Η Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος κατάφερε να θεσπίσει μια παγκόσμια ημέρα για το Ξινόμαυρο (International Xinomavro Day), μια ποικιλία που κάνει γνωστούς τους Έλληνες οινοποιούς σε όλο τον κόσμο και υπογραμμίζει την υπεροχή και δύναμη των γηγενών ποικιλιών μας.
Αν το Ασύρτικο είναι η πιο γνωστή λευκή μας ποικιλία στο εξωτερικό, τότε από τις ερυθρές το Ξινόμαυρο είναι γκανιάν στο παγκόσμιο στερέωμα. Παράγεται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Η Νάουσα, το Αμύνταιο, η Γουμένισσα και η Ραψάνη είναι οι τέσσερις περιοχές όπου παράγεται Π.Ο.Π. Ξινόμαυρο. Η ποικιλία θέλει αρκετή φροντίδα, απαιτεί πολύ χρόνο από τον αμπελουργό/οινοπαραγωγό μέσα στο αμπέλι ώστε να αφουγκράζεται τις πολλές ανάγκες των φυτεύσεων. Η πολλή δουλειά όμως δεν τελειώνει εκεί. Το Ξινόμαυρο είναι ατίθασο σταφύλι, μπορεί να δώσει ένα κρασί με μεγάλες οξύτητες αλλά και πολλές τανίνες. Χρειάζεται μαστοριά αλλά και χρόνος να το κανακέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κυκλοφορούν αξιόλογα Ξινόμαυρα φρέσκα δεξαμενής. Αντιθέτως. Στα χέρια των άξιων οινοποιών το Ξινόμαυρο δίνει ένα απροσδόκητο γευστικό φάσμα, γι’ αυτό και οινοποιείται με πολλούς τρόπους και δίνει από συγκινητικά ερυθρά παλαιωμένα, κομψά ροζέ αλλά και μαγικά λευκά αφρώδη, όπως αυτά του Domaine Karanikas στο Αμύνταιο. Οι παλιοί παραγωγοί της Νάουσας, όπως ο Μπουτάρης στο Κτήμα Κυρ Γιάννη (που το καλλιέργησε πρώτος στο Γιαννακοχώρι) και οι Ιατρίδης και Μαυρίδης στο Κτήμα Άλφα καθιέρωσαν το ρουστίκ στυλ του Ξινόμαυρου, αυτό που το έκανε ευρέως γνωστό την προηγούμενη δεκαετία. Οι νέοι οινοπαραγωγοί όπως ο Θυμιόπουλος και ο Δαλαμάρας καλλιέργησαν και οινοποίησαν το σταφύλι διαφορετικά, χαρίζοντάς του μοντέρνο χαρακτήρα και όρισαν τη νέα του εποχή. Σήμερα το κρασί εξάγεται μαζικά και δεκάδες κιβώτια με Ξινόμαυρο από τον αμπελώνα της Μακεδονίας φτάνουν στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως η Αμερική και ο Καναδάς, η Αγγλία αλλά και η Ασία.
Τι να περιμένετε γευστικά από ένα μπουκάλι Ξινόμαυρο; Από νότες ντομάτας, αποξηραμένα δαμάσκηνα και γεμάτο σώμα μέχρι μακρόσυρτα βοτανικά αρώματα, αναζωογονητικές οξύτητες και ανάλαφρη επίγευση. Ανάλογα την περιοχή παραγωγής, το στυλ οινοποίησης και το «χέρι του οινοποιού» οι διαφοροποιήσεις είναι σημαντικές. Το βασικότερο είναι πως οι οινοποιοί έχουν καταφέρει να φτιάξουν από αυτό το ένα σταφύλι, κρασιά για κάθε ώρα, γεύμα ή περίσταση και έτσι μια φιάλη με Ξινόμαυρο μπορεί να σταθεί στο καθημερινό τραπέζι δίπλα σε μια ψημένη μπριζόλα ή μια πληθωρική μακαρονάδα με κοκκινιστό, αλλά και το τραπέζι της γιορτής, με πολυτελή υλικά, από όστρακα και αυγοτάραχο ( τα λευκά αφρώδη) μέχρι τρούφες και κυνήγι μαζί με τα μεστά παλαιωμένα.