ξινόμαυρο (International Xinomavro Day), μια ποικιλία που κάνει γνωστούς τους Έλληνες οινοποιούς σε όλο τον κόσμο και υπογραμμίζει την υπεροχή και δύναμη των γηγενών ποικιλιών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουνΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν Αν το Ασύρτικο είναι η πιο γνωστή λευκή μας ποικιλία στο εξωτερικό, τότε από τις ερυθρές το Ξινόμαυρο είναι γκανιάν στο παγκόσμιο στερέωμα. Παράγεται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Η Νάουσα, το Αμύνταιο, η Γουμένισσα και η Ραψάνη είναι οι τέσσερις περιοχές όπου παράγεται Π.Ο.Π. Ξινόμαυρο. Η ποικιλία θέλει αρκετή φροντίδα, απαιτεί πολύ χρόνο από τον αμπελουργό/οινοπαραγωγό μέσα στο αμπέλι ώστε να αφουγκράζεται τις πολλές ανάγκες των φυτεύσεων. Η πολλή δουλειά όμως δεν τελειώνει εκεί. Το Ξινόμαυρο είναι ατίθασο σταφύλι, μπορεί να δώσει ένα κρασί με μεγάλες οξύτητες αλλά και πολλές τανίνες. Χρειάζεται μαστοριά αλλά και χρόνος να το κανακέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κυκλοφορούν αξιόλογα Ξινόμαυρα φρέσκα δεξαμενής. Αντιθέτως. Στα χέρια των άξιων οινοποιών το Ξινόμαυρο δίνει ένα απροσδόκητο γευστικό φάσμα, γι’ αυτό και οινοποιείται με πολλούς τρόπους και δίνει από συγκινητικά ερυθρά παλαιωμένα, κομψά ροζέ αλλά και μαγικά λευκά αφρώδη, όπως αυτά του Domaine Karanikas στο Αμύνταιο. Οι παλιοί παραγωγοί της Νάουσας, όπως ο Μπουτάρης στο Κτήμα Κυρ Γιάννη (που το καλλιέργησε πρώτος στο Γιαννακοχώρι) και οι Ιατρίδης και Μαυρίδης στο Κτήμα Άλφα καθιέρωσαν το ρουστίκ στυλ του Ξινόμαυρου, αυτό που το έκανε ευρέως γνωστό την προηγούμενη δεκαετία. Οι νέοι οινοπαραγωγοί όπως ο Θυμιόπουλος και ο Δαλαμάρας καλλιέργησαν και οινοποίησαν το σταφύλι διαφορετικά, χαρίζοντάς του μοντέρνο χαρακτήρα και όρισαν τη νέα του εποχή. Σήμερα το κρασί εξάγεται μαζικά και δεκάδες κιβώτια με Ξινόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας φτάνουν στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως η Αμερική και ο Καναδάς, η Αγγλία αλλά και η Ασία.

Τι να περιμένετε γευστικά από ένα μπουκάλι Ξινόμαυρο; Από νότες ντομάτας, αποξηραμένα δαμάσκηνα και γεμάτο σώμα μέχρι μακρόσυρτα βοτανικά αρώματα, αναζωογονητικές οξύτητες και ανάλαφρη επίγευση. Ανάλογα την περιοχή παραγωγής, το στυλ οινοποίησης και το «χέρι του οινοποιού» οι διαφοροποιήσεις είναι σημαντικές. Το βασικότερο είναι πως οι οινοποιοί έχουν καταφέρει να φτιάξουν από αυτό το ένα σταφύλι, κρασιά για κάθε ώρα, γεύμα ή περίσταση και έτσι μια φιάλη με Ξινόμαυρο μπορεί να σταθεί στο καθημερινό τραπέζι δίπλα σε μια ψημένη μπριζόλα ή μια πληθωρική μακαρονάδα με κοκκινιστό, αλλά και το τραπέζι της γιορτής, με πολυτελή υλικά, από όστρακα και αυγοτάραχο ( τα λευκά αφρώδη) μέχρι τρούφες και κυνήγι μαζί με τα μεστά παλαιωμένα.

8 σπέσιαλ ετικέτες Ξινόμαυρου 

  1. Xinomavraw 2018, Oenops Wines, Δράμα: Ξινόμαυρο ήπιας οινοποίησης από τον Νίκο Καρατζά
  2. Mus 2018, Ξινόμαυρο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα: Ξινόμαυρο πολύ φινετσάτο ήπιας οινοποίησης από την Χλόη Χατζηβαρύτη
  3. Νάουσα 2017, Κτήμα Δαλαμάρα, Νάουσα: Από τις καλύτερες χρονιές που έχουν βγει, τρομερά σαγηνευτική μύτη, η απλή Νάουσα του Δαλαμάρα μόνο απλή δεν είναι…
  4. Rosé de Xinomavro 2007, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα: Τι να πρωτοπούμε για τον παραγωγό Απόστολο Θυμιόπουλο; Εκεί που όλος ο πλανήτης πίνει ροζέ Προβηγκίας, κυκλοφορεί ροζέ παλαιωμένο του 2007 και μας τρελαίνει όλους με την πολυπλοκότητα του.
  5. Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο: Ένα ροζέ που έχει σαρώσει όλα τα βραβεία. Χρώμα και στυλ Προβηγκίας, ένα καθημερινό ροζέ με αρώματα ανθέων, κόκκινων φρούτων και δροσιστική οξύτητα!
  6. Karanika Rosé Brut, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο: Από τα καλύτερα ροζέ αφρώδη της Ελληνικής αγοράς. Παράγεται με βιοδυναμική καλλιέργεια.
  7. Ραψάνη Old Vines 2016, Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, Οινοποιία Ντούγκος, Ραψάνη: Η οικογένεια Ντούγκου παράγει εξαιρετικά κρασιά στην περιοχή της Ραψάνης από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, που έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης
  8. Limni 2011, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα: Η Λίμνη είναι ένα από τα 3 Grand Cru της Ράμνιστας. Η χρονιά που κυκλοφορεί είναι το 2011 και ήταν η πρώτη οινοποίηση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών