ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Κόκκινα, ροζέ ή λευκά; Ξηρά ή ημίγλυκα; Αφρώδη ή μη; Ό,τι στιλ κρασιού και να πίνεις, θα το βρεις και από Ξινόμαυρο. Οι Έλληνες οινοποιοί αγαπούν αυτή τη συναρπαστική ποικιλία, παράγοντας κρασιά που δεν περνούν απαρατήρητα.

17.10.2022| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Με τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει αυτή την ποικιλία αποκλειστικά με ερυθρά κρασιά, η αλήθεια είναι ότι παράγει πολλά διαφορετικά στιλ. Ξηρά ή ημίγλυκα, αφρώδη λευκά ή ροζέ, Blanc de Noirs (λευκά κρασιά από ερυθρές ποικιλίες), εξαιρετικά ροζέ με ανοιχτό αλλά και πιο σκούρο χρώμα, ερυθρά ξηρά ή ημίγλυκα, αλλά και επιδόρπια κρασιά. Κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλα σχεδόν τα Ξινόμαυρα ανεξαρτήτως στιλ είναι το έντονο κόκκινο φρούτο που γεύεσαι (φράουλα, κεράσι), το έντονο βοτανικό στοιχείο, η υψηλή οξύτητα, οι μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης… Οι τανίνες –όπου υπάρχουν– είναι πάντα αισθητές, ενώ ειδικά στα ερυθρά κρασιά θα διαπιστώσουμε γήινα και ζωικά αρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσεςΣτα οινοποιεία της Αττικής: Ένας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσες

Πού καλλιεργείται;

Υπάρχουν τέσσερις περιοχές παραγωγής με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης: το Αμύνταιο και η Νάουσα – εδώ τα κρασιά είναι από 100% Ξινόμαυρο–, η Ραψάνη, όπου μαζί με το Ξινόμαυρο συμμετέχουν οι ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό, και η Γουμένισσα, όπου το Ξινόμαυρο συναντάει τη Νεγκόσκα σε έναν από τους βορειότερους αμπελώνες. Άλλες περιοχές παραγωγής ποιοτικών Ξινόμαυρων είναι η Πέλλα και το Βελβεντό, ενώ τελευταία γίνονται κάποιες ποιοτικές προσπάθειες και στον αμπελώνα της Δράμας.

Με τι φαγητά ταιριάζει;

Το Ξινόμαυρο αγαπάει πολλά διαφορετικά φαγητά, ανάλογα με το στιλ του. Οι αφρώδεις εκδοχές ταιριάζουν με όστρακα, ενώ με λαδερά φαγητά, όπως γεμιστά, φασολάκια, μπάμιες, ιμάμ και παπουτσάκια, θα πρότεινα ένα ωραίο ροζέ ή ελαφρύ κόκκινο Ξινόμαυρο. Όσοι αγαπούν το κρέας θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως το χοιρινό, και πιο ειδικά το αγριογούρουνο, είναι παραδοσιακό πιάτο στις περιοχές παραγωγής του Ξινόμαυρου. Ταιριάζει όμως εξίσου και με αρνί και με μοσχάρι. Τέλος, αν βρείτε ημίγλυκες ή γλυκές εκδοχές του, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με spicy ταϊλανδέζικα πιάτα, με cheesecake (οι ροζέ εκδοχές) αλλά και με black forest!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντάΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Σε τι θερμοκρασία το σερβίρουμε;

Μην υποτιμάτε τη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού. Είναι ένα σπουδαίο ζήτημα, που μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Τα ροζέ, λευκά και αφρώδη Ξινόμαυρα παγώστε τα καλά στο ψυγείο και, αφού τα ανοίξετε, βάλτε τα σε μια σαμπανιέρα με αρκετό πάγο και νερό. Για τις ερυθρές εκδοχές θα πρότεινα να τα βάλετε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά πριν από το σερβίρισμα και στη συνέχεια να βάλετε το μπουκάλι να αναπαυτεί σε μια σαμπανιέρα με νερό και λίγο πάγο, ώστε να διατηρηθεί δροσερό σε μια θερμοκρασία 12-15 βαθμών. Σε περίπτωση που παγώσει πολύ, το βγάζετε από τον πάγο ή αντιθέτως, αν ζεσταθεί, το τοποθετείτε ξανά στη σαμπανιέρα για να το δροσίσετε.

Οι προτάσεις μας

Ναουσαία, Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ, ΝΑΟΥΣΑ
Από τους παραδοσιακούς παραγωγούς της Νάουσας, ένα κρασί έτοιμο προς κατανάλωση, σε εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Σε αυτή τη φιάλη διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά ότι στην ψυχρή περιοχή του Αμύνταιου υπάρχει περιθώριο να παραχθούν κορυφαία ερυθρά Ξινόμαυρα με εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης.

Ραψάνη Reserve, Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΑΝΤΑΛΗ
Σίγουρα ένα από τα πιο σπουδαία κρασιά στην ιστορία του ελληνικού αμπελώνα, από το πρώτο οινοποιείο παραγωγής κρασιών στην περιοχή της Ραψάνης.

L’ Esprit du Lac, Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
Παλαιά κλήματα και ροζέ σπάνια πάνε μαζί, αλλά όχι στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, όπου φτιάχνουν ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ στιλ Προβηγκίας από παλιά αμπέλια με εξαιρετική φινέτσα και δομή.

Ραψάνη, Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό, ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ
Απτό παράδειγμα του πώς τα απλά πράγματα κάποιες φορές μόνο απλά δεν είναι! Πράγματι, η απλή Ραψάνη του Κτήματος Ντούγκου μόνο απλή δεν είναι! Ένα τρομερό value for money κρασί με εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης.

Cuvée Spéciale Extra Brut, Ξινόμαυρο-Ασύρτικο, ΚΤΉΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Ίσως η ποιοτικότερη περιοχή παραγωγής αφρωδών κρασιών, με τον «σταρ της φυσαλίδας» Hartman να δίνει μαθήματα για το πώς το Ξινόμαυρο μπορεί να κάνει αφρώδη παγκόσμιου επιπέδου.

Νάουσα, Ξινόμαυρο, ΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ
Ένα κρασί που θα σας ταξιδέψει σε χωριά της Βουργουνδίας και του Barolo! Τρομερή έκφραση Ξινόμαυρου και ισορροπία παλιάς και νέας σχολής σε ένα κρασί διεθνούς βεληνεκούς.

Γουμένισσα, Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα, ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
Η Γουμένισσα στα καλύτερά της! Το Ξινόμαυρο συναντά τη δύστροπη Νεγκόσκα και το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο κρασί με ιδιαίτερο βάθος.

Rosé de Xinomavro, Ξινόμαυρο, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα παλαιωμένο Ξινόμαυρο ροζέ 9 ετών, που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει! Ισπανικής σχολής ροζέ, περασμένο για αρκετά χρόνια από βαρέλι, για γαστρονομικούς συνδυασμούς που θα συναρπάσουν!

Xinomavraw, Ξινόμαυρο, OENOPS WINES, ΔΡΑΜΑ
Ένα Ξινόμαυρο χαμηλής παρέμβασης, με εξαιρετική ισορροπία και φινέτσα, το οποίο δείχνει τις δυνατότητες της ποικιλίας και εκτός των ζωνών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών